WAGNER İSYANI | Rusya iç savaşın eşiğinden döndü; Putin ihaneti unutabilir mi?

TR724 ÖZEL | WAGNER İSYANI

Rusya, ağır sonuçları olacak bir iç savaşın eşiğinden döndü. Rus ordusunun tepesindeki isimleri hedef alan paralı asker grubu lideri Yevgeni Prigojin, askeri konvoyunu Moskova yakınlarına kadar gönderdi. Belarus’un araya girmesiyle anlaşma sağlandı ancak Wagner isyanı sonrası Putin’in otoritesi sarsıldı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘savaşçıların cephedeki liyakatleri göz önünde bulundurularak yargılanmayacaklarını’ açıkladı. Kriz şimdilik aşıldı; peki Putin ‘ihanet’ olarak yorumladığı bu kalkışmayı unutacak mı? Prigojin kendisine ‘meydan okumamış’ gibi mi davranacak? Onu da zaman gösterecek…

Wagner kalkışması bir anda bütün gözlerin Rusya’ya çevrlmesine neden oldu. Bir grup paralı asker Rusya’da darbe mi yapıyordu? Sayıları 25 bin olarak açıklanan Wagner grubu, Putin’i devirebilir miydi? Herşey çok hızlı oldu ve bitti; şimdilik!

Ancak isyan Vladimir Putin’in ‘iktidarının’ da sorgulanmasına neden oldu. Rus ordusu için ‘kağıttan kaplan’ yorumları yapılıyor. Ukrayna savaşı nedeniyle zor günler geçiren Rus ordusunun karizması yerle bir oldu. Rusya, Ukrayna’yı da 4 günde ilhak edecekti; 1 yıl geçti!

Kimilerine göre Wagner isyanı bir ‘askeri darbe girişimi’. Kimilerine göre ise ‘adalet yürüyüşü’! Prigojin de ikinci grupta yer alıyor… Vladimir Putin ise kalkışma sonrası eski müttefiki olan Prigojin’i ihanetle, silahlı isyan başlatmakla ve ülkeyi sırtından bıçaklamakla suçladı.

Prigojin’in Rus ordusunun tepesindeki isimlerle arasında sorun olduğu daha önce de yazılmıştı. Prigojin, Ukrayna’da savaşan askerlerine yeterli silah ve cephane desteğinin verilmediğini söylüyor. Aylardır Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u sert sözlrele eleştiriyor. Prigojin, Putin’in Ukrayna’da savaşan tüm paralı askerlerin Rus ordusu ile sözleşme imzalaması kararına da karşı çıktı.

Son olarak Prigojin Rus ordusunu, Ukrayna’daki adamlarına yönelik ölümlü bir füze saldırısından sorumu tuttu. Rus ordusu bu iddiayı reddetti ancak bu Prigojin için yeterli olmadı.

Cuma günü geç saatlerde ‘adalet yürüyüşü’ başlatıldı. Wagner savaşçıları çok kısa sürede, Ukrayna’nın işgal edilen doğu bölgelerinden sınırı geçerek Rusya’nın güneyindeki Rostov’a geldi. Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde çok önemli bir rol üstleniyordu. Paralı askerler Rostov’dan sonra Voronej üzerinden Moskova yolunu tuttu. Prigojin, “25 bin askerimiz var. Sonuna kadar gideceğiz. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz.” dedi.

Kremlin telaşlandı. Moskova bölgesinde ‘terörle mücadele’ önlemleri alındı. M4 karayolu kapatıldı. Wagner askerleri şehre giremesin diye iş makinalarıyla yollar kazıldı. Vladimir Putin, isyancıların yaptıklarını ‘ihanet’ olarak tanımladı. Prigojin ise ‘ihanet’ iddiasını reddetti. Ukrayna’daki Rus işgaline değil, bunun başındaki askeri yetkililere karşı olduğunu tekrarladı.

Belarus lideri Lukaşenko’nun cumartesi akşamı ‘Putin’in bilgisi dahilinde’ yaptığı girişimler sonrası anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Lukaşenko’nun Prigojin’le 20 yılı aşkın bir dostluğu vardı. Anlaşmaya göre Prigojin Belarus’a gidecekti. Hakkındaki suçlamalar düşürülecekti.

Dün akşam saatlerinde Rostov’da bir araçla kenti terk etti. Wagner birlikleri de kenti terk etmek üzere harekete geçti. Kremlin de anlaşmayı doğruladı ve askerlerin yargılanmayacağını açıkladı.

Kremlin’in sonraki adımının Wagner savaşçılarını ‘ordunun bünyesine katmak’ olduğunu söylemek mümkün. Prigojin ise büyük ihtimalle denklemin dışında yer alacak. Putin, Prigojin’in bundan sonraki hayatında rahat bir emeklilik yaşamasına müsade edecek mi?

Onu da hep birlikte göreceğiz…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. putin, operatif bir harekat ile wagneri kolayca yok edebilirdi…kendisi icin savasmis olan wagnere bunu yapmak, ulkede kabul gormezdi…o yuzden alttan aldi…ama prihojin ve ust duzey adamlarini bulunduklari ulkelerde kaza, zehirlenme vs gibi bir akibet bekledigi kesin.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin