Ana Sayfa Yazarlar Efe Yiğit Yeşil sahaların tedavi edilemeyen hastalığı: Irkçılık

Yeşil sahaların tedavi edilemeyen hastalığı: Irkçılık [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

İtalya Serie A’da oynanan Cagliari-Pescara maçının sonlarına doğru Ganalı yıldız Sulley Muntari ev sahibi takımın tribünlerinden gelen ırkçı sözlere isyan ederek sahayı terk etti. Ancak Muntari, taraftarlara doğru yöneldiğinde hakem engeline takıldı. Amacının sadece ‘ırkçı sözler sarfeden’ taraftarla konuşmak olduğunu açıklayan Muntari’ye hakem sarı kart gösterirken, siyahî oyuncu tribünleri ve hakemin kararını protesto için soyunma odasının yolunu tuttu. Ganalı yıldız yeşil sahalarda ırkçılığa maruz kalan maalesef ne ilk ne maalesef son oyuncu.
FİFA, yeşil sahalarda görmek istemediğimiz hareketlerin başında gelen ırkçılıkla mücadeleyi uzun yıllar önce başlattı. 2006 Dünya Kupası sırasında takımlar sahaya ‘Say no to racism’ (Irkçılığa hayır de) pankartlarıyla çıktı. Son yıllarda bu cümle UEFA’nın vazgeçilmez sloganlarından biri oldu. Her Avrupa kupası maçı öncesinde ünlü futbolcular kendi dillerinden ‘ırkçılığa hayır’ derken, saha kenarındaki reklam panolarında da sürekli olarak bu cümle yerini alıyor. Ancak yapılan tüm kampanyalara rağmen bu hastalık futbol statlarından sökülüp atılamıyor.  

YEŞİL SAHALARIN UTANCI IRKÇI SÖZLERDEN BİR DEMET

Suarez sadece gol atmıyor

Barcelona’nın Uruguaylı forveti Luis Suarez sadece gol atmıyor, aynı zamanda ırkçılık sabıkası kabarık bir futbolcu. Rakiplerini ısırmasıyla meşhur Suarez, İngiltere’de top koştururken söylediği ırkçı sözlerle uzun süre manşetlere konu olmuştu. 15 Ekim 2011’de oynanan Manchester United-Liverpool maçında skoru gölgede bırakan olay, Luis Suarez’in United’ın defans oyuncusu Patrice Evra’ya söylediği iddia edilen ifadelerdi. Evra’nın maçtan sonra Fransız televizyonu Canal Plus’a “Suarez’in belli bir sözcüğü, maç boyunca en az on kez bana söylediğini kameralar tespit etmiştir” açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Suarez’in Evra’ya ‘Negrito’ (küçük zenci) dediğinin gazetelerde yazılmasından sonra İngiltere Futbol Federasyonu harekete geçerek Suarez hakkında soruşturma başlattı. Suarez, “Tek söyleyebileceğim, herkese, her zaman saygı duyduğumdur. Sahaya çıktığımda bir çocuğun heyecanıyla futbolumu oynarım, sorun çıkarmaya çalışmam” diyerek kendini savunsa da, İngiltere Futbol Federasyonu yıldız oyuncuya 8 maç oynamama ve 40 bin Pound para cezası verdi.

Irkçı sözler Terry’nin kaptanlığına mal oldu

Chelsea’nin Queens Park Rangers’la (QPR) oynadığı maçta kaptan John Terry’nin Anton Ferdinand’a maç boyunca ırkçı hakaretler savurduğunu iddia eden savcı Alison Saunders, Chelsea kaptanının “karşısındaki kişinin duyabileceği şekilde ırkçılığı tetikleyebilecek tehdit, küfürlü taciz, küçük düşürücü ve terbiyesizce söz ve davranışta bulunmak” suçunu işlediğini ortaya koydu. Terry’ye federasyon 4 maç ve 2 bin 500 sterlin ceza kesti ancak olay böylece kapanmadı. Ferdinand olayı mahkeme taşıdı. Gelgelelim, 4 gün süren yargılamada Terry suçsuz bulundu. Yine de ırkçı söyleme cezayı kesen İngiltere Futbol Federasyonu, Terry’den milli takım kaptanlığını almaya karar verdi.

