Yüksek yargı mensuplarının maaşlarına 15 bin TL zam hazırlığı, yargıda kriz çıkardı: İstifalar başladı

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına zam getirecek düzenlemenin TBMM’de kabul edilmesinin ardından hâkim ve savcılar üyesi oldukları Yargıda Birlik Derneği’nden istifa etmeye başladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da karşı olduğu düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek.

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına zam düzenlemesini, doğrudan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek TBMM’ye gelmesini sağladığı öğrenildi. Yargıtay ve Danıştay’ın temel amacı ise Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle birlikte aynı maaşı almak…

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Torba Kanun’ ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL’ye varan oranlarda zam yapılmak istenmesi, yargıda hâkim ve savcıların tepkisini çekti.

BİRİNCİ SINIF HAKİMLER DÜZENLEMENİN DIŞINDA TUTULDU

Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle aynı statüde olan birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar düzenleme dışında tutuldu. Yargıda oluşan rahatsızlığın ardından Yargıda Birlik Derneği’nde (YBD) binin üzerine hâkim ve savcının istifa ettiği öğrenildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da karşı olduğu düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek.

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının Anayasa Mahkemesi üyeleriyle eşitlemek amacıyla, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un içerisine 3 özel madde eklenmişti.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberne göre 30 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun uyarınca Yargıtay birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarının kıstas aylığı yüzde 86’dan yüzde 90’a çıkarıldı. Yargıtay ve Danıştay üyelerin kıstas aylığının oranı ise yüzde 83’ten yüzde 86’ya yükseltildi.

Ancak birinci sınıf hâkim ve savcıların kıstas aylığında ise bir değişiklik yapılmadı ve bu oran yüzde 79’da kaldı. Böylece Yargıtay/Danıştay üyeliğine seçilme hakkı olan birinci sınıf hâkim ve savcılar ile bu üyeler arasındaki makas 4 puandan 7 puana çıktı. Şuan birinci sınıf hakimlerin kıstas oranı yüzde 79…

EK GÖSTERGELERİ DE 8 BİNE ÇIKARILDI

Ayrıca daha önce “birinci sınıf hâkim ve savcılıkta üç yılını doldurup Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kaybetmemiş olanlar” ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek gösterge oranları eşitti. Bu isimlerin 7 bin 600 ek gösterge oranına sahipti.

Yeni düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek göstergesi, 8 bine çıkarılırken, birinci sınıfta üç yılını dolduran hâkim ve savcılarınki ise 7 bin 800’de kaldı. Bu hâkim ve savcılara yalnızca 200 puanlık bir ek gösterge artışı yapıldı. Ancak kanunun değiştirilmemiş halinde, yüksek yargı üyeleriyle birinci sınıfa ayrılan ve üç yılını dolduran hakim ve savcıların göstergeleri aynıydı ve aynı maaşı alıyorlardı.

Yapılan değişiklik sonucunda Yargıtay ve Danıştay Başkanları, Başsavcıları, Daire Başkanları ile Yargıtay ve Danıştay üyelerine 15 bin TL’ye kadar değişen oranlarda zam yapılacak. Yargıtay ve Danıştay üyeleri gibi “birinci sınıfa ayrılan hâkim ve savcılar”ın maaşında ise yalnızca 85 TL gibi bir değişim olacak.

Ayrıca düzenleme yürürlüğe girerse, yüksek yargı başkan ve üyelerinin emekli maaşları ile ikramiyeleri de artacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin