HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Türk futbolunda ilklere imza atan kulüplerden biri de Trabzonspor. Karadeniz ekibi; şampiyonluğu İstanbul dışına çıkaran ilk takım olmasının yanı sıra ilk yerli hoca ile şampiyon olan kulüp oldu. Başarıyı ‘kendi uşakları’ ile tadan Trabzonspor, 35 yıllık şampiyonluk hasretini dindirmek için Ünal Karaman’la yoluna devam ediyor. Karaman, umutları yeniden yeşerten isim oldu.
Ahmet Suat Özyazıcı ve Özkan Sümer, kazanılan 6 şampiyonlukta imzası olan iki teknik adam. Özyazıcı 4, Sümer ise 2 şampiyonluk gördü. Trabzonspor iki kez de Şenol Güneş yönetiminde şampiyonluğu averajla Fenerbahçe’ye kaptırdı. 1995-96 ve 2010-11 sezonu Karadeniz ekibinin yıllarca hasret kaldığı şampiyonluğa en çok yaklaştığı dönem oldu. Bordo-mavili takımda ikinci sezonu yaşayan Ünal Karaman 48 lig maçında 1,85 puan ortalaması yakalarken, Şenol Güneş’in ardından 9 teknik adamın görev yaptığı süreçte en başarılı dönemini yaşıyor.
Ünal Karaman, 1981’de Konyaspor’da başladığı kariyerinde 1984’de transfer olduğu Gaziantepspor’da parlamaya başladı. Gaziantepspor formasını giyerken A Milli Takım kadrosuna çağrılan Ünal Karaman, 2. ligde oynarken milli takıma seçilen ilk oyuncu oldu. Milli formayı ilk kez 15 Ekim 1985’de deplasmanda 5-0 yenildiğimiz İngiltere karşısında giydi. Bu maçta topu direkten dönen Karaman’ın bu vuruşu gol olmuş olsaydı İngiltere’ye gol atan ilk ve tek milli futbolcumuz olacaktı. Hem de 18 yaşındayken. Gaziantepspor’dan 1987’de Malatyaspor’a giden Ünal Karaman’ı kadrosuna katmak için İstanbul’un üç büyükleri arasında transfer savaşı yaşandı.
Ünal Karaman ise 1990’da İstanbul takımlarını değil Trabzonspor’u tercih ederek, bordo-mavili forma için ter dökmeye başladı. Hırsı, oyun zekası ve fizik gücüyle Karadeniz ekibinin en önemli silahlarından biri oldu. 9 yıl Trabzonspor için ter döken Ünal Karaman, kariyerinin son yılını Ankaragücü formasıyla geçirip, 2000’de futbola veda etti. Futbolculuğunun son yıllarında uzun süren sakatlıklar yaşayan Ünal Karaman, milli formayı 36 maçta giyip 3 gol attı.
Teknik adamlık kariyerine Ağustos 2000’de A Milli Takım teknik direktörü Şenol Güneş’in yardımcısı olarak başladı. Türkiye A2 ve U21 teknik direktörlüğü yapan Ünal Karaman, ilk kulüp teknik adamlık tecrübesini Konyaspor’da yaşadı. İlerleyen yıllarda Ankaragücü ve tekrar Konyaspor’da teknik direktörlük yaptıktan sonra 2009-13 arasında Trabzonspor’da futbol A takım direktörü, antrenör ve sportif direktör olarak görev yaptı. Adanaspor, Şanlıurfaspor ve Karabükspor maceralarından sonra yeniden yuvaya dönen Ünal Karaman, Haziran 2018’de Trabzonspor’un teknik direktörü oldu. Milli takım ve Trabzonspor’da 115 maçta Şenol Güneş’in yardımcılığını yaptı.
