Ana Sayfa Ekonomi Zararlı domatesler yurtdışından geri gönderiliyor ama Türkiye’de imha edilmiyor

Zararlı domatesler yurtdışından geri gönderiliyor ama Türkiye’de imha edilmiyor

Geçen ay da 15 ton domatesi aynı gerekçeyle Türkiye’ye iade eden Ukrayna, toplam 38 ton domateste yapılan incelemede Güney Afrika güvesine rastlandığını bildirdi. İnsan sağlığına zararlı madde içerdikleri tespit edilen domateslerin Türkiye’ye geri gönderildiği aktarılırken, Ukrayna’nın hijyen standartlarına uymayan ürünlerin ülkeye bir daha gönderilmemesi için Türkiye’ye uyarı yazısı yollaması dikkat çekti.

Ülkeye geri gönderilen domateslerin imha edilip edilmemesi soru işaretleri oluştururken yurttaşlar iade edilen ürünleri tüketme kaygısı taşıyor. Konuya ilişkin uzmanlar, BirGün’e konuştu, Bakanlık’tan kamuoyuna açıklama yapmasını istedi.

Birgün’ün haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Güney Afrika güvesi gibi ‘zararlıların’, karantina eksikliği nedeniyle Türkiye’ye girdiği görüşünde. Atalık’a göre, Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler karantinaya önem verirken, ülkemizde bu konuya yaklaşım son derece yetersiz. Atalık, “Zararlı olan bir ürünün ülkeye sokulması, o zararlının diğer ürünlere de otomatik girmesi demek. Hiçbir ülke, zararlı taşıyan ürünü ülkesine sokmak istemez” dedi ve ekledi: “Karantina tedbirleri çerçevesinde sokmamışlar. Domates güvesi de dahil olmak üzere pek çok zararlı, karantina yetersizliği nedeniyle bizim ülkemize girmiştir.”

“Türkiye gönderdiği ürünleri incelemeli ve öyle göndermeli. Böyle gönderdikten sonra rezil olmamalı” diyen Atalık, başka bir konuya daha dikkat çekti: “Demek ki bizim gönderilen ürünlere yapılan incelememiz de yetersiz. Buradan bu açığa çıkıyor.”

Atalık, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ürünlerimiz geri dönebiliyor. Peki, iç piyasaya giren ürünlerde ne kadar titiz davranılıyor? Asıl önemli nokta bu.”

İMHA EDİLİYOR MU?

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak ise Ukrayna’nın geçen ay da 15 ton domatesi insan sağlığına zararlı madde içerdiği gerekçesiyle geri gönderdiğini hatırlattı. Toprak, Güney Afrika güvesinin 2009’da ülkemize girdiğini ifade ederek, şu sorulara cevap aradıklarını aktardı:

• Tarım ve Orman Bakanlığı, yurtdışından dönen ürünler için nasıl bir uygulama yapmakta? Eğer imha ediliyorsa imha tutanakları kamuoyu ile neden paylaşılmıyor?

• İç piyasada tüketilen ürünlerde de bu zararlı var mı?

HENÜZ YORUM YOK