Geniş denek grubu üzerinde yapılan deneylerde Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen ve dünyaya umut olan Kovid-19 aşısı 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edildi. Bir aşı için gerekli aşamaları geçen aşı, önümüzdeki günlerde insanlığın hizmetine sunulacak.
Diğer yandan iktidar yanlısı Akşam Gazetesi, Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) çalışmaları devam eden bir Kovid-19 aşısı ile ilgili manşetle çıktı. ‘Yerli aşı tuttu’ manşetinde ‘Türk aşısı da konuşulacak’ ifadelerine yer verildi.
Fakat haberin içeriğinde aşının henüz Faz 1 aşamasında olduğu ve sadece 2 kişi tarafından denendiği bilgisinin yer alması dikkat çekti. Haberde aşının virüse karşı etkisinden ziyade sadece aşının yapıldığı 2 kişi de yan etkinin görülmediği bilgisi yer aldı. Bu durum da aşının önünde çok uzun bir süreci olduğu anlamını taşıyor.
Bir PR çalışması gibi sunulan haberde üniversite rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Hiçbir yan etki görülmedi. Çok sıkı takip ediyoruz. İnşallah faz-1’i daha önce de açıkladığımız gibi ocak ayının ilk haftasında bitirmeyi planlıyoruz. En kısa zamanda milli aşımız milletimizde ve insanlıkla buluşmuş olur diye ümit ediyoruz. Faz-2’ye geçelim, faz-2’de başarılı olsun. Sonra faz-3 daha geniş kapsamlı olacak” diye konuştu.
Ekipten Dr. Ahmet İnal da, “İnsanlarımızda ‘ABD, Almanya yapamıyorsa biz yapamayız’ diye bir ön yargı var, hayır biz yapıyoruz. Çin aşısı, Alman aşısı, ABD aşısı diyoruz, bu Türk aşısı. Geliştirdiğimiz aşının gelişmiş ülkelerinkinden hiçbir farkı yok” diye konuştu. Doç. Dr. Zafer Sezer ise, aşının yerli olmasının, tüm aşamalarının ERÜ’de tamamlanmasının Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet edebilecek konumda olduğunu gösterdiğini belirtti.