HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
Türkiye’de pandemi yeniden tırmanışa geçti. İktidar temsilcilerine göre Türkiye pandemiyle mücadele konusunda başarılı. Muhalefete göre ise iktidar tıpkı diğer konularda olduğu gibi bunu da eline yüzüne bulaştırdı. Maalesef rakamlar da muhalefeti doğrular nitelikte.
Hastalığın ilk dalgasında pik yaptığı dönemde günlük vaka sayıları 1700-1800’lere tırmanmıştı. Yasaklar ve kısıtlamalarla birlikte 15 Temmuz’da yeni vaka sayısı 947’ye kadar geriledi. Ancak normalleşme adımlarının atılması ve salgınla mücadelenin vatandaşların insiyatifine bırakılmasıyla günlük vaka sayıları da tırmanmaya başladı.
Salgının ilk dönemlerinde ‘Hayat eve sığar’ kampanyaları yapan iktidar, ‘yeni normal’ dönemde vatandaşlar tatile çıksın diye ucuz faizli krediler verdi. Önlemler gevşedikçe virüs daha hızlı yayıldı. 30 Temmuz’da 967 olan yeni vaka sayısı 10 Ağustos’ta 1.193’e, 15 Ağustos’ta 1.256’ya, 20 Ağustos’ta 1.412’ye ve nihayet dün 1.502’ye fırladı.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN YENİ GENELGE
İçişleri Bakanlığı, dün akşam saatlerinde 81 il valiliğine Kovid-19 tedbirleri konulu yeni bir genelge gönderdi. Genelgeyle bugünden itibaren 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyeceği belirtildi. Bu iller, Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat olarak belirlendi. Ülke genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmeti ve paketli su servisi hariç her türlü yiyecek içecek ikramı durdurulacak. Yukarıda sayılan illerde düğün ve nikahlar ise en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacak, dans ve oyuna izin verilmeyecek. Gelin ile damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılması yasaklanacak.
GERÇEK RAKAM 12 BİNİN ÜZERİNDE
Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin ne kadar sağlıklı olduğu da tartışma konusu. Türk Tabipleri Birliği’ne göre gerçek rakamlar açıklananların çok çok üzerinde. CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel ise Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 vaka sayılarının sadece 10’da birini açıkladığını söyledi önceki gün. Adıgüzel, “Türkiye’de pozitif yeni vaka günlük 12 binin üzerinde. Artık hastanelerde yer sorunu olduğu için pozitif vakalar evine gönderiliyor.” dedi. Koronadan evine gönderilip yoğun bakıma yatamadan ölen kişiler olduğunu kaydetti.
MÜCADELE VATANDAŞIN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, ‘yeni normal’ adı verilen süreçle salgına yönelik tedbirlerin kaldırılmasının vaka artışına neden olduğunu anlatıyor. AKP iktidarının Kovid-19 mücadelesini bıraktığını söyleyen Adıyaman, Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Şu an salgın ülkemizde kaygılarımızı derinleştirecek kadar büyüdü. Virüs kontrolsüzce topluma yayılıyor. Yetersiz salgın yönetimi bunun en önemli sebebi. 1 Haziran’daki hızlı açılma sebebiyle salgın 8 Haziran’dan sonra hızlandı. Sebebi tedbirlerin kademesiz olarak kaldırılmasıydı. Toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması gerekiyor. İktidar salgınla mücadeleyi tamamen bireylerin inisiyatifine bırakmış durumda.” diyor.
GRİP VE ZATÜRRE AŞISI YOK
Yeniden tırmanışa geçen koronavirüs salgını nedeniyle halk sağlığı uzmanları vatandaşlara ‘grip ve zatürre aşısı olunması’ tavsiyesinde bulunuyor. Ancak eczanelerde ne grip aşısı ne de zatürre aşısı bulmak mümkün değil. Grip aşısının en erken eylül ayının sonunda ve sınırlı sayıda geleceği tahmin ediliyor. Grip aşısı için eczanelere giden vatandaşlar listeye adını yazdırmaktan başka bir şey yapamıyor. CHP Milletvekili Eczacı Gamze Taşçıer’e göre söz konusu tablonun sorumlusu da AKP rejimi. Öngörüsüz politikaların bedelini 65 yaş üzeri nüfusun, diyabet, böbrek. kalp ve kronik hastalığı otan kişilerin ödeyeceğini anlatan Taşçıer, “Aşıya ihtiyaç duyulacağı belli olduğu halde adım atılmadı.” diyor.
GRİP AŞISI NE ZAMAN GELECEK?
Peki grip aşısı gelecek mi? Gelecek ancak eczacılara göre bütün dünyada artan talep ve Türkiye’nin bu konudaki vurdumduymazlığı nedeniyle geçtiğimiz yılki kadar bile aşı gelmeyebilir. Salgın nedeniyle risk grubunda milyonlarca insanın grip aşısı olması bekleniyor. Ancak şirketlerin yaptığı yazışmalara göre ülke genelinde, 2020-2021 grip dönemi için kullanılacak aşı dozunun en fazla 1.5 milyon olacağı iddia ediliyor. Türkiye’de risk grubundaki kişi sayısı en az 20 milyon! CHP’li Taşçıer, “Toplamda 1.5 milyon doz aşı bu kadar insana nasıl yetecek, merak ediyorum.” dedi.
4 KİŞİLİK AİLENİN AŞI MASRAFI 1.664 TL
Grip ve zatürre aşısının fiyatları da tartışma konusu. Zatürre aşısı eczanelerde bulunduğu 4 ay öncesinde 344 TL’den satılıyordu. Grip aşısı da aylardır yok! Onun fiyatı ise 72 TL’ydi. Artan döviz kuru ve talep nedeniyle fiyatların da yükselmesi bekleniyor. Aşıların hiç zamlanmadığını bile düşünseniz 4 kişilik bir ailenin aşı masrafı 1.664 TL’yi buluyor. Peki aylık 2 bin 324 lirayla geçinmek zorunda olan bir asgari ücretli nasıl aşı olacak?