Ana Sayfa Manşet Zürafalar yok olma tehlikesi altında

Zürafalar yok olma tehlikesi altında

Dünyanın en uzun hayvanları Zürafalar, ‘sessiz sedasız’ bir yok oluşun eşiğinde. Afrika’daki zürafa nüfusu son 30 yılda yüzde 40 oranında azaldı. 1985’ten bu yana 66 bin zürafa, çeşitli sebeplerle yok olurken, 2015’teki bir araştırmaya göre Doğu Afrika’da sadece 97 bin zürafa bulunuyor.

Uluslararası Doğanın Korunması Birliği (IUCN) tarafından her yıl açıklanan Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde zürafalarla birlikte 700 yeni kuş türü de tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Hâli hazırda 13’ü yok olmuş. IUCN direktörü Inger Anderson, “Biz henüz kayıt altına alıp isimlendirme yapmadan çok sayıda canlı türü dünya üzerinden silinmiş oluyor” sözleriyle, tehlikeyi açıkladı.

Ancak bir de iyi haber var: 1960’lardan bu yana görülmeyen Madagaskar taze su balıkları ve Seyşeller beyaz gözlü kuşu yapılan keşif çalışmalarında yeniden ortaya çıktı. Bu, kaybolduğu düşünülen türlerle ilgili kesin hüküm vermenin her zaman doğru olmadığını ortaya koyuyor.

Türler neden yok oluyor?

Zürafa gibi yabanıl ortamlarda yaşayan türlerin yok olmasının belli başlı sebepleri var. Bunlardan biri ve en büyüğü, yasadışı avlanma. Her ne kadar Afrika ülkeleri bu konuda ciddi yasaklar getirse de, yasadışı hayvan ticareti de aynı oranda büyük bir sektör.

Bir diğer sebep madencilik ve tarım gibi insan aktivitelerinin ‘doğal yaşam alanlarını’ yok ediyor oluşu. Özellikle Afrika’nın ‘yabanıl alanlarının’ son yıllarda insanların ‘işgaline’ uğraması, bu hayvanların da yok olmasına sebep oluyor.

Günümüzde insanlar, dünyadaki toplam alanların yüzde 50’sinde dominant tür. Ve insan aktiviteleri bu bölgelerde radikal çevre değişikliklerine sebep oluyor. Eğer böyle devam ederse 2020’ye kadar vahşi hayvanların 3’te 2’sinin yok olması öngörülüyor.

HENÜZ YORUM YOK