HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Dünya futbolunda iki ülke daha fazla öne çıkar; biri Almanya diğer Brezilya. Panzer lakabı uygun görülen Almanlar, bir makine gibi işler. Sahada bireysellik değil, takım oyunu vardır. Brezilya’ya ise ülkenin geleneksel dansı Sambacılar unvanı layık görülür. Samba dansının kıvrak figürlerini sahada icra eden oyunculardan kuruludur. Bireysel gösteri Brezilya futbolunda önemli yer tutar. Ortaya seyir zevkine hitap eden bir futbol resitali çıkar. Bu özelliğinden dolayı Brezilyalı futbolcular kulüplerin tercihinde ilk sırada yer bulur.
Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezinin (CIES) hazırladığı rapora göre, Sambacıların yurt dışında bin 600 oyuncusu top koşturuyor. Dile kolay yurt dışına yelken açan oyuncular 186 ülkede top koşturuyor. Neredeyse futbolun oynandığı tüm ülkelerin liginde en az bir Brezilyalı oyuncu görmek mümkün oluyor. Brezilya’nın gelir hanesinde futbolculardan elde edilen bonservis ücretleri önemli bir yer tutuyor. Brezilya, geçen yıl bin 600 futbolcuyla yurt dışında en fazla oyuncusu forma giyen ülke olurken, bu futbolcuların yüzde 74,6’sı ülkelerin en üst düzey liglerinde görev aldı.
Brezilyalıların en fazla top koşturduğu ülke sıralamasında bir numarada Portekiz yer alıyor. Yabancı kuralının 3 futbolcuyla sınırlı olduğu dönemde bile, Portekiz eski kolonisi Brezilya’dan gelen oyuncuları yabancı statüsünde görmemişti. Uzun yıllar, Portekiz Ligi Brezilyalı oyuncuların Avrupa’nın diğer takımlarına transfer olmalarında atlama basamağı oldu. Portekiz Ligi’nde kendini gösteren oyuncular, İspanya, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa liglerinin yolunu tuttu. Ancak iletişimin gelişmesiyle Portekiz Ligi bu özelliğini kaybetti. Herşeye rağmen yine de Brezilyalıların en fazla ter döktüğü ülke Portekiz olmaya devam ediyor. Portekiz Ligleri’nde tam 650 Sambacı mücadele ediyor. Listede ikinci sırada 238 Brezilyalı ile Almanya, üçüncü sırada ise 142 Sambacı ile İtalya yer alıyor. Türkiye’de top koşturan Brezilyalı sayısı ise 40.
Brezilya’dan sonra yurt dışında en fazla oyuncu bulunduran ülke Fransa. 2018 Dünya Kupası’nı kazanan ülke olan Fransa’nın ülkesi dışında bin 27 oyuncusu bulunuyor. Fransız futbolcuların en fazla bulunduğu ülke sıralamasında 410 oyuncuyla İsviçre geliyor. İkinci sıradaki ülke ise, Avrupa’nın futbolda pek esamesi okunmayan ülkelerinden Lüksemburg. Bu ülkenin liglerinde 316 Fransız futbolcu bulunuyor. Üçüncü sırada yer alan Almanya liglerinde 212 Fransız ter döküyor. Türkiye’de ise 15 Fransız oyuncu bulunuyor. Bu noktada bir parantez açmak gerekiyor; Fransız oyuncu statüsündeki bir çok futbolcunun anavatanı Fransa değil. Eski sömürgelerinden gelen veya gurbetçi olarak Fransa’da doğanlar, vatandaş olup bu ülkenin pasaportunu taşıyor. Bu durumu zaten Fransa milli takımında da görmek mümkün.
Yurt dışında temsil edilmede üçüncü sırada Arjantin bulunuyor. Tangocu, 972 isim dünyanın değişik ülkelerinin liglerinde ter döküyor. Messi gibi bir dünya yıldızına sahip Arjantinlilerin, en fazla bulunduğu ülke İtalya. Çizme’de top koşturan Tangocu sayısı 236. Messi’nin de ter döktüğü İspanya’da ise 155 Arjantinli oyuncu yer alıyor. Güney Amerika ülkelerinden Şili ise 145 oyuncu ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye sınırları içinde top koşturan Arjantinli sayısı ise sadece 4.
Yurt dışında 25 oyuncusu top koşturan Türkiye ise futbolcu ihraç eden 186 ülke arasında 86. basamakta yer aldı. Geçen yıl söz konusu Türk futbolcuların yüzde 64’ü, yurt dışındaki en üst düzey liglerde görev yaptı. Listede ilk 10’da bulunan ülkeler ve yurt dışında mücadele eden futbolcu sayıları şöyle: Brezilya bin 600, Fransa bin 27, Arjantin – 972, İngiltere – 565, İspanya – 559, Sırbistan – 521, Almanya – 480, Kolombiya – 467, Hırvatistan – 446 ve Nijerya – 399.
Brezilya sadece kulüplere oyuncu göndermiyor. Bir çok ülkenin milli takımlarında da Brezilyalı ‘devşirmeler’ ter döküyor. Dünya futbolunun bir numaralı ülkesi konumundaki Brezilya her yıl yüzlerce yeni yeteneği yeşil sahalara kazandırıyor. Binlerce oyuncuya sahip Brezilya’da milli takıma girme şansı bulamayan isimler çareyi başka ülkeler için ter dökmekte buluyor. Sambacılar bugüne kadar kendi ülkeleri dışında tam 24 ülkenin milli formasını giydiler.
İşte Brezilya asıllı milli futbolcular:
ABD: Benny Feilhaber Almanya: Paulo Rink ve Kevin Kuranyi Azerbaycan: Leandro Melino Gomes, Andre Luiz Ladaga ve Ernani Pereira Belçika: Luis Oliveira Bosna-Hersek: Ricardo Baiano Bulgaristan: Tiago Silva ve Lucio Wagner El Salvador: Nildeson de Mello ve İsrael Castro Franco Hırvatistan: Eduarda Alves da Silva Honduras: Denilson Costa Hong Kong: Cristiano Cordeiro Kosta Rika: Alexandre Guimaraes İspanya: Marcos Senna, Donato ve Catanha İtalya: Jose Altafini, Anfilogino Guarisi, Angelo Sormani ve Dino da Costa Japonya: Wagner Lopes, Ruy Ramos, Marcus Tulio Tanaka ve Alessandro dos Santos Polonya: Roger Gurreiro Macaristan: Leandro de Almeida Makedonya: Aginaldi Braga Meksika: Zinha Portekiz: Deco ve Pepe Singapur: Egmar Goncalves Şili: Marcos Gonzalez Trinidad&Tobago: Jose Luis Seabra Tunus: Francileudo Santos ve Jose Clayton Türkiye: Mehmet Aurelio