YORUM | HASAN CÜCÜK
Türkiye tarihinin en zor ve acı günlerini yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli deprem sadece binaları yıkmadı, on binlerce hayatı söndürdü ve yüz binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Yıllardır ‘deprem öldürmez, bina öldürür’ sözünün bir klişeden ibaret olduğunu öğrendik. Klişe diyorum, zira deprem bölgesinde olup, depreme hiç hazırlık yapmadık. Türkiye’nin bir acı gerçeğiyle daha karşılaştık. Yardım çığlıkları dört bir taraftan yükseldi. Tarifsiz bir acının içindeyiz. Acının ortasında yükselen çığlıklardan biri de Volkan Demirel’e aitti. Uzun yıllar Fenerbahçe formasını giyen Demirel’in, yeşil sahalarda ter dökerken sevmeyeni seveninden daha çoktu. Deprem bize Volkan Demirel’in göremediğimiz yüzünü gösterdi.
Volkan Demirel’in kamuoyundaki imajı çok farklıydı. Fenerbahçe formasını giyerken verdiği demeçler, saha içindeki tavırları sadece tribünlerin tepkisini çekmekle kalmadı. Birçok kişi ‘Fenerbahçeliyim ama’ cümlesi kurup, Volkan Demirel’i sempatik bulmadığını ifade etti. Elbette Volkan Demirel’i ‘ölümüne’ sahiplenen Fenerbahçeliler de oldukça fazlaydı. Sadece televizyon ekranlarından tanıdığımız Volkan’ın günlük insani ilişkileri konusunda bihaberdik, ta ki 6 Şubat’a kadar.
Depremin vurduğu 10 il arasında yarası en ağır olan Hatay’dı. Daha ilk saatlerde gelen görüntüler yıkımın büyüklüğünü ortaya koyuyordu. Ancak felaket televizyon veya telefon ekranlarına sığmayacak kadar büyüktü. Ortalık toz dumanken Volkan Demirel’in şu çığlığı yükseldi: “Burada herkes perişan. Hatay perişan. Herkes can çekişiyor. Buraya lütfen ambulans yardımı yapılsın. Hatay kentinde durumlar çok kötü. Yardım edin, insanlara ulaşamıyoruz. Kim gelecekse gelsin artık. Kimseye ulaşamıyoruz. Biz kendi imkanlarımızla fazla bir şey yapamıyoruz.”
21 Eylül’de Hatayspor’un teknik patronu olarak göreve gelen Volkan Demirel, ilk iki maçından sahadan 3 puanla ayrıldı. Ligde 15 maçta Hatayspor’un başında sahaya çıktı. 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 5 yenilgi gördü. Hayatı alt üst edecek depremden tam 12 saat önce Kasımpaşa’yı konuk eden Hatayspor sahadan 1-0 galip ayrıldı. Haftayı 3 puanla kapatmanın sevinci, yerini acı ve gözyaşına gecenin ilerleyen saatlerinde bıraktı. Yıllarca Fenerbahçe’nin kaptanlığını yapan Volkan Demirel, şimdi teknik adam sorumluluğuyla takımına liderlik etti. Bir taraftan yardım çığlığıyla Hatay’ı gündeme getirdi, diğer yandan depremden sağ kurtulan oyuncularını evinde topladı. Sonra ailesini ve tüm takımı daha güvenli bir ortam olan İstanbul’a getirdi. Ardından fazla vakit kaybetmeden yardım çalışmalarına destek için yeniden Hatay’a döndü.
6 Şubat’ta karşımıza çıkan Volkan Demirel portresi sonrası ezeli rakipler Galatasaray ve Beşiktaş cephesinden ‘biz seni böyle tanımıyorduk’ açıklamaları geldi. Galatasaray Yönetim Kurulu Sözcüsü Rıza Morova, ‘Volkan Demirel hepimizi ağlattı.’ diyecekti. Morova, Galatasaray taraftarlarının Volkan Demirel’i yanlış tanıdığını belirtip, GS TV’ye çıkmasını teklif etti.
Volkan Demirel yanlış tanınan biriydi. Gerçek Volkan’ı deprem tanıttı. Bir de doğru tanıdığımızı sandığımız kişilerin gerçek yüzünü de ortaya çıkardı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaparken kadraja girmek için Nurettin Nebati ve Binali Yıldırım’ın omuz omuza mücadelesi yeşil sahalarda göreceğimiz cinstendi. Keza AKP’ye geçtikten sonra Harun’luğu bırakıp, Karun’laşan Numan Kurtulmuş ve yanındakilerin AFAD çadırları fonunda verdikleri ağzı kulaklarındaki görüntüler de depremin sembolü olmaya adaydı. Erdoğan’ın bilindik ‘fıtrat’ yorumu olmazsa olmazdı zaten. Daha önce depremde ölümleri kadere bağlamayan Erdoğan, bu kez ‘kader’ demeyi ihmal etmedi. Bol bol dini kelimeler kullanmayı da tabiki.
Deprem beraberinde tarifi olmayan acılar getirdi. Diğer yandan bazılarının cilalarını döktü, bazılarının gerçek karakterini bize tanıttı. Volkan Demirel ve Gökhan Zan’ın sadece futbolcu ve teknik adam olmadıklarını, gerçek birer adam olduklarını gördük.
Ölenlerimize yeniden rahmet, yaralılarımıza acil şifa dileten bir güzel yazı daha, teşekkürler Hasan bey.
Volkan’a ve volkanlar gibi taşıp yardım taşıyanlara da teşekkürler.
Bu yazıyı okuyup gözleri yaşaran herkese, Mahmut Nedim Hazar beyefendinin “Şanlı bir mücadelenin fotoromanı ya da Nebati Destanı!” yazısını bir daha okumasını öneririm. https://www.tr724.com/sanli-bir-mucadelenin-fotoromani-ya-da-nebati-destani/