Yeni Türkiye’de avukatlık resmen suç sayıldı!

Tr724 HABER MERKEZİ

MİT TIR’ları davasında avukatlık yapan Vural Ergül, sanık olan müvekkilini ‘savunduğu’ için sözde ‘Fetö’ye yardım ve yataklık’tan ceza aldı! Ergül, karara tepkisini, “Bu mahkeme kararının, tehdit etmediği bir tek avukat dahi var mıdır?” sözleriyle gösterdi.

Yeni Türkiye’de mahkemeler, ceza vermek artık delile bile ihtiyaç duymuyor. İstanbul Barosu avukatlarından Vural Ergül de işte böyle bir kararla mahkum edildi. Ergül, MİT TIR’ları davasında sanık olan müvekkili Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nu ‘savunduğu’ için suçlu bulundu. Söz konusu mahkeme kararında, “Dosya içerisinde yer alan bilgi ve belgelere göre, sanığı FETÖ/PDY’nin açık bir operasyonu olduğu anlaşılan MİT TIR’ları soruşturma ve yargılama sürecinde bu operasyonun kilit ismi olan Hamza Celepoğlu’nun müdafiiliğini yaptığı anlaşılmıştır.” denildi.

DELİL: AVUKATLIK ÜCRETİ!

Vural Ergül’ün suç delili de dosyada yer alıyor! Buna göre Ergül, müvekkilinden 4 ayrı tarihte toplam 22 bin 500 TL ‘avukatlık ücreti’ almış. Söz konusu paraların transferinde bunun ‘avukatlık ücreti’ olduğu belirtilmesine rağmen mahkeme, bunu ‘delil’ olarak kabul etmiş. Kararda, Ergül’ün meslektaşlarıyla yaptığı ve içeriği bile belli olmayan görüşmeler de suç olarak gösterilmiş. Ayrıca görüştüğü iki avukatın telefonunda bylock olduğu iddiası da ‘delil’ olarak sunulmuş.

AVUKATLIK MESLEĞİ TEHDİT ALTINDA

Avukat Vural Ergül, söz konusu karara tepkisini şahsi Twitter hesabından gösterdi. Mahkeme kararını da paylaşan Ergül, paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı: “Sanık  avukatlığı yapmak artık mahkeme kararıyla da Fetö’ye yardım suçu! Fetö avukat yapılanmasında yer aldığım iddiasıyla hakkımda açılan davada ‘örgüte yardım’ suçundan mahkum oldum… Mahkemenin gerekçeli kararına göre, henüz bırakın kesinleşmiş bir mahkeme kararını, bir ilk derece mahkeme kararı bile verilmemiş, yargılaması halen devam eden MİT TIR’ları davasında, müvekkilime avukatlık yaptığım için örgüte yardım suçunu işlemiş oldum… Mahkeme, avukatlığı suç olarak görür ise bir yargılamadan söz edilebilir mi? Bu mahkeme kararının, tehdit etmediği bir tek avukat dahi var mıdır? Siz, Yargı Stratejisi Reform Belgesi’nden, AİHM kararlarından, evrensel hukuk’tan mı söz ediyorsunuz?”


Tutuklu avukat sayısı 570

Türkiye’de hem Anayasa’ya hem de AİHS’ne göre adil yargılanma hakkının bir unsuru olan savunma hakkı yok sayılıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 2018 yılında yayınladığı rapora göre, 2017 yılı sonu itibariyla Türkiye’de 570 avukat tutuklandı. Hakkında dava açılan avukat sayısı ise 1.470 olarak kayıtlara geçti.  Bir avukatı tutuklamak, aynı zamanda onun müvekkilinin de savunma hakkının elinden alınması anlamına geliyor.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin