Ünlü İngiliz markası Burberry’nin ‘marka imajını’ korumak için her yıl milyonlarca sterlinlik ürünü yaktığı öğrenildi. Haziran 2018’de yayınlanan yıllık raporunda, markanın satılmayan giysi, çanta ve parfümlerden oluşan yaklaşık 28,6 milyon £ değerinde ürünü imha ettiği ortaya çıktı. Raporda, “Yıl içinde fiziksel olarak imha edilen bitmiş ürünlerin maliyeti 28,6 milyon £ (2017: 26,9 milyon £) olup, bu miktara 10,4 milyon £’luk Güzellik envanteri de dahildir.” deniliyor.
Peki, Burberry neden satılmayan ürünlerini yakıyor?
Esasında bu uygulama sadece Burberry’e özel değil. Ünlü bazı başka markalar da bunu yapıyor. Birçok lüks marka, satılmayan ürünlerin kopyalanmasını veya ucuza satılmasını önlemek amacıyla bu tür bir imha yolunu tercih ediyor.
Satılmayan ürünlerin yok edilmesi, Richemont gibi birçok lüks markanın başvurduğu bir uygulama. Mayıs 2018’de Cartier, Piaget ve Baume & Mercier gibi mücevher ve saat markalarının sahibi olan Richemont, iki yıl içinde 563 milyon dolar değerinde satılmayan ürünü imha ettiğini kabul etti.
Algı ve imaj bütüngerçeklerin önüne mi geçmiş?
Sadece belli zenginlikte olanların alması için kimi yakar, kimi pastalarını atar. İhtiyacı olana vererek ürünlerin değerinin düşürmesini istemezler. Kapitalist sistemin geldiği çıkmaz sokaklardan biri!
Ehli dünya bir arkada diğer kafelere göre 3 kat pahalı bir kafeye götürmüştü. Çok pahalı dediğimde dostum bırak öyle olsun herkes gelemesin demişti. Bunca tecrübeye rağmen a zaman aydınlanma yaşadım.