Çinliler, Uygur meselesini gündeme getiren Belçikalı vekilin bilgisayarını hackledi

FBI, Belçika Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Els Van Hoof’un Çinli casuslar tarafından hacklendiğini bildirdi. Els Van Hoof; Uygur meselesini vurguladı, daha önce Çin Büyükelçisi tarafından tehdit edildiğini açıkladı.

Belçikalı vekilin bilgisayar korsanlarının IP adresini elde etmelerine olanak veren birkaç e-mail açtığına inanılıyor. FBI, 2021 yılında Belçika vekile ait verilerin Çinli casuslar tarafından hacklendiğini açıkladı.

Milletvekili Els Van Hoof’un, Çin’deki insan hakları ile ilgili çalışan parlamenterlerin oluşturduğu uluslararası bir birlik olan Parlamentolar Arası Çin İttifakı’nın (IPAC) bir üyesi olduğu biliniyor. Çinli korsanların bu yüzden milletvekilini hedef seçmiş olabilecekleri düşünülüyor.

2021 yılında Van Hoof’un dizüstü bilgisayarında bazı işlemlerden şüphelenildiği ama Belçika devlet güvenlik yetkilileri tarafından yapılan bir kontrolden sonra herhangi bir eyleme geçilmediği ortaya çıktı.

Yaklaşık 3 yıl sonra, Amerika’da casusluk yapmakla suçlanan 7 Çin vatandaşına karşı açılan davada ortaya çıkan FBI raporu Çinli casusların bir e-posta aracılığıyla vekil Van Hoof’un bilgisayarına girdiğini gösterdi. FBI raporuna göre Çinliler dizüstü bilgisayarların IP adreslerini elde etmeyi başardılar fakat siber saldırının etkisinin ne ölçüde olduğu hala belirsizliğini koruyor.

Belçikalı vekil VRT Radio’ya verdiği demeçte yaşananlarla ilgili, “Uluslararası bir kurumdan gelen e-postalara benziyorlardı, E-postalar Donald Trump ve insan hakları hakkındaydı. Çok masum ve bilgilendirici görünüyorlardı. Ama amaç sistemlerimize girmekmiş.” dedi.

Belçika devlet güvenlik yetkilileri tarafından yapılan bir kontrol ile ilgili Van Hoof, “Devlet güvenliği bana casusların ne gördüğünü ve izlediğini bulamadıklarını, ancak her şeye erişmiş olabileceklerini varsaymam gerektiğini söyledi” açıklamasında bulundu.

Çin’i, Uygur meselesi mi kızdırdı?

Van Hoof, Çinli hackerlerin tek problemi olmadığını, daha önce de Çin’li yetkililerden tehditler aldığını açıkladı. Uygur meselesine dikkat çekti: “Örneğin, Çin Büyükelçisi beni birkaç kez tehdit etti. Ateşle oynadığımı söyleyen mektuplar aldım. Ayrıca Çin’deki Uygurların durumuyla ilgili bir oturum düzenlemek istedik. Başlamak istediğimizde tüm sistem çöktü.”

Van Hoof, şöyle devam etti: “Ancak teslim olmak istemiyorum ve örneğin Tayvan ya da Uygurların durumu hakkında görüşlerimi söylemeye devam etmek istiyorum, ve daha iyi bir koruma istiyorum.” dedi.

Çin’de Müslüman bir azınlık olan Uygurlar, Komünist hükümet tarafından ‘yeniden eğitim kamplarına’ gitmeye zornanıyor ve zorunlu işçi olarak kullanılıyor. Çok sayıda Uygur kadın bu kamplarda tecavüz ve işkenceye uğradıklarını açıklarken ABD, İngiltere, Kanada, Hollanda gibi birçok ülke yaşananları soykırım olarak kabul ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin