Yaren bu sene eşiyle geldi!

HABER | İLKER DOĞAN

Bu haber, Yaren Leylek’le balıkçı dostu Adem amcanın hikayesi anlatıyor… İçinizi ısıtacak, dertlerinizi bir an olsun unutturacak, 9 yıldır kesintisiz süren bir dostluğun hikayesi… Yaren Leylek tam 9 yıldır Nisan ayının son haftalarında balıkçı Adem amcanın kayığına konuyor. Birlikte ava çıkıyorlar. Ancak bu yıl biraz geç kaldı. Adem amca, biraz korktuğunu anlatıyor: “6 Mart’ta geldi. Geç kalınca biraz korktum. Ama bu kez ilk defa eşiyle geldi. Şimdi yeni olacak yavrularını birlikte büyüteceğiz.”

Yaren Leylek’in ismini ilk kez önceki gün (7 Mart) duydum… Sosyal medyada gezinirken doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in bir paylaşımıyla karşılaştım. Tüydeş, “Sonunda Yaren de Geldi! Ve göçten gelir gelmez soluğu yine Adem amcanın kayığında aldı. Dile kolay 9 yıldır bu böyle. Önceki gelişine göre 1 hafta gecikince çok korkmuştuk lakin müjdeli haber dün gece geldi. Ve bu sabah kayıklarında o efsane pozu yeniden verdiler. Gözümüz aydın.” diyordu. Biraz merak, biraz gazetecilik refleksiyle araştırmaya başlayınca kendimi olağanüstü bir hikayenin tam ortasında buldum.

TÜRKİYE’NİN LEYLEK KÖYÜ

Hikaye Eskikaraağaç köyünde geçiyor… Bursa’nın Karacabey İlçesine bağlı bir köy burası. Uluabat Gölü’nün hemen dibinde… Bu şirin köy 2011 yılında Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilmiş. Avrupa’daki leylek köyleri ağının Türkiye’deki tek temsilcisi… Avrupa Leylek köyleri zincirine dâhil olan ve leylek köyü bulunduran diğer ülkeler ise şöyle; Macaristan, Slovakya, Polonya, Bulgaristan, İspanya, Slovenya, Hırvatistan, Yunanistan, Almanya, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Avusturya ve İsviçre. Eskikaraağaç köyünde her yıl Haziran ayında ‘Uluslararası Leylek Festivali’ düzenleniyor.

LEYLEKLERE ÖZEL ALT YAPI ÇALIŞMALARI

Baharın müjdecisi leylekler her yıl nisan ayının sonlarında gelmeye başlıyorlar. Köy her yıl ortalama 30-40 leyleği misafir ediyor. Her yıl nisan ayında leyleklerin yuvaları belediye ekipleri tarafından onarılıyor, sağlam hale getiriliyor. Köyde ve Uluabat Gölü civarında yapılan çalışmalarla insan etkisine dayalı leylek ölümlerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Köye gelen tüm leylek aileleri ve sayıları gözlem evi içerisinde oluşturulan sistemde kayıt altında tutuluyor.

5 AY SÜREN MİSAFİRLİK

Bu yazının kahramanlarından biri olan Yaren leylek de tam 9 yıldır bu köyün misafirlerinden. Yaren leyleğin çoğunlukla nisan sonunda başlayan misafirliği yaklaşık 5 ay sürüyor. Nisan ayının sonunda gelen Yaren, yaklaşık 1-1,5 ay sonra anne oluyor. Ağustos sonu, eylül başı gibi yeni yavrularıyla Hatay üzerinden Güney’e doğru göç ediyor. Tıpkı diğer leylekler gibi…

GÖÇ YOLCULUĞU 4-5 HAFTA SÜRÜYOR

9 yıl önce köye ilk geldiğinde başlıyor Adem amcayla dostlukları. Ve o günden bu yana sürüyor. Balıkçı Adem amca, Yaren’i evladı gibi beklediğini anlatıyor. Bu yıl biraz geç kaldı Yaren. 6 Mart’ta tamamladı 4-5 hafta süren göçünü ve kanatlarının tozuyla Adem amcanın kayığındaki yerini aldı. Bir de sürprizi vardı; bu kez eşiyle geldi!

GEÇ KALINCA ENDİŞELENDİM

Adem amca, her yıl Yaren’i büyük bir heyecanla beklediğini anlatıyor. Bu yıl geç kalınca endişelendiğini söylüyor dün yayınlanan videosunda; “Her yıl Nisan ayının sonunda gelirdi. Ben de her göle açıldığımda gökyüzüne bakarım; ‘geliyor mu’ diye… Bu kez gelmedi. Korktum. ‘Acaba bir şey mi oldu’ dedim. Ama şükürler olsun ki geldi. Eşiyle gelmiş bu yıl. Çok sevindim. Şimdi onun yeni yavrularını birlikte büyüteceğiz. 5-6 ay onlara ben bakacağım, besleyeceğim.”

YAREN İÇİN BALIK TUTMAYA GİTTİ

Geçimini balıkçılıkla sağlayan Adem amca, 5 ay boyunca Yaren’le birlikte ava çıkıyor. Avladığı balıklardan küçük olanları Yaren’e atıyor. Yaren leylek atılan her balığı havada yakalıyor. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, ikili arasındaki ilişkiyi şöyle anlatıyor: “Adem amcaya gidip Yaren’in geldiğini haber verdiğimde ağzı kulaklarına vardı. İlk önce yuvasında ziyaret ettik Yaren’i. Akşam üstü hemen ağlarını attı göle attı. Sırf Yaren için balık yakaladı.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin