Yaz aylarındaki ısı ve nem artışından en çok hamileler mustarip. Sıcak basmaları, avuç içinde ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artışın yanı sıra halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi birtakım şikâyetler de bu dönemde baş gösteriyor. Uzmanların, yazı sağlıklı geçirmek isteyen hamilelere tavsiyeleri şunlar:
– Dışarıdaki işlerinizi, güneş ışınlarının az etkili olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapın.
-Açık renkli, pamuk, keten ve ipekten oluşan kıyafetleri seçin.
– Bol bol sıvı tüketin. Az sıvı tüketimi gebelikte sık rastlanan; idrar yollu enfeksiyonu, kabızlık ve hemoroid sıkıntılarında artmaya neden olur. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu erken doğum ve düşük tehdidi gibi pek çok probleme neden olabilir. Normal şartlarda bir gebenin 2 litre su tüketmesi gerekir. Yazla birlikte bu miktar, her saatte 250-300 cc su tüketmesi gerekir. Elektrolit ve mineral kaybını azaltmak için sodyumu azaltılmış soda içilebilir. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmak gerekir.
– Ödemle mücadele etmek için tuz alımını en aza indirin. Ama tümüyle kesmeyin. Sizin ve bebeğinizin tuza ihtiyacı var. Ayaklarınızdaki şişliği azaltmak için soğuk su banyoları ile birlikte ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenin.
– Sık sık şekerleme yapın. Egzersiz tercihlerini yüzme, yürüyüş ve bisiklete binme yönünde kullanabilirsiniz.
– Güneş ışınlarından korunun. Güneşe çıkarken en az 30 faktörlü güneş kremleri kullanın. Akşam yemeklerinde ekşili gıdalar, barbekü soslar içeren gıdalar gibi reflüyü arttıran gıdalar uzak durun. Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalardan yerine daha hafif ve hazmı kolayları tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin.
– Sıcaklık 32 dereceyi aştığında, bir fan veya klimalı ortamlarda bulunun. Sıcak basmalarını engellemek için, sık sık ılık duş alın. Yanınızda taşıyacağınız spreyli sular serinlemenize yardımcı olur. Soğuk yoğurt ve sütten yapılmış meyveli içecekleri yemeyi ihmal etmeyin.