AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede dikkat çeken değişiklikler var. Türkiye’de son 10 yılda yaşanan hukuksuzlukların önemli mimarlarından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu artık kabinede değil. Soylu, skandallarla dolu 7 yılın ardından yerini İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya bıraktı.
YENİ EKONOMİ MODELİ NE OLACAK?
Kabinedeki en önemli değişikliklerden biri de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda oldu. Nureddin Nebati, koltuğunu geçmiş dönemde Hazine Bakanı olarak da görev yapan Mehmet Şimşek’e devretti. Şimşek, seçimlerden önce Erdoğan’ın bakanlık teklifini ‘yoğunluğu’ nedeniyle reddetmişti. Seçimlerden Erdoğan’ın zaferle çıkmasının ardından Şimşek’in görevi kabul etmesi dikkat çekti.
Yeni dönemde Türkiye’nin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceği en çok merak edilen konular arasında. Bugüne kadar uygulanan heterodoks politikalar devam mı edecek yoksa ‘geleneksel’ olarak tanımlanan ‘ortodoks’ politikalara mı dönülecek? Önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde Türkiye’nin ekonomideki yeni yol haritası da belli olacak gibi görünüyor.
FAHRETTİN KOCA VE MEHMET ERSOY KOLTUĞUNU KORUDU
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018’den beri sürdürdükleri görevlerine devam edecek. Geçtiğimiz dönemde iki ismin de ayrılmak istediği iddia edilmişti.
Eski Bakanlardan Cevdet Yılmaz, Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Yılmaz, geçmişte ‘Kalkınma Bakanı’ olarak görev yapmıştı.
Ekonominin çoookk uzun süre kendine gelmesi mümkün değil.Hızlı bir toparlanma akaryakıt başta,elektrik,doğalgaza,vergi ve cezalara büyük zam yapılması,tütün,fındık,hububat gibi ürünlerin destekleme fiyatlarının ya sabit ya da artışların çok sınırlı tutulması gerekiyor.Bunun gibi asgari ücret ,memur ve emekli aylık zamlarının da ancak 6 aylık enflasyon oranında artırılması,gerçekçi kambiyo uygulaması gerekiyor.Yani harç bitti .