Volkswagen CEO’su: “İnsanlar öldürülmeye devam ettikçe, bir savaş cephesinin yanına temel atmayacağız.”

Alman otomobil devi Volkswagen Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Deiss, Türkiye’ye kurulmasına karar verilen fakat Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği askeri harekatın ardından ertelenen otomobil fabrikası hakkındaki kararın yıl sonunda verileceğini açıkladı.

Herbert Deiss, “Volkswagen Alman hükümetinin ve AB’nin, kuzey Suriye’deki askeri çatışmalar konusundaki fikirlerine katılıyor. İnsanlar öldürülmeye devam ettikçe, bir savaş cephesinin yanına temel atmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Harekat öncesi şirketin Manisa’da yıllık 300 bin üretim kapasiteli bir fabrika kurması planlanıyordu.

LinkedIn hesabında konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Diess, “Bir yandan Volkswagen’in siyaseten tarafsız olmasını, sadece ekonomik çıkarlara göre hareket etmesini isteyenler var. Diğer yanda da etik nedenlerle şirketin fabrikayı Türkiye dışında başka bir yere kurması yönünde beklenti var” dedi ve ekledi:

“Volkswagen kararını yılsonuna erteledi. Bunu, Türkiye’de fabrika açmak ekonomik çıkarımıza olmasına rağmen yaptık. Türkiye büyük pazarı ve endüstri altyapısıyla bizim için çok elverişli bir üretim yeri. Fakat şirketler insan hakları ve uluslararası hukukun yalnızca hükümetlerin sorumluluğunda olduğunu düşünürse, piyasa ekonomisi etik temelini yitirir.

“Volkswagen Alman hükümetinin ve AB’nin, kuzey Suriye’deki askeri çatışmalar konusundaki fikirlerine katılıyor. İnsanlar öldürülmeye devam ettikçe, bir savaş cephesinin yanına temel atmayacağız.”

Çin, Rusya, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan ve ABD’de de fabrikaları bulunan Deiss, bütün bu ülkelerin demokratik değerleri paylaşmadığının farkında olduklarını söyledi.

BBC’nin aktardığına göre, Deiss, Economist dergisinin Demokrasi Endeksi’ne göre dünyanın yalnızca yüzde 4,5’i tam demokratik ülkelerde yaşadığını fakat geri kalan yüzde 95,5’in yaşadığı ülkeleri geliştirme imkanlarından da kaçınmamaları gerektiğini belirtti.

Bu tür kararlarda bir denge kurmanın zor olduğunu vurgulayan Deiss, açıklamasını şöyle bitirdi:

“Türkiye’de fabrika açmamız hâlâ mümkün. Kesin olan tek bir şey var: Etik eylemler basit cevaplar anlamına gelmez. Bu hükümetler için de geçerli, bizler için de.”

VW Türkiye’de Passat ve Skoda’nın Superb modellerini üretmeyi planlıyordu. Fabrikada 4 bin kişinin istihdam edileceği hesaplanıyordu.

Şirket Ekim başında Türkiye’de 943 milyon 500 bin Türk Lirası sermaye ile Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adlı bir şirket kurmuştu.

Bu, Türkiye’nin otomotiv sektöründe 22 yıl sonra ilk yeni yatırım olacaktı. Türkiye’de 1990 yılında Opel, 1994’te Toyota, 1995’te Hyundai ve 1996’da Honda fabrika açmıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin