WIKILEAKS | Julian Assange için kritik karar; Yüksek Mahkeme temyiz talebini onayladı

BENJAMIN CREMEL / AFP

Pazartesi günü İngiliz Yüksek Mahkemesi Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’a, kendisini büyük çaplı belge sızdırma suçundan yargılamak isteyen ABD’ye iadesine karşı yeni bir itiraz hakkı tanıdı.

Pazartesi günü yapılan önemli bir duruşmada Yüksek Mahkeme, Amerika Birleşik Devletleri’nin Julian Assange’ın iadesi halinde kendisine yapılacak muameleye ilişkin garantilerini inceledi. Tartışmalar, 52 yaşındaki Avustralyalı’nın ifade özgürlüğünü koruyan ABD Anayasası’nın Birinci Ek Maddesi’nin korumasından yararlanıp yararlanamayacağına odaklandı.

52 yaşındaki Julian Assange, uzun süredir devam eden mahkeme sürecinin ardından, casusluk suçlamasıyla ABD’de yargılanmak üzere gönderilmesine izin veren bir kararı temyize götürmek için yasal yollara başvurmuştu.  

Assange’ın talebini ele alan iki Londra Yüksek Mahkemesi hakimi Mart ayında davayı erteleyerek ABD hükümeti avukatlarından ifade özgürlüğünün korunması ve Assange’ın suçlu bulunması halinde ölüm cezasına çarptırılmayacağı konusunda “tatmin edici güvenceler” vermelerini istemişti.

Assange’ı temsil eden Edward Fitzgerald, duruşma için sunduğu yazılı görüşlerde, ABD hükümetinin Assange’ın ölüm cezasına çarptırılmayacağına dair verdiği güvenceleri “kesin” olarak kabul etti. Ancak müvekkilinin duruşmada, ifade ve basın özgürlüğünü kapsayan ABD Anayasası’nın Birinci Ek Maddesi’ne dayanıp dayanamayacağını sorguladı.

ABD hükümetini temsil eden James Lewis, mahkemeye Assange’ın davranışının Birinci Ek Madde tarafından “basitçe korunmadığını” söyledi. Lewis, “yasadışı yollardan elde edilen ulusal savunma bilgilerinin yayınlanması ile ilgili olarak istihbarat kaynakların isimlerinin ciddi bir zarar görme riskiyle karşı karşıya bırakılmasının” hiç kimse için geçerli olmadığını ileri sürdü.

ABD Assange’ı neden geri istiyor?

Assange Nisan 2019’dan bu yana Londra’daki yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevinde tutuklu bulunuyor. İsveç’e iade edilmemek için 7 yıl boyunca Ekvador’un Londra büyükelçiliğinde saklandıktan sonra tutuklanan Assange, cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış ve sonunda bu suçlamalar düşmüştü.

ABD’li yetkililer Assange’ı Irak ve Afganistan’daki savaşlarla ilgili ABD askeri sırlarını ifşa etmekten yargılamak istiyor.

Assange, 2010 yılından başlayarak ABD’nin askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin yaklaşık 700 bin gizli belgeyi yayınlamakla suçlanıyor.

ABD Assange’ı, 175 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği uyarısında bulunduğu 1917 tarihli Casusluk Yasası kapsamında suçluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin