Birçoğumuz uykusuzluktan mustaribiz. Uykudan önce yaptığımız hatalar ve yanlış yatak seçimi, bunun başlıca nedenlerinden. Peki rahat bir uyku için neler yapılmalı?
Adamakıllı bir uyku çekebilmek için her gece yatağa gitmeden önce rutin işler yapın. Dişleri fırçalamak, ışıkları kapatmak, etrafı kolaçan etmek vs. gibi. Her gece tekrarlanan böyle bir rutin, beyne uyku vaktinin geldiğini hatırlatır. Uykunuz geldiğinde hemen yatağa gidin. Aksi takdirde, tekrar uykuya hazırlanmanız uzun zaman alabilir. Yeni yıkanmış mis kokulu çarşaf ve yastıklar, yahut alınacak ılık ve kısa bir duş rahatlatarak uykuya geçişinizi hızlandırır. Geceleri sürekli uyanıyorsanız saat, cep telefonu vs. gibi şeyleri yatağınızdan uzakta tutun. Saatin kaç olduğunu görüp sinirlenmeniz uykunuzu daha çok kaçırabilir. Aşırı yüksek ya da alçak, çok sert ya da yumuşak yastık uykunuzu bölebilir. İdeal yastık yumuşak olmalı, ancak çok yüksek olmamalı, boynunuzu desteklemeli, alerji yapmamalı ve yıkanabilir olmalı. Işığa duyarlıysanız odanıza kalın perdeler taktırın. Yatmadan önce su için. Günlük yazmak vs. gibi alışkanlıklarınıza 10 dakika ayırın. Bu, gün içinde yaşananları tekrar tekrar düşünüp hatırlamanızı önler.
Doğru yatak seçimi
* Küçük yataklar konforsuz olacağından mümkün olduğunca büyük bir yatak almaya gayret edin. Hem düştüm düşeceğim telaşı yaşamazsınız hem de yayılarak uyumanın keyfine varırsınız.
* Tabii siz yine de odanın büyüklüğünü göz önünde bulundurun ki uyanır uyanmaz sağa sola çarparak güne kötü başlamak zorunda kalmayın.
* Boyu boyunuzdan en az 20 cm fazla ve eni en az 95 cm olsun.
* Doğru yatak tüm vücudunuzu destekleyerek omurganızı dik tutmalı.
* Sert, yumuşak veya orta sert seçenekleri kafanızı karıştırmasın. Bu, tamamen sizin rahatlığınızla alâkalı.
* İskelet sistemiyle ilgili bir rahatsızlığınız varsa, yatak seçiminde mutlaka bir uzmana danışın.
* İyi bir yatak baş, sırt, bel, boyun ve diz bölgelerini desteklemeli. Esnemiş ve yer yer çökmüş yataklardan uzak durun.
* Rahatsız bir yatak, tüm yaşam kalitenizi etkiler. Bu nedenle sırf fiyatı uygun diye kaliteli bir uyku çekemeyeceğiniz ürünlerden uzak durun.
* Unutmayın, yatak sürekli yenilenen bir ev eşyası değildir. Bir kez aldığınızda uzun yıllar kullanacaksınız. Bu nedenle dayanıklılık ve kalite çok önemli.
* Reflü, horlama gibi rahatsızlıklarınız varsa buna özel yastıklar kullanın.
* Yatağınız fazla sert olmamalı. Bu durum, vücudunuzla yatak arasında boşluklar oluşmasına neden olur.
* Aşırı yumuşak da olmamalı. Vücudunuzu desteklemeyeceği için omurga için de uygun değildir.
* İyi bir yatak, kışın üşütmemeli, yazın terletmemeli. Yani vücut ısınızı koruyacak şekilde üretilmeli.