Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki iki camide geçen cuma düzenlenen saldırıların ardından camiler yeniden ibadete açıldı. Saldırı kurbanı 50 kişiden 40’ının hayatını kaybettiği Nur Camii’nde, olayın fiziksel izleri hemen hemen silinmiş durumda.
VOA Türkçe’nin habberine göre, caminin duvarları yeniden boyanırken pencereler, halılar ve diğer kaplama malzemeleri değiştirildi. Pencerelerin bir kısmı katliamdan kaçmaya çalışanlar tarafından kırılmıştı.
Ürdün Prensi: İnsanı derinden yaralıyor
Nur Camii’ni ziyaret eden yüzlerce kişiden biri olan Ürdün Prensi Hasan bin Talal, “Dünyanın bu cennet gibi köşesinde yaşanan şiddet ve zulmü hissetmek insanı gerçekten derinden yaralıyor.” dedi.
Bugün camide toplananlar arasında saldırıdan kurtulanlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları ve arkadaşları da vardı. Catenbury Müslüman Birliği Başkanı Shagat Khan, “Burada yakınlarını kaybetmiş olanlar için elbetteki çok daha zor bir durum. O gün burada olanlar da o anları hatırlıyorlar.” dedi.
Şehir halkından sevgi yürüyüşü
Christchurch şehrinde sabah saatlerinde de halk sessiz bir sevgi yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında elde taşınan tek pankartta “Müslümanlar hoşgeldiniz, ırkçılar değil” yazıyordu.
Yürüyüşü organize eden gençlerden biri olan 16 yaşındaki Manala Butler, “Böyle zamanlarda nefretin bir karanlık getirdiğini ve sevginin, şehri karanlıktan kurtaracak iyileştirici ışık olduğunu hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
El Maktu’dan Ardern’e anlamlı jest
Öte yandan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in saldırı sonrasında gösterdiği yaklaşım takdir toplamaya devam ediyor. Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid El Maktu Ardern’e Twitter hesabından teşekkürlerini sundu.
New Zealand today fell silent in honour of the mosque attacks' martyrs. Thank you PM @jacindaardern and New Zealand for your sincere empathy and support that has won the respect of 1.5 billion Muslims after the terrorist attack that shook the Muslim community around the world. pic.twitter.com/9LDvH0ybhD
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) March 22, 2019
El Maktu, ayrıca dünyanın en yüksek binası Burj Halife’nin üzerine yansıtılmış Ardern’in fotoğrafının olduğu bir kareyi paylaştı. Fotoğrafta Ardern müslüman bir kadınla sarılırken görülüyor ve üzerinde Arapça “Selam” ve İngilizce karşılığı olarak da “Barış” yazıyor.