ENSAR NUR, TR724 HABER
Yunanistan genel seçimler için dün sandık başına gitti. Sonuçlara göre, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in muhafazakar partisi Yeni Demokrasi (ND) seçimlerden açık ara farkla birinci sırada çıktı. Ancak, parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edemedi.
Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin belki de en kritik seçim döneminden geçtiği sırada, komşu Yunanistan da genel seçimler için sandık başına gitti. Sonuçlara göre, mevcut Başbakan Miçotakis’in partisi, solcu eski Başbakan Çipras’in partisine büyük bir üstünlük kurdu.
Syriza’nin yüzde 20’lik oyuna karşı yüzde 40,8 alan Yeni Demokrasi yine de mecliste mutlak çoğunluğu elde etmeyi başaramadı. Yeni Demokrasi 146 sandalye elde ederken, Syriza’dan 71 vekil parlamentoya girdi. Sosyalist Pasok partisi de 41 vekil ile en büyük üçüncü parti olmayı başardı. 4 yıl boyunca koalisyon olmadan ve kendi belirlediği kabine ile çalışmak isteyen Miçotakis, mutlak çoğunluğu almak için seçimi tekrarlatabilir.
Eski başbakan ve Syriza lideri Aleksis Çipras döneminde uygulamaya konulan nispi temsile dayalı yeni seçim sistemine göre, 300 üyeli parlamentoda 151 sandalyelik salt çoğunluğu kazanmak için oyların yaklaşık yüzde 46’sını almak gerekiyor.
Haziran sonu ya da Temmuz başında ikinci bir seçim yapılması halinde yasa yeniden değişecek ve önde giden partinin parlamento çoğunluğunu elde etmesi için bonus sandalyelerle ödüllendiren bir sisteme geçilecek.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou bugünden itibaren en büyük üç partiye – Yeni Demokrasi, Syriza ve sosyalist PASOK – koalisyon hükümeti kurmaları için üçer gün süre verecek. Hepsinin başarısız olması halinde Sakellaropoulou yaklaşık bir ay sonra yapılacak yeni seçimlere hazırlanmak üzere geçici bir hükümet atayacak.
Ekonomi politikaları destek alıyor
Son dört yıldır Yunanistan’ı yöneten Miçotakis, buhrandan geçen ekonomiyi bir nebze toparlamayı başardı. Ülkenin geçen yıl yüzde 6’ya yakın büyümesi seçmen nezdinde olumlu bir etki oluşturmuşa benziyor. Miçotakis’in vaadi Yunan ekonomisini ileriye götürmek ve son dönemdeki büyümeyi pekiştirmek için sadece kendisine güvenilebileceğiydi.
Miçotakis, seçim sonuçlarının Yeni Demokrasi’nin tek parti hükümeti olarak yönetmek için halkın onayına sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Ulusa seslenen Miçotakis, sonucu “siyasi bir deprem” olarak nitelendirdi ve seçmenlere partisini destekledikleri için teşekkür etti. “Yunanistan’ın reformlara inanan bir hükümete ihtiyacı var ve bu kırılgan bir hükümetle gerçekleşemez” dedi.
Miçotakis hükûmeti skandallarla sarsıldı
Şubat ayı sonunda meydana gelen ve 57 kişinin ölümüne neden olan tren faciası, yönetime olan öfkeyi alevlendirdi ve ihmalkârlıkla suçlanan hükümete karşı gösterilere yol açtı. Miçotakis dönemi, yasadışı telefon dinlemelerinden polis şiddetine ve göçmenlerin geri itilmesine kadar skandallarla gölgelendi. Yunanistan, insan hakları konusunda Avrupa Birliği’nden pek çok kez ciddi uyarı aldı.