Dünya 2017’yi “fake news” (sahte haber) tartışmalarıyla geride bıraktı. Reuters Enstitüsünün ‘Gazetecilik, Medya ve Teknoloji Trend ve Öngörüleri 2018’ başlıklı raporu, yeni yılda yayıcıların videodan çekiliceğini öngörüyor. Facebook’un kendi içeriklerini üretme planları, BuzzFeed ve Mashable gibi önemli online içerik sağlayıcıların videodan aldıkları gelirin düşmesine yol açacak. Facebook’tan yeterli gelir sağlayamayacak olan bu platformların zaten masraflı olan kısa video üretiminden uzaklaşarak yazılı metne doğru kaymaları bekleniyor.
29 ülkeden 194 deneyimli dijital medya endüstrisinin önde gelen editör ve üst düzey yöneticileriyle yapılan anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Nic Newman’ın kaleme aldığı rapora göre, reklam gelirinin öneminin azalacak. Dijital abonelik önemli bir gelir kaynağı olacak. Yayıncılar bu yeni iş modeline uygun içerik üretmek zorunda kalacak. Whatsapp ve Instagram 2018’de de büyümeye devam edecek. Facebook bu yıl, girişlerine izin verilmeyen 13 yaşından küçüklerin üyeliğine yoğunlaşacak. Bunu da anne babaların izniyle gerçekleştirmeyi hedefliyor. Anne baba çocuğun hangi arkadaşı ekleyebileceğini kontrol edebilecek ama içerikleri göremeyecek. Instagram’ın story’leri yükselişini sürdürecek. Medya şirketlerinin bu alana daha fazla yatırım yapması bekleniyor. Yakın zamanda canlı yayınlarda yapay zekâdan yararlanmak mümkün olacak. Canlı yayınlar eş zamanlı olarak metne dökülebilecek. Dreamwriter adlı otomatik haber yazım programı bugün finans, teknoloji ve spor üzerine günde 2 bin 500 haber üretiyor.
Ankete katılan yayıncıların yüzde 44’ü platformların gücünden endişeli. Facebook ve Snapchat’e karşı yaklaşımları, Twitter ve Google’a oranla daha olumsuz. Yayıncıların yüzde 36’sı başarıya giden yolda en önemli engelin teknoloji platformları değil iç etkenler olduğuna dikkat çekiyor; en önemli sorunun ‘değişime direnç ve inovasyon eksikliği’ olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 44’ü aboneliğin 2018’de önemli bir dijital gelir kaynağı olacağı görüşünde, hatta kimi bunun reklamlardan ve sponsorlu içeriklerden daha fazla gelir getirebileceğini öngörüyor. 2018’de daha fazla sesli içerikle karşılaşacağız. Yayıncıların yüzde 58’i podcast’lere yoğunlaşacaklarını belirtiyor. Yüzde 72’i, yapay zekâyı denemeyi planladıklarını, böylece daha iyi içerik önerisi sağlamayı ve ürün verimliliğini arttırmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
YAYINCILAR NE ÖNGÖRÜYOR?
• Platformların gücü artarken dezenformasyon üzerine soruşturmalar da artacak ancak birçok ülkede bu yaklaşım kapsamlı somut adımlara dönüşemeyecek.
• Facebook ve Google cezai yaptırımlardan kaçınmak üzere kaldırdığı içerikler nedeniyle sansürle suçlanacak.
• Veri doğrulama, medya okur yazarlığı ve şeffaflık girişimleri dezenformasyon ve güven sorununun önüne geçemeyecek.
• Yayıncılar, kullanıcıları websiteleri ve uygulamalarına kaydolmaya/giriş yapmaya itecek. Tabii toplanan veri sayesinde kişiselleştirilmiş içerikler sunacak.
• Dijital dönüşümü gerçekleştirenler ile gerçekleştiremeyenler (geleneksel medya) arasında uçurum derinleşecek.
• Daha fazla yayıncı abonelik ya da benzeri gelir modeline geçecek, dijital reklam gelirlerinin önemi azalacak.
• Yayıncıların önemli bir bölümü videodan uzaklaşıp yazıya dönecek.
• Sosyal medyada daha fazla mesajlaşma platformu ve konuşma arayüzü göreceğiz.