KANADA | Kitchener’da ‘Sosyal Soykırım’ sergisi; Türkiye’deki zulüm tüm dünyada sergileniyor

“Kitchener-Waterloo – Kanada’da, Advocates of Silenced Turkey (AST) tarafından düzenlenen ‘Sosyal Soykırım Sergisi’, ilk kez Grand River Friendship Society (GRFS) ve Intercultural Dialogue İnstitute KE’nin ev sahipliğinde 20 Nisan’da gerçekleşti. Zulme uğrayan insanların yaşamlarının anlatıldığı sergi, 34 hatıra eseriyle ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Sosyal Soykırım Sergisi, 27 Nisan’da Toronto Vellore Village Community Center ve 28 Nisan’da Ottawa Turkish Cultural Center’da ziyaretçileri ile buluşacak ve Kanada’nın dört bir yanını gezmeye devam edecek.

Kanada ve Türk toplumundan yüzlerce kişinin katıldığı etkinlik, üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 30 kişilik bir ekip tarafından hayata geçirildi. Serginin koordinatörü Aslıhan Kas, 15 Temmuz sonrası Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti ve sergiyle ilgili etkileyici rakamları paylaştı. Kaş, “11 farklı şehirde düzenlenen 21 programda, 101 kişiye ait yaklaşık 350 hatıra eseri sergilendi ve şu ana kadar ortalama 5 bin kişi tarafından ziyaret edildi.” ifadelerini kullandı.

Yeşil Parti Milletvekili Mike Morrice ise yaşananlar ve duyduğu hikayeler karşısında ‘üzüldüğünü’ anlattı. Morrice, “Bunlar unutmadığımız hikayeler!” dedi. Emekli şehir planlamacısı Chris ise “Tek bir kelime vermek benim için zor; çünkü çok derin bir üzüntü hissediyorum ve aynı zamanda gerçek bir öfke duyuyorum. Masum insanlara bu tür haksızlıkların yapıldığına şahit olmak beni derinden yaraladı.” diye konuştu.

Liberal Parti Milletvekili Valeria Bradford da Türkiye ve dünyanın dört bir yanında haksızlıklarla mücadele edenlere hitaben şunları söyledi: “Eminim ki yaşadıkları koşullar içinde umut veya ışık görmek çok zor; ama ışık olduğu sürece umut vardır ve her gün yürümeye devam etmeniz gerekiyor.”

Yeşil Parti Milletvekili Aislinn Clancy de kısa bir konuşma yaptı: “Ben bir anne olarak, çocuklarımıza yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu yüzden hayatını kaybeden anneler ve çocuklar olduğuna şahitlik etmek çok üzücü.”

Sanatçı Cüneyt Yetkiner de duygularını şu cümlelerle aktardı: “Bu hatıralardan beni en çok etkileyen bir sanatçı olarak müzik öğretmenliği öğrencisi Kemal Kurkut’un hatırası oldu. Genç bir insan onca emek herşey bir anda bir adaletsizliğe kurban ediliyor. Bu çok acı!”

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin