TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör tanzim satış noktalarında satışına başlanan kuru baklagillerin ithal olduğunu söyledi.
Cumhuriyet’e konuşan Özden Güngör, yerli ‘kuru baklagil’in piyasada bittiğini, tanzim satış için stoklardaki ithal ürünlerin çıkarıldığını açıkladı. Tanzim noktalarındaki patates ve soğanın da ithal olduğunu belirten Güngör, market ve pazarlarda satılan patates soğanın yüzde 70-80’inin ithal olduğunu aktardı. Güngör’e göre tanzim satış sürdürülebilir değil.
Enflasyonla mücadele, üretici ile tüketiciyi buluşturma gerekçesiyle uygulumaya geçirilen Tanzim Satış Mağazaları’nın baklagilleri yerli değil, ithal çıktı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Stoklardaki yerli kurubaklagil bitti, tanzim satış için stoklardaki ithal ürünler çıkarıldı” dedi.
ÇİN, İTALYA VE YUNANİSTAN’DAN GELEN PİRİNÇLER
Erdoğan’ın talimatıyla geçtiğimiz günlerde meyve ve sebze satışına ilaveten pirinç, mercimek, fasulye, bulgur gibi baklagiller de tanzim satış mağazalarına eklenmişti.
Tanzimde kilosu 6 TL’den satılan pirinç, geçen yıl Çin, Yunanistan ve İtalya’dan ithal edildi.
TÜİK’e göre 2018’deki 265 bin ton pirinç ithalatı için 140.6 milyon dolar ödendi. Tanzimde kilosu 4.50 TL’den satılan yeşil mercimeğin 2018’deki ithal miktarı da 22 bin ton oldu. Kanada ve Rusya’ya bu ithalat için 144.7 milyon dolar ödenirken, 2018’deki yeşil mercimek üretimi ancak 43 bin ton olabildi. 2002’ye göre kıyaslandığında üretimde yüzde 34’lük düşüş görüldü. 2002-2018 arası ekim alanları kıyaslandığındaysa, nohutta ekim alanı yüzde 22.1, yeşil mercimekte yüzde 52.6 daraldı.