Trabzonspor’daki ilk sezonu oldukça sıkıntılı başladı. Ligin ilk 6 haftası sona erdiğinde Ünal Karaman’ın hanesinde 3 mağlubiyet, bir beraberlik ve iki galibiyet vardı. İlerleyen haftalarda ortaya çıkan manzara da iç açıcı değildi. Bir türlü skor istikrarı yakalanamıyordu. Trabzonspor yönetimi, Karaman’a güveninin meyvesini sezonun son 12 maçında aldı. 9 maçta galip gelen Karaman’ın öğrencileri 3 maçıda da berabere tamamlayıp sezonu 63 puanla 4. sırada tamamladı. Bu başarıyla Trabzonspor 3 yıl aradan sonra Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etti. Bu sezon geride kalan 14 hafta sonunda 26 puanla 3. sırada yer alan Karadeniz ekibi, şampiyonluk yarışındaki iddiasını ortaya koydu.
Trabzonspor, Ünal Karaman yönetiminde çıktığı 48 maçta 25 galibiyet, 14 beraberlik, 9 mağlubiyet yaşayarak 1,85 puan ortalaması elde etti. Ünal Karaman, bordo-mavili ekipte Şenol Güneş’in ardından görev yapan 9 teknik adam içerisinde en iyi ortalamayı yakalayan isim oldu. Trabzonspor, teknik direktör Şenol Güneş’in bordo-mavili ekipteki 4. döneminde 2009-2010 sezonunun 20. haftasından 2012-2013’ün 19. haftasına kadar olan süreçte oynadığı 107 lig maçında 56 galibiyet, 30 beraberlik ve 21 mağlubiyetle yine 1,85’lik puan ortalaması yakalamıştı. Bordo-mavili takım, Tolunay Kafkas yönetiminde 1,46, Mustafa Akçay idaresinde 1,45, Vahid Halilhodzic döneminde 1,12, Şota Arveladze ile 1,27, Sadi Tekelioğlu ile 1,42, Hami Mandıralı ile 2 ayrı dönemde 1,38, Ersun Yanal’ın iki döneminde 1,56, Rıza Çalımbay ile 1,77 puan ortalaması elde etmişti.
Futbolculuk kariyerinin en başarılı dömenini Trabzonspor formasıyla yaşayan Ünal Karaman, Karadeniz ekibinin hem formasını giyip hem de teknik adamlığını yapan 11. isim oldu. Bordo-mavililerde daha önce Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer, Şenol Güneş, Ali Kemal Denizci, İlyas Akçay, Turgay Semercioğlu, İhsan Derelioğlu, Tolunay Kafkas, Hami Mandıralı ve Şota Arveladze, hem futbol oynayıp hem de teknik direktörlük yapan isimler olmuştu. Karaman, Karadeniz ekibinde futbol oynadıktan sonra teknik adam olarak şampiyonluklar yaşayan ve kupalar kaldıran Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer ve Şenol Güneş’in ardından bordo-mavili takımda bir sezonu tamamlayan 4. teknik adam olarak tarihe geçti.
Trabzonspor, Ünal Karaman yönetiminde İstanbul’un “üç büyükler”ine karşı iyi sonuçlar aldı. Bordo-mavililer, Karaman idaresinde Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’ye karşı oynadığı 9 maçta 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 mağlubiyet yaşadı. Karadeniz ekibi, geride kalan sezon Karaman yönetiminde 2010-2011’deki Şenol Güneş döneminin ardından aynı sezon içerisinde Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi yenme başarısı da gösterdi.
Bu sezon Başakşehir ile deplasmanda en çok puan toplayan takım olan Trabzonspor, Ünal Karaman’la yoluna emin adımlarla ilerliyor. Her hafta haneye yazılan puanlardan sonra bordo-mavili taraftarla ‘O sene bu sene mi?’ diye soruyor. Bakalım sezon nasıl bitecek?
1995-1996 da fenerbahce 84 trabzonspor 82 puan averajla degil puan farki ile sampiyon fenerbahce duzeltirmisiniz.