Sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesini öngören tasarı Britanya parlamentosunda kabul edildi

Lordlar Kamarası, sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesini öngören tasarıyı kabul etti, plan birkaç gün içinde yasalaşması bekleniyor. İçişleri Bakanı James Cleverly, bunun “tekneleri durdurma planında bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın sığınmacıları Ruanda’ya göndermeyi öngören yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi. Hükümetin yaklaşık 2 yıldır geçirmeye uğraştığı plan Avam Kamarası’nda onaylandı. Kral 3’üncü Charles’ın imzasından sonra plan yasalaşacak.

Plan ilk açıklandığı günden bu yana tartışmalara neden oluyor. Kasım ayında Yüksek Mahkeme, planın yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti. Bu kararda, mevcut İngiltere yasalarına göre Ruanda’nın güvenlik bir ülke olarak değerlendirilemeyeceği sonucu açıklanıyordu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkedeki düzensiz göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı edecek uçakların 10 ile 12 hafta içinde havalanacağını bildirdi. Uçuşların yaz aylarında başlaması planlanıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uygulamama konusunda da hazırlık yaptıkları mesajını veren Sunak, “Biz hazırız, planlar hazır ve bu uçuşlar ne olursa olsun gerçekleştirilecek. Hiçbir yabancı mahkeme bizi durduramaz” dedi.

İçişleri Bakanı Cleverly, sosyal medyada yayımlanan bir videosunda “Ruanda’nın güvenliği yasa tasarısı parlamentodan geçti ve birkaç gün içinde yasalaşacak” dedi ve devam etti:

“Yasa, insanların sınır dışı edilmelerini engellemek için sahte insan hakları iddialarını kullanarak yasayı suiistimal etmelerini önleyecek. Yasa, Birleşik Krallık parlamentosunun egemen olduğunu açıkça ortaya koymakta ve hükümete Avrupa mahkemeleri tarafından dayatılan geçici engelleme tedbirlerini reddetme yetkisi vermektedir.

İlk uçuşun önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağıma söz vermiştim. Biz de bunu yaptık. Şimdi uçuşları başlatmak için her gün çalışıyoruz”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Ev zencisi ile tarla zencisi arasındaki fark; ev zencisi, sahibini kendisinden daha fazla savunur. Sahibinin düzeninin bozulmaması icin tarla zencisine zulmetmeye coktan hazırdır. Bu yüzden sahip, dogrudan kendisi zulmetmez, ev zencisini kullanır. Tarla zencilerini, ev zencileri ile kontrol altında tutar
    Böyle insanlık dışı bir kararı ancak ev zencisi olan bir basbakan alabilir.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin