Yatınca telefonu elinizden bırakın!

Uyumadan önce akıllı telefonlarınızla sosyal medyada gezinmenin cazip olduğunun farkındayız. Ancak kötü bir haberimiz var: Bu cihazların yaydığı ışık, yaşlanmayı geciktiren, stresi azaltan melatonin hormonunun salgılanmasını etkiliyor.

Birçoğumuz, yatağa girdiğimizde hemen uyumak yerine telefon, tablet ya da bilgisayarı elimize alıyoruz. Gözlerimiz kapanana kadar Sosyal medya hesaplarımıza, haberlere göz atıyoruz. Ancak uykudan önce elektronik cihazlarla vakit geçirmek son derece zararlı. Çünkü stresi azaltmada, yaşlanmayı geciktirmede önemli rolü bulunan melatonin hormonu, daha çok geceleri salgılanıyor. Ve elektronik cihazlar, bu hormonun salgılanmasını engelliyor.

Araştırmacılar durumu şöyle açıklıyor: Telefonun ekranından gözlerimize doğru mavi bir ışık gönderiliyor ve bu durum beyne melatonin hormonunun salgılanmama uyarısı veriyor. Işık, hormonun bastırılmasına sebep olurken vücudu da strese maruz bırakıyor. Bu durumu alışkanlık haline getirmek ise uyku süremizi otomatik olarak azaltıyor. Daha az uyku da daha çok yorgunluk ve stres demek. Üstelik kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkilemek gibi bir sonucu da var.

Obezite riskini artırıyor

Amerika’da Lighting Research Center Işık Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmalar, uykudan önce iki saat ekran ışığına maruz kalmanın melatolin salgılamasını yüzde 22 düşürdüğünü ortaya çıkardı. Geceleri melatoninin ışık yoluyla azalması diyabet ve obezite riskini artırırken, göğüs kanseri gibi vakalarda da risk oluşturuyor. Northwestern Üniversitesi’nin araştırmasına göre ise geç saatte yatağa giren insanlar daha az uyuyor ve genelde akşamları saat 8’den sonra yemek yiyor. Araştırmada bu kişilerin BMI’si (vücut kitle indeksi) daha yüksek çıkmış. Geç saatlere kadar televizyon izlemek ya da akıllı telefonla meşgul olmak daha çok yemek yenmesine neden oluyor. Bunun vücudun daha az yağ yaktığı bir saatte yapılması ise obezite riskinin daha da artması anlamına geliyor.Lighting Research Center, uykudan önce akıllı cihazların kullanımının kişiye verdiği zararlar konusunda bir de test yapmış. 13 kişi uyumadan önce tabletleriyle oyun oynamak, film izlemek ve okumak gibi eylemlerde bulunmuş. Altmış dakikanın ardından melatonin salgılamasındaki düşüş, gün ışığında bir saat geçirmenin etkisiyle eşdeğerde çıkmış. Araştırmacılar, kullanıcılara, cihazlarla geçirilen sürenin azaltılması ve ışığınının mümkün olduğunca kısılmasını tavsiye ediyor.

Uyku yeterince alınmazsa…

Araştırmalara göre her gece yedi ve dokuz saat arasındaki uyku, aktif nöronlarımızın yalnızca dinlenmesini sağlamıyor, aynı zamanda gün boyunca beynimizde oluşan nörotoksinlerin temizlenmesinde önemli olan santral sinir sistemindeki gliyal hücrelerini de destekliyor. Yetersiz uyku ise bu hücrelerin doğru şekilde çalışmamasına yol açıyor. Bu da odaklanma, hafıza problemleri gibi sorunlara sebep oluyor. Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, uykusuzluk insanların yüz ifadelerini doğru algılayabilme kabiliyetini de köreltiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin