HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Senegal’in tarihinde ilk kez Afrika Uluslar Kupası’nı kazandığı 33. AFCON’da sıra dışı sayılacak fazla bir gelişme yoktu. Mane, Mendy, Koulibaly, İdrissa Gueye gibi yıldızlarıyla Senegal turnuvanın en önemli favorilerinden biriydi. Turnuvanın en çok konuşulan ismi ne Saido Mane ne de Muhammed Salah gibi yıldızlar oldu. Dikkatleri üzerine çeken isim Mısır’ın yedek kalecisi Gabaski’ydi. Turnuvanın ilk iki maçında yedek soyunan Gabaski, kalenin bir numaralısı El Shenawy’in sakatlanmasıyla bulduğu şansı değerlendirip kupaya damgasını vurdu. Benzeri bir başarıya Arjantin formasıyla 1990 Dünya Kupası’nda Sergio Goycochea imza atmıştı.
EL SHENAWY SAKATLANINCA
Afrika Uluslar Kupası’nı (AFCON) en fazla kazanan ülke olan Mısır, son kez zirveye 2010 yılında çıktı. Muhammed Salah gibi dünya çapında bir starla 33. AFCON için Kamerun’a gelen Mısırlılar, 12 yıllık kupa hasretini sonlandırmak istiyordu. Nijerya, Gine-Bissau ve Sudan’la aynı grupta yer alırken ilk maçında Nijerya’ya 1-0 yenildi. Kupaya damga vuracak isimlerden biri olan Gabaski, maçı kulübeden seyretti. Gine-Bissau ve Sudan’ı aynı skorla 1-0 yenen Mısır, gruptan çıktı. Son 16 turunda Fildişi ile eşleşen takımın kalesinde yine El Shenawy vardı.
Dakikalar 32’yi gösterdiğinde sakatlanan El Shenawy’nin yerine Gabaski oyuna dahil oldu. Milli formayı daha önce sadece 3 maçta giymişti. Bu üç maçın ikisinde oyuna yine sonradan girmişti. Bir kez daha sakatlanan as kalecinin yerine şans buluyordu. Normal ve uzatma devrelerinde gol sesi gelmeyince, çeyrek finale gidecek ekibi seri penaltılar belirledi. Penaltılarda sahneye çıkan Gabaski, Manchester United formasını giyen Eric Bailly’nin vuruşunu kurtarıp ülkesini çeyrek finale taşıyan isim oldu.
O DA SAKATLANDI
Çeyrek finalde Mısır-Fas buluşmasında Gabaski kaledeki yerini aldı. Normal süresi 1-1 biten maçta Gabaski kurtarışlarıyla dikkat çekti. Uzatmaya giden maçın 96. dakikasında sakatlanan Gabaski yerini Muhammed Sobhi’ye bıraktı. Mısır, maçı 2-1 kazanıp adını yarı finale yazdırdı. Ev sahibi Kamerun’la final mücadelesi veren Mısır maçı yine penaltılara götürdü. 120 dakika gol sesi çıkmadı. Penaltılarda sahneye yine Gabaski çıktı. Harold Moukoudi ve James Léa Siliki’nin vuruşlarını kurtardı. Clinton N’Jie ise topu auta attı. Mısır penaltılarda 3-1 üstünlük sağlayıp adını finale yazdırdığında manşetlerde Gabaski vardı.
MAÇI PENALTILARA GÖTÜREN İSİMDİ
Ve finalde bir kez daha sahneye çıktı. 7. dakikada Senegal’in kazandığı penaltıda Mane’nin vuruşunu çelip, skorun değişmesini engelledi. 120 dakika sonunda iki ekip de gol atmaya muvaffak olmadı. Daha doğrusu hem Gabaski hem de Mendy kalelerinde yüzde yüzlük pozisyonları çıkardı. Penaltı atışlarında Gabaski yine üzerine düşeni yapıp Bouna Sarr’ın vuruşunu kurtardı. Ancak iki takım arkadaşının kaçırdığı penaltıdan dolayı kupa Senegal’e gitti. Finalde maçın adamı seçilen Gabaski, turnuvanın en iyi kalecisi olmayı da başardı.
33 YAŞINDA, 170 LİG MAÇINA ÇIKTI
Temmuz 2019’dan bu yana Mısır’ın ünlü ekibi Zamalek formasını giyen 33 yaşında Gabaski, bu sezon 4 maçta kalede yerini aldı. Tüm kariyeri boyunca ise 170 lig maçında boy gösterebildi. Mısır futbolunda adını çok az kişinin bildiği Gabaski, AFCON’da yakaladığı şansı iyi değerlendirip adını kupa tarihine yazdırdı.
DÜNYA KUPASI TARİHİNE GEÇTİ
Gelelim 1990 Dünya Kupası’na… Meksika 86’da kupaya uzanan Arjantin, İtalya’ya Maradonalı kadrosuyla favori olarak geldi. Arjantin gruptaki ilk maçında Kamerun’a 1-0 yenilirken kalede Pumpido vardı. İkinci maçında rakip Sovyetler, kalede yine Pumpido. Karşılaşmanın 11. dakikasında Pumpido sakatlanınca yerine Sergio Goycochea dahil oldu. As kalecinin sakatlanmasına üzülen Arjantinliler, Goycochea’nın performansıyla şaşkına dönecekti. Sovyetler’i yenip, Romanya ile berabere kalan Arjantin gruptan çıkıp, son 16 turunda Brezilya’nın rakibi oldu. Caniggia’nın golüyle Brezilya’yı 1-0 yenip çeyrek finale adını yazdırdı.
MARADONA DEĞİL, YEDEK KALECİ FİNALE ÇIKARDI
Arjantin, çeyrek finalde Yugoslavya’yı penaltılarda 3-2 yenerken, Goycochea iki vuruşta kalesinde devleşti. Maradona’nın penaltı kaçırdığı maçta, turu getiren isim oldu. Yarı finalde rakip ev sahibi İtalya’ydı. Normal süresi karşılıklı gollerle 1-1 biten maçta, finale giden takımı penaltılar belirledi. Kalesinde devleşen Goycochea, Donadoni ve Serana’nın vuruşlarında gole izin vermedi. Arjantin’i finale getiren isim Maradona değil, yedek kaleci Goycochea oldu.
Almanya – Arjantin finali bir anlamda Meksika 86’nın rövanşıydı. Kalesinde devleşen Goycochea, 85. dakikada Andreas Brehme’nin penaltı atışında köşeyi bilse de topu çelmeyi başaramadı. Sol bek oynayan Brehme, ilginç bir şekilde penaltıyı sağ ayağıyla kullandı. Goycochea üzerine düşenin fazlasını yaptı ama kupayı ülkesine taşıyamadı. 44 kez milli formayı giyen Goycochea hafızalara 1990 Dünya Kupası’nda kurtardığı penaltılarla kazındı.