HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY
AK Parti’nin proje yargısının infaz elemanları gibi görev yapanlar, daha Erdoğan iktidardan gitmeden “dört harfli yaftayı” yiyecekler gibi. Nereden mi biliyorum? Tane tane anlatmaya başlayayım o zaman.
Türkşad Kunthan Uçuk, şarkıcı Gülşen’i tutuklatmadan önce gazeteci Sedef Kabaş hakkında tutuklama talep etmesiyle adı “Sedef Kabaş” savcısı olarak anılıyordu. Savcı Uçuk, Gülşen’in şöhreti, Sedef Kabaş’tan kat be kat önde olduğu için artık yeni tutuklattığı isimle anılıyor.
Savcı Uçuk, şöhret avcısı gibi hareket ediyor. Acar savcı bu kez hedefine Prof. Dr. Celal Şengör’ü oturttu. 1999’da yaşanan Marmara Depreminden sona Celal Hoca’yı kamuoyu, deprem uzmanı olarak tanıdı.
Aradan bir süre geçtikten sonra deprem ülke gündeminden düştü. Ancak ekranda olmayı çok seven Celal Hoca, yayıncıların dikkatini çekecek onlarca konuyla kendini gündemde tutmayı başardı.
Kimi zaman toplumsal olaylar, kimi zaman din, kimi zaman tarih… Çoğu zaman din ve tarih konularında yaptığı konuşmalarla dikkat çekti.
Celal Hoca’nın 3 buçuk ay önce bir televizyon programında söylediği sözler, yeni dönemin Zekeriya Öz’ü olmaya kendini aday gösteren Türkşad Kunthan Uçuk’un da dikkatini çekmiş.
3,5 ay önce yaptığı “Musa diye peygamber yok, İbrahim de hiç yaşamamış” açıklaması nedeniyle ifadeye çağrılan Celal Şengör’ü savcılığa çağıran ismin, Gülşen’i ve Sedef Kabaş’ı tutuklamaya sevk eden savcı Türkşad Kunthan Uçuk olduğu öğrenildi. pic.twitter.com/vQAodKdJ3Q
— milena (@josephineVV5) September 1, 2022
Türkşad Savcı, Celal Şengör’ü, “dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla ifadeye çağırdı. Hocanın suçu, “Musa diye bir peygamber yok, İbrahim de hiç yaşamamış” demesi.
Bir proje savcı olarak İstanbul’a getirilen Türkşad Savcı, mevsimlik bir sebzenin yetişmesinden daha hızlı bir şekilde beşinci bölgeden birinci bölgeye atandı.
Oysa yönetmelik şuna hükmediyor:
Bir savcı;
Beşinci bölgede 2 yıl,
Dördüncü bölgede 3 yıl,
Üçüncü bölgede 3 yıl,
İkinci bölgede 5 yıl kalması gerekiyor.
Türkşad Kunthan Uçuk, bin savcının 15 yılda ancak atanabileceği, birinci bölge olarak kabul edilen İstanbul’a daha görevinin 6’ncı gününde getiriliyor. İktidarın arka bahçelerinden biri durumundaki İlim Yayma Cemiyeti’ne ait olan Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2018’de mezun oldu.
Daha savcılık stajını tamamlar tamamlamaz, Osmaniye’ye savcı olarak atandı. Sonra da bütün bölge hizmetleri atlanarak yönetmeliklere aykırı bir şekilde 6 gün sonra İstanbul’a getiriliyor. Çünkü İstanbul’da onu büyük “hizmetler” bekliyor.
Pazartesi günü Celal Şengör hakkında tutuklama mı talep edecek, yoksa ifadesini alıp serbest mi bırakacak bilmiyoruz. Verilen talimatı birileri biliyor olabilir ama şu aşamada bizim tarafımızdan bilinmiyor.
TÜRKŞAD KUNTHAN UÇUK’UN BOYNUNA YAFTA HAZIRLANIYOR
Hızlı Savcı Uçuk’u yakın gelecekte zor günler bekliyor. Öyle iktidar değişiminden sonrasında “şunlar olacak, bunlar olacak” diye akıl yürütmeye de çalışmıyorum.
Gülşen’i tutuklayan isim hakim İbrahim Eroğlu idi. O da Türkşad Savcı gibi, yargı kariyer basamaklarına takılmadan İstanbul’a gelen özel kişilerden birisi. 15 Temmuz sonrası ataması yapılan yargı mensuplarından birisi.
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğine atanmasının ikinci haftasında Gülşen dosyasını önünde buldu. Tek kişilik mahkemenin hakimi olan İbrahim Eroğlu, “Suçun yasal alt ve üst sınırı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağının anlaşılması…” diyerek Gülşen’i tutuklatmıştı.
Şarkıcı Gülşen 25 Ağustos’ta tutuklanıp Bakırköy Kadın Cezaevine kapatıldı. 29 Ağustos’ta ise tahliye edildi. Dün iddianamesi tamamlandı. Savcı 3 yıla kadar hapsini istiyor.
