Ana Sayfa Güncel Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu: Zeydan’ın dosyası yeniden görülecek

Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu: Zeydan’ın dosyası yeniden görülecek

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan hakkındaki dosya, yeniden karar verilmek üzere Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55,48 oy ile kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2023’te verdiği memnu haklarının geri verilmesiyle ilgili karar ve 29 Mart 2024’te verdiği ek karar hakkında Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı başvuruyu inceledi. Gerekçede, yasaklanmış hakların geri verilmesinin ilk şartının mahkum olunan cezanın infaz edilmiş olması ve mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık sürenin geçmesi gerektiğini belirtti.

”MEMNU HAKLARI 20 ARALIK 2025’TE İADE EDİLEBİLİR”

Yapılan incelemede, yasaklanmış hakların geri verilmesinin ilk şartının, mahkum olunan cezanın infaz edilmiş olması ve mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması gerektiğinin belirtildiği kararda ikinci şartın ise, kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede kanaat oluşması gerektiği belirtildi.

Dosya kapsamında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Abdullah Zeydan hakkında yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair kararın 4 Nisan 2023’te verildiği, ek kararın verildiği tarihte, üç yıllık sürenin geçmiş olması şeklinde belirlenen ve mahkemeye herhangi bir takdir hakkı tanımayan ilk şartın gerçekleşmediği belirtildi. Zeydan’ın tahliye tarihinin, hükmün kesinleştiği tarih olan 20 Aralık 2022 olduğu, cezanın infazından itibaren 3 yıl geçmiş olması gerektiği vurgulanarak bu sürenin de 20 Aralık 2025 olduğu kaydedildi.

EK KARARIN YENİDEN ELE ALINMASI DA HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Yargıtay, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin seçimden önce verdiği memnu hakların iadesi kararını görevsiz şekilde verdiğini yine aynı kararın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine ortadan kaldırılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Gerekçede, Zeydan’ın yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ek kararın yalnızca kanun yararına bozma ile giderilmesi mümkün olduğu halde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan başvurunun itiraz kabul edilerek daha önceden verilen ek kararın yeniden ele alınmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Daire, bu kararın da görevsiz şekilde verildiğini ve hukuki değerden yoksun olduğunu belirterek, her iki kararı bozdu. Dosya yeniden değerlendirilmesi için Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

ZEYDAN: ”OYNANMAK İSTENEN OYUNU BOZALIM”

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, Yargıtay’ın kararına karşı “Tüm halkımızı iradesi etrafında kenetlenmeye ve oynanmak istenen oyunu bozmaya davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

Abdullah Zeydan, karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Önce yerel mahkeme ‘memnu haklarınızı’ geri verecek, seçime gireceksiniz ve yüzde 55.5 oyla eşbaşkan seçileceksiniz. Sonra da ‘kusura bakmayın! Biz yanlış hesap yapmışız, memnu haklarınızı geri alıyoruz’ diyeceksiniz. Yüzbinlerin iradesini, seçme-seçilme hakkını nereye koyacaksanız? Halkımız 31 Mart’ta da mazbatasına, iradesine, demokrasiye ve adalete sahip çıktı!

Bugün de sahip çıkacaktır. Halkımız mazbatasını hak etmeyen hırsızlara, talancılara, çetelere verilmesini  asla kabul etmeyecektir. Tüm halkımızı iradesi etrafında kenetlenmeye ve oynanmak istenen oyunu bozmaya davet ediyoruz.”

”ÖNCE BASINA SERVİS EDİLDİ”

Öte yandan Abdullah Zeydan ve avukatı kararı, kendilerine ulaşmadan önce iktidar medyasında gördüklerini söyledi.

 

1 YORUM

  1. Cemil Nadir Özgün
    Seçilen adam da Seçim kurulları da Van gibi yerde aday olup olamayacağını bilemiyor.Sonra PARDON.Hem niye 3 yıl geçmesi gerekiyor.Bu ülke nin bu kafalarla Hukuk devleti olması hiç ama hiç mümkün değil.