‘Aragones siyahî oyuncuları sevmezdi’

İspanya’yı 44 yıl aradan sonra Euro 2008’de kupaya taşıyan Luis Aragones, Fransa ile oynayacakları maç öncesi futbolcusu Antonio Reyes’e Fransız forvet Thierry Henry’yi kastederek ‘Çık o pis zenciyi sahadan sil’ demişti. Olay medyaya yansıyınca Aragones, bunu oyuncusunu motive etmek için söylediğini açıkladı. Nicolas Anelka, İspanya’dan tanıdığı Aragones’i hiç sevmemesini “Özellikle siyahi futbolcuları sevmez, onlara sürekli sorun çıkarır” sözleriyle anlatıyordu.

Eto’o hiçbir şeyden çekmedi, ırkçılıktan çektiği kadar

Barcelona’da oynarken, İspanya’da yoğun şekilde ırkçılığa maruz kalan futbolcu olan Eto’o’ya en ağır hakaretlerden birini Athletic Bilbao Teknik Direktörü Javier Clemente yöneltmişti. Eto’o, Athletico Bilbao oyuncusu Unia’ya tükürünce Clemente, “Düne kadar ağaçta oynayanlar şimdi yere inip insanlara tükürüyor” dedi.  Ayrıca çoğu maçta top Eto’o’nun ayağına geldiğinde rakip tribünlerden maymun sesleri yükseliyordu. Öyle ki Eto’o, bazı maçlarda ırkçı tezahüratlardan dolayı sahayı terk etmek istemişti. Real Zaragoza, taraftarlarının Eto’o’ya yaptığı ırkçı tezahüratlar yüzünden 9 bin Euro cezaya çarptırıldı. Eto’o haklı olarak cezayı komik bulduğunu açıkladı.

Yeşil sahaların uslanmaz faşisti: Di Canio

Uzun yıllar Lazio forması giyen Paolo Di Canio, futbolundan ziyade tribünlere verdiği faşist Mussolini selamıyla hafızalara kazındı. Di Canio özellikle ‘solun kalesi’ olan Livorno ile oynadıkları maçlarda tribünlerine Nazi selamı verirdi. Di Canio aynı selamı Juventus taraftarına verince 1 maç ve 10 bin Euro cezaya çaptırılmıştı. Aynı hareketi Roma taraftarlarına da yapınca bu kez 7 bin Euro ceza aldı. Di Canio’nun ırkçı hareketine en ilginç yorum ise zamanın başbakanı Berlusconi’den geldi: “Di Canio iyi bir çocuk. Hareketi özel bir anlam taşımıyor.”

IRKÇILIĞA KARŞI VERİLEN BAZI CEZALAR

– 21 Mayıs 2009’da Anderlecht’te forma giyen Jelle Van Damme, Standart Liege’in savunma oyuncusu Oguchi Onyewu’ya ‘pis maymun’ dediği gerekçesiyle cezalandırıldı. Belçika Futbol Federasyonu bu oyuncuya bir sezon ihraç cezası verdi.

– Ajax’ın golcüsü Kenneth Perez, 2006’da Twente ile oynanan maçta siyahî olan yan hakeme ırkçı söylemde bulunduğu için 5 maç ve 12 bin 500 Euro ceza almıştı. Perez yaptığı hakaretten dolayı ayrıca kamuoyu önünde özür diledi.

Fransa amatör kümedeki Lagnieu takımının oyuncusu Maxence Cavalcante, bir maçta Senegalli Makam Traore’e ‘maymun’ dediği için dört ay hapis cezası aldı.

– Bulgaristan’da 1. Lig takımlarından Botev Plovdiv’in 3 puanı taraftarlarının ırkçı tezahüratları yüzünden silindi.

– İspanya 3. Ligi’nde mücadele eden Bada Bing takımı, Club Atletico Rosario Central ile oynadığı maçta, rakip takımın Latin Amerikalı oyuncularına ırkçı saldırılarda bulunduğu için 18 bin 420 Euro para cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca iki oyuncusu 6 yıl 9 ay, dört oyuncusu ise 2 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezaları aldı.

HENÜZ YORUM YOK