Gülşen hakkında “ev hapsi” vererek kapalı cezaevinden serbest bırakan isim hakim Pınar Tur. Hakim Tur, imam hatip liseliler hakkında ne düşündüğünü yakın çevresindekilerle sık sık paylaşıyor.
Pınar Tur ismini değilse bile kocasını kamuoyu yakından tanıyor. Hızlı savcı Sinan Tur…
“Atatürkçü Savcı” olarak bilinen Sinan Tur’un, Türkşad Kunthan Uçuk hakkında bir planı var mı bunu yakında göreceğiz.
Ancak bildiğim şu.
İstanbul Adliyesi içinde “yeni dönemde” var olmak isteyen savcılar, harıl harıl dosyalar hazırlıyorlar. Bu hazırlıkları yapan savcılar, bir araya geldiklerinde, “ilk davayı ben açacağım” diyerek karşı tarafa meydan okuyor.
Savcı Türkşad’a yakında, daha önce üniversite hazırlık kurslarında Cemaat dersanelerinden birisine gittiği gerekçesiyle “FETÖ” damgası vurulacak. Bu adımın atılması için yeni dönem falan da beklenmeyecek.
Önce “suç dosyası” biraz daha kabartılacak. Verilen talimatlar bir kenara bırakılıp, ardından yapılan hatalara bir günah keçisi bulunacak. O da Türkşad Kunthan Uçuk’tan başkası olmayacak.
İŞARET FİŞEĞİNİ YARGITAY BAŞKANI AKARCA ÇAKTI
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Yargıtay’ın yeni binasında yapılan törende konuştu. Gündemdeki konularla ilgili görüşlerini de açıklayan Yargıtay Başkanı, şarkıcı Gülşen’in gözaltına alınması ve tutuklanması üzerine yapılan tartışmalara değindi.
Akarca, yargısal kararların eleştirilmesinin doğal olduğunu belirtti. Eleştirilerin insaf ve vicdan ölçüsü içinde kalması gerektiğini belirten Akarca, sonra şöyle konuştu:
“Hatalı bir karar üzerinden tüm yargı sisteminin hedef alınarak yıpratılması doğru değildir.”
Akarca, Gülşen’in “tutuklanması hatalı bir karar” demedi. Ancak verdiği mesaj, bazıları için işaret fişeği olarak sayılacak.
Sinan Tur’dan önce hareket eden savcı çıkabilir mi zaman içinde göreceğiz.
Öyle anlaşılıyor ki Türkşad Savcı, en kısa dram filmine konu olacağa benziyor.
Dünyanın en kısa dram filmi pic.twitter.com/i8ArTPhBYX
— Gökhan diye biri (@gokhandeyin) April 17, 2019
“Kullan at” ürünler gibi işlem göreceğini bilerek insanlar bu kadar kendini niçin kullandırır? Bu da ayrı bir soru.
Selam Muhsin Ahmet bey. Şunu itiraf etmeliyim yazılarınız kendini okutturuyor. Bir yazar içinde güzel bir durum olsa gerek. Ne var ki bir meseleyi öne çıkarmak için verdiğiniz örnek öne çıkarmaya çalıştığınız kişi yada mevzuya denk düşmüyor. Yazınızda “yeni dönemin Zekeriya Öz’ü olmaya kendini aday gösteren Türkşad Kunthan Uçuk” ifadesini bulan benzetmenin çok yanlış durduğu kanaatindeyim. Diğer türlü birileri davaları sulandırmak için öze değil çepere odaklandırmaya çalışılırdı. Bugün maksatlarına da ulaşmış görünüyorlar. Farkına varılmadan birilerinin değirmenine su taşınmış olunmuyor mu? Hepimiz de biliyoruz ki Zekeriya bey zor bir dönemin içinde, hukukun tarihselliğindeki yerini almıştır. Bakalım tarih kimin hakkında ne hüküm verecek.
Sayın yazarımız yine kendini açık etmiş!
Her şeyde “transpercy” diyen, şaffaflığı ve şeffafiyeti savunan insanlar, yazıların altında kaç kişi tarafından okunduğunu açıkça göstermedikçe, Karabay’ın da ne kadar okunduğunu bilemeyceğiz.
Yorumlarda böyle bir istek görmediğimize göre, okuyucu ve yorumcuları da henüz çok ilgilendirmeyen bir durumdur bu.
Hatta belki tr724 yazarlarının kendileri bile bilmiyorlardır bu sayıları.
Hatta belki sorsan “bizim işimiz yazmak, zaferden değil, seferden sorumluyuz” ya da “önemli olan okuyucu sayısı değil ne kadar etkili olduğudur” vb. ifadelerin ardına sığınacak ve başka dertlerin şifası olan ilaçları, halihazırdaki duruma sütre olarak kullanmaya devam edeceklerdir.
Kim bilir belki gün gelir biz de öğreniriz, hangi yazı kaç kişi okunuyor…
Eskiden TCK’da 163 ve 141-142 numaralı maddeler vardı. Sonunda düşe düşe CMK 100 numaraya kadar düştüler demek ki!