Yargıdaki paralel yapı [Mehmet Yıldız]

Geçenlerde Avukat Faik Işık, Ulusal Kanal’da başkanlık sisteminin tartışıldığı bir programa katılmış. Bu programda, ‘Teklif’ isimli dergiyi göstererek TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’un o yıllarda (1988) dergide çıkan yazısında Başkanlık sistemine karşı çıktığını ileri sürüyor. Mustafa Şentop da Twitter hesabından buna karşı uzun bir cevap vermiş. Yazı ile iftihar ettiğini söyleyerek Teklif Dergisi hakkında bazı bilgiler vermiş.

Bu bilgilerden öğrendiğimize göre Dergi 1988 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinde bir grup öğrenci tarafından aylık olarak çıkarılmış ve 36 sayı devam etmiş. Bugün bakıldığında, halen önemli, birçok konu o zaman kapak yapıp tartışılmış. Şentop, dergiyi bir mektep olarak tanımlıyor. Nitekim Avukat Faik Işık da “Bu derginin içerisinde hala milletvekili olan arkadaşların da yazıları var” diyor.

O günlerde dergi kadrosunda yer alan hukuk fakültesi öğrencilerinin bugün etkin yerlerde olduğu anlaşılıyor. Ben de Teklif Dergisini çıkaran ekibin peşine düştüm. İlginç bilgilere ulaştığımı söylemeliyim.

Neymiş bu Teklif dergisi?

‘M. Esad Coşan’a muhabbet duyan Hukuk Fakültesi öğrencilerinin çıkarmış olduğu bir dergiydi Teklif dergisi. Olaylara hukuk açısından ve hukukçu gözüyle bakmayı önceleyen bir dergiydi. Dergi, logosunun altında “Aylık Hukuk ve Aktüalite Dergisi” tanımlamasını kendine uygun görmüştü.

Bu mütevazı derginin yayımlanmasına sebep inanmış isimleri, derginin künyesini bir vefa borcu olarak yazmalıyız haberin burasında. Sahibi: Mehmet Şahin; Yazı İşleri Müdürü: Emin Atalay; Yayın Yönetmeni: Hüseyin Yürük; Yayın Müdürü: Ziya Er; Dış Haberler: Kemal Bursalı-Halil Engin; Kültür Sanat: Haluk Amaçlı; Müessese Müdürü: Muzaffer Özcan. (Nedense ‘O tarihlerde Teklif’in Yayın Yönetmeniyim.’ diyen Mustafa Şentop’un adı künyede yok.)

Dünyabizim sitesinde Teklif dergisini çıkaranlardan Avukat Emin Atalay ile yapılan röportajdan ekibin tamamının üniversite öğrencisi olduğunu, tüm maddi külfetin bu öğrenciler tarafından karşılandığını öğreniyoruz. Ekip kimlerden oluşuyormuş peki?  Avukat Emin Atalay, Mehmet Şahin,  Ziya Er, Hüseyin Yürük, Halil Engin (Mahlas), Mevlüt Uysal, Taha Erdinç Bülbül, Ahmet Yaman, Mustafa Şentop’un isimlerini sayıyor.

Röportajın devamında Atalay, dergide o dönem görev alanların hemen tamamının güzel yerlerde olduğunu söylüyor. Evet o tarihte de gerçekten güzel yerlerdeler. Şimdi daha da yükselmişler. Derginin sahibi görünen Mehmet Şahin ticaret ile uğraşıyormuş, “Haşema” markasının sahibiymiş,  Mevlüt Uysal halen Başakşehir Belediye Başkanı, Hüseyin Yürük Bakanlık Müşaviri, Taha Erdinç Bülbül en hızlı yükselenlerden. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hukuk Müşavirliğinden 15 Aralık 2014 tarihinde Danıştay üyeliğine atanmış.

Ahmet Yaman, avukat. 17 Aralık sanıkları müdafiliğini de yapmış. Mustafa Şentop, (Türk Hukuk Tarihi Profesörü, AKP Milletvekili, Anayasa Komisyonu Bşk.) Sibel Erarslan Gazeteci-yazar, Ahmet Yener Yargıtay Üyesi, Zeyid Aslan AKP Milletvekili. Alpaslan Karabay Ankara Cumhuriyet Savcısı (tahmin ettiğiniz gibi Anayasal suçlara bakıyor. Karabay, Ankara’da meydana gelen patlama sonrası attığı tweet’ler ile de gündeme gelmişti. “Ankara’da 2 ayrı patlama: Çok sayıda ölü ve yaralı var Feto örgütü Amerikalı mesai arkadaşları ile Ankara tren garını kan gölüne çevirdi.” şeklinde 3 tweet atmış, daha sonra silmişti.)

Avukat Emin Atalay röportajda, “Halil Engin mahlaslı kardeşimiz (gerçek ismi bende kalsın), Adalet Bakanlığında iyi/yüksek konumda hukukçu/bürokrat” diyerek diğer isimleri açıkça sayarken bu ismi neden gizleme ihtiyacı duyuyor acaba? İlginç!..

Geçenlerde Teklif Dergisi kadrosu 30 yıl sonra kahvaltıda bir araya gelmiş. Bunu da Yeni Akit yazarı Avukat Yaşar Baş’tan öğreniyoruz. O da özellikle bazı isimleri yazmaktan kaçınıyor. Baş’a göre Teklif dergisi kadrosu yargı darbesini önlemiş ama nasıl önlediğini açıklamıyor.

Aklımda kalan sorular…

Şimdi bazı sorularım olacak. Şentop ya da başka birisi bu sorularımıza cevap verebilecek mi?  Sanmıyorum.

  • Teklif Dergisinde görev almış olan, dergide Halil Engin ismini kullanan yargı mensubu kimdir?
  • Bu ismin Mustafa Şentop ile 17/25 Aralıktan sonra nasıl bir ilişkisi olmuştur? Bu isimle Şentop ve bazı siyasiler toplantılar yapmışlar mıdır?
  • Bu isme nasıl bir görev verilmiştir?
  • Bu isim, hakkındaki bazı soruşturmalardan kurtarılmış mıdır?
  • Bu ismin öncülüğünde, ilk olarak Çağlayan Adliyesinde, ‘yargıda örgütlü bir paralel yapı’ mı oluşturulmuştur?
  • Yeni ortaya çıkan Teklif dergisi cemaati (!) ile mi karşı karşıyayız? (Teklif Dergisi Terör Örgütü/TDTÖ neden olmasın?)
  • Ordu-Tokat ekseninde  yapılan görevlendirmeler tesadüf müdür?

Merak nelere kadirmiş. Nereden başladık nerelere geldik?  Neyse gerçekler zamanla ortaya çıkacaktır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin