HABER | TÜRKMEN TERZİ
Yenilenebilir enerji ve akü metalleri, Afrika maden konferansına damgasını vurdu.
Bu yıl 26.’sı düzenlenen dünyanın en büyük maden yatırım konferansı olan Mining Indaba, Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleşti. Mining Indaba’nın en önemli konusu, yatırımların daha çok yenilenebilir enerjiye akması ile sektörde başgösteren finans sorununu çözmek ve maden sektörünün önümüzdeki on yıl içinde iklim değişikliği ve karbondan arındırma konularındaki rolü oldu.
Sierre Leone Devlet Başkanı, Demokratik Kongo Başbakanı, 38 bakan, üst düzey devlet yetkilileri, dünya devi maden firmalarının CEO’ları ve maden sektörünü uzmanlarından oluşan 6500’den fazla ismi kıtanın en güneyinde 4 gün boyunca madenciliği konuştu.
Dev otomotiv firmalarının elektirikli araçlara yönelmesi ile, akü metalleri olan nikel, lityum ve kobalt ihtiyacının artması, Mining Indaba’da yatırımcıların öncelikleri arasına girdi. Özellikle Ford ve Honda geçen yıldan beri Mining Indaba’da aktif olarak yer alıyor. Elektirikli araçların bataryalarının en önemli hammaddesi olan kobalt madenlerinin yüzde 75’i Demokratik Kongo’dan (DRC) çıkarılıyor. Amerika ve Çin bu hammeddelerin güvenliği için büyük uğraş veriyor. DRC Devlet Başkanı Félix Tshisekedi rahatsızlığı dolayısı ile maden zirvesine katılmazken, bakanları ve üst düzey bürokratları Mining Indaba’da, ülkede kobalt fiyatlarının yükselişi ve yatırımcılara yönelik yeni kanunlar konularında yatırımcıları bilgilendirdiler.
Cape Town’un dünyaca ünlü Kongre Merkezi’nin bir bölümünde fuar düzenlendi. Orta ölçekli maden firmaları yanında Almanya, Avustralya, Saudi Arabia, Kanada, Angola gibi ülkelerin görkemli standları yatırımcıları ağırlarken, dev salonda ise Debeers, Anglo Amerikan gibi firmaların CEO’ları madenciliğin bugünü ve geleceği ile ilgili anahtar bilgiler verdi.
Dünyanın en derin madeni satılıyor
Mining Indaba’da yatırımcıların konuştuğu baş gündemlerden birisi, dünyanın en büyük 3. altın üreticisi Anglo Gold Ashanti firmasının, Afrika’daki yatırımlarını elden çıkararak Amerika’nın Colombia ve Nevada bölgelerinde yeni projelere başlayacağı oldu. Firmanın CEO’su Kelvin Dushnisky, Cape Town’da medyaya açıklamasında “Daha uzun ömürlü, daha düşük maliyetli operasyonlar hedeflediğimiz için Amerika’daki projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi. Anglo Gold Ashanti son olarak Mali’deki madenini sattı ve Güney Afrika’daki son madeni için yatırımcı arıyor. Firma Gana’daki Obuasi madeni ile önümüzdeki yıllarda da Afrika’daki varlığını sürdüreceğini belirtti. Dushnisky, 4 km ile dünyanın en derin madeni olarak bilinen Güney Afrika’nın Gauteng eyaletindeki Mponeng madeninin satış ayrıntılarını bu ay sonunda açıklayacağını ifade etti.
Güney Afrika Maden ve Enerji Bakanı Gwede Mantashe maden zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada ise, sağlık ve güvenlik projeleri ile maden kazalarını büyük ölçüde düşürdüklerini, 2018 yılında ülke madenlerinde toplam 81 olan ölü sayısının 2019’da 51’e düşürüldüğünü söyledi. Mantashe ayrıca, ülkede yaşanan elektirik kesintilerinin yatırımcıları çok olumsuz etkilemesi üzerine yeni bir karar aldıklarını, özel sektörün 10 megawatt’a kadar lisansa ihtiyaç duymadan elektrik üretmelerine izin vereceklerini ilan etti. Yabancı gazetecilerin “yenilenebilir enerjiye ne zaman geçeceksiniz?” diye ısrarlı sorularına ise bakan, yenilenebilir enerjiye bir gecede geçilmeyeceğini, maliyetlerin henüz çok ucuz olmadığı sözleri ile cevap verdi. Bakanlık yetkilileri de, madenlerin çok sayıda insan istihdam ettiğini, yeni inşa edilen termik santraller ile kömürün önümüzdeki dönemlerde de varolacağını belirtti.
Altın üretimi düşüşte
Mining Indaba’da konuşan Dünya Altın Konseyi Baş Piyasa Stratejisti John Reade, 2008 yılından beri ilk defa altın üretiminde düşüş gözlendiği bilgisini paylaştı. Reade, geçen hafta açıklanan “Altın Talep Eğilimleri” raporuna göre, önünüzdeki 10 yılda altın üretiminin yüzde 30 düşeceğini, altın madencilerinin yeterli kaynak ve rezerv bulmakta zorluk çektiklerini anlattı. Raede ayrıca, 1970’lerde yılda 1000 ton, 80’li yıllarda yıllık 600 ton altın üreten Güney Afrika’da artık yılda 150 tondan az altın üretildiğini, altın rezervlerinin artık ülkede tükendiğini belirtti. Öte yandan Afrika’nın diğer bölgelerinde çok büyük altın rezervlerinin yatırımcıları beklediğini ifade eden Reade, Afrika hükümetlerinin yatırımcıları çeken politikalar geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Reade, konferansa katılan Nijeryalı yetkilierin “önümüzdeki yıllarda petrolden çok altından gelir elde eceğiz” sözlerine yorum yapmadı.
500’den fazla firma Gana’da maden arıyor
Afrika’nın altın ülkesi olarak bilinen Gana, Mining Indaba’da yatırımcıların dikkatini çekmek için yaptığı sunumda önemli yatırım istatistiklerini paylaştı. Sunumda 500’den fazla maden arama firmasının faaliyette olduğu, 110 aktif maden ocağı olduğu, 241 maden destek firmasının servis verdiği, 12’si altın, bir manganez ve bir de boksit olmak üzere 14 büyük maden ocağının faaliyette bulunduğu ve geçen 2 yılda ülkenin maden sektörüne toplam 19 milyar Dolar yabancı yatırım geldiği bilgisi paylaşıldı.
Mining Indaba’da paylaşılan tartışılan önemli bir konuda, önümüzdeki 25 yılda dünyanın 550 milyon ton bakıra ihtiyaç duyacağı, bu rakamın son beş bin yılda üretilen rakama eş değer olduğu bilgisi paylaşıldı.