Yürüteçler o kadar masum değil, bebeklerin yürüme kabiliyetini köreltiyor

Bebek yürüteçlerinin yararlı mı, zararlı mı olduğu uzun zamandır süregelen bir tartışma. Birçok anne baba yürüteçlerin güvenli olduğunu düşünür ve kendileri diğer işleri rahatlıkla yaparken bebeğin kendi halinde oynayıp eğlenmesine izin verir. Bunu yaparken yürütecin, bebeğin yürümesini de hızlandırdığına inanır. Ne yazık ki durum böyle değil. Çünkü uzmanlara göre, yürüteçler gerçekte bebeğin yürümesine yardım etmez. Aksine bebeğin yürüme kabiliyetini köreltir ve hatta bazı durumlarda yok bile edebilir. Yerde yapılan sürünme, emekleme, kendi etrafında yuvarlama, tırmanma gibi aktiviteler önemli yürüme öncesi kabiliyetlerdir. Yürüteç kullanımı yerine bebek, bu hareketleri yapması için mutlaka teşvik edilmelidir.

Aslında gereklilik arz etmeyen araçlar

Yürüteçteki bir bebeklerin anne babasından uzaklaşarak yaralanması da bir başka handikap. En sık merdivenden düşme şeklinde yaralanmalar meydana geliyor. Kafa yaralanması, ayak ya da başparmakların sıkışma sonrasında yaralanması, düşmeye bağlı kemik kırıkları oluşabiliyor. Bebekler ayakta durur pozisyonda olduğu için normalde ulaşamayacağı yerlere daha rahat uzanabiliyor. Sıcak su, çay, zehirli maddeler ya da elektrikli aletler gibi maddelere ulaşabilmeleri de vahim sonuçlara yol açabiliyor.

Zararları sadece bunlar mı?

Yürüteçler, bebeklerde fiziksel olarak da önemli zararlara yol açıyor. Nedir bunlar? Uzmanlar, söz konusu zararları şöyle özetliyor:

Hareket deneyimlerinde değişen oranlarda azalma,

Yürümeye başlamayan bebeklerde görülen tekrarlayan hareketleri yapma da sınırlama,

Uygun olmayan hareket ve denge stratejilerinin kullanılması,

Omuz eklemine ve kalça eklemine aynı anda yük bindiren emekleme süresinde azalma.

 

****

Siz de neden şişmanladığını anlamayanlardan mısınız?

Obeziteyle mücadele için çalışma yapan bilim adamları bazı ağız bakterilerinin insanları şişmanlattığı tespit etti. Bulguyu kanıtlamak isteyen araştırmacılar, vücut kütle endeksi 27-32 arasındaki 313 kadından tükürük örneği topladı. DNA prob analizi aracılığıyla bakteri nüfusu ölçüldü. Bu rakamları dişeti hastalığı çalışmalarına katılan 232 sağlıklı bireyden alınan verilerle karşılaştırıldı. Bu verilerin analizi sonucunda, tükürüğün bileşimindeki bazı bakterilerin aşırı kilolu kadınlarda değişiklik gösterdiği anlaşıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin