Ana Sayfa Manşet Ürküten tablo; kamyon pazarı yüzde 61 daraldı

Ürküten tablo; kamyon pazarı yüzde 61 daraldı

HABER-İNCELEME | YUSUF DERELİ

Otomotiv sektöründeki sorun sadece hafif ticari ve otomobil satışlarıyla sınırlı değil. Ağustos ayında yapılan kamyon ve çekici satışı 375 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıla göre daralma yüzde 55’e yakın. İlk 8 aydaki küçülme ise yüzde 57’den fazla!

Otomotiv sektöründe işler hiç iyi gitmiyor. Daha da kötüsü iktidarın otomotiv sektörünün sorununu çözmek için hiçbir adım atmıyor olması. Sektörün bütün temsilcileri hep bir ağızdan ‘yardım’ çağrısında bulunuyor ancak iktidar kanadında büyük bir sessizlik hakim.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2019’un ilk 8 ayında 239 bin 317 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla göre daralma yüzde 46’ya yakın. İki yıl önce 1 milyona dayanan pazarın bu yıl 370 bin rakamını görmesi bile zor! 

İKİ YILDAKİ DARALMA YÜZDE 76!

Sorun sadece otomobil veya hafif ticariyle sınırlı da değil. Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri de taşımacılık. Orada da büyük bir daralma göze çarpıyor. Ağustos ayında sadece 375 adet kamyon ve çekici satılmış. Geçtiğimiz yıl bu karam 432 olarak kayıtları geçmişti. 2017’nin Ağustos ayında ise tam 1.546 kamyon ve çekici satılmıştı. 2017 yılı Ağustos ayına göre daralma yüzde 76’ya yakın.

PAZAR KÜÇÜLDÜKÇE KÜÇÜLÜYOR

İlk sekiz ayda toplam kamyon ve çekici satışı ise 4 bin 419. Bu rakamın 2 bin 808’ini kamyonlar, bin 611’ini ise çekiciler (TIR) oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl ulaşılan satış rakamı 10 bin 421’di. Sektördeki toplam daralma yüzde 58’e yakın. Kamyon pazarı yüzde 57, çekici pazarı ise yüzde 64 küçüldü.

İkinci el pazarı büyüyor!

Sıfır otomobillere son 1 yılda gelen ve yüzde 50’yi bulan zam, ikinci el pazarının büyümesine neden oldu. Otomotivanaliz’in verilerine göre ikinci el otomobil pazarı son iki yılda yüzde 5’den fazla büyüdü. Aynı dönemde sıfır otomobil satışının yüzde 60’a yakın daraldığını hatırlatalım. 2017’nin ilk 7 ayında 2 milyon 924 bin 105 ikinci el otomobil satışı yapılmıştı.

Bu yıl rakam 3 milyon 93 bin 408’e yükseldi. 2017 yılında satılan her sıfır otomobile karşılık yaklaşık 7 adet ikinci el otomobil satılırken, bu yıl oran 15’e çıktı.

 

Nissan Juke, ikinci nesliyle karşınızda!

Japon Nissan’ın küçük crossover modeli Juke ikinci nesliyle karşımızda. Selefi olan ve cesur tasarımıyla dikkatleri çeken birinci nesil Juke, ciddi bir satış başarısı yakalamıştı. Yeni nesil Juke da selefinin tasarım karakteristiğini koruyor. Otomobilin imzası olan dairesel farlara Y formlu LED gündüz aydınlatması eklenmiş. A sütunları ise daha keskin.

Birinci neslin en göz kamaştırıcı bölümlerinden biri otomobilin arka kısmıydı. Yeni nesildi bu bölüm daha dinamik hale getirilmiş. Selefine göre uzunluğu 75 mm artarak 4210 mm’ye ulaşan yeni Nissan Juke’un 1595 mm’lik yüksekliğiyse bir önceki nesilden 25 mm daha fazla. Aynı şekilde bagaj hacmi de selefiyle karşılaştırıldığında yüzde 20 civarında artarak 422 litreye çıkmış.

TEK MOTOR SEÇENEĞİYLE GELİYOR

İlk nesilde 3 benzinli ve 1 dizel motor seçeneği vardı. Yeni neslindeyse ilk etapta tek bir motorla yollara çıkacak. 117 HP gücündeki 1,0 lt’lik 3 silindirli benzinli turbo motoru manuel ve çift kavramalı otomatik şanzımanla sadece önden çekişli olarak tercih etmek mümkün olacak. Küçük crossover bu yılın sonunda Avrupa genelinde satışa sunulacak.

Elektrikli Honda tanıtıldı; aynasız!

Honda’nın 2019 Cenevre Otomobil Fuarı’nda seri üretime hazır bir konsept olarak e-Prototype adıyla tanıttığı minik elektrikli otomobili gün yüzüne çıktı.

Sevimli hatlarıyla dikkat çeken Honda e’de ön ve arka aydınlatma elemanları simetrik tasarlanmış. Otomobilde yan aynalar yerine kameralar tercih edilmiş. Kameraların elde ettiği görüntüler kokpitin iki yanındaki 6 inçlik ekranlara yansıtılıyor. 12,3 inçlik iki adet dokunmatik LCD ekran otomobilin kumanda merkezi olarak kullanılıyor. Markanın 2025 yılında Avrupa pazarında sattığı otomobillerin tamamının elektrikli veya elektrik destekli olması hedefindeki en büyük adımı oluşturan Honda e, 100 kW (136 HP) ve 113 kW (154 HP) olmak üzere iki farklı güçte sunulacak.

30 DAKİKADA YÜZDE 80 ŞARJ

Hızlı şarj özelliğiyle yüzde 80 şarj için 30 dakikaya ihtiyaç duyan 35,5 kWh kapasiteli batarya 220 km’ye varan menzil anlamına geliyor. Arkadan itişli otomobilin 0-100 km/s hızlanması için öngörülen süre yaklaşık 8,0 saniye.

 

HENÜZ YORUM YOK