Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, ‘sahte akademisyen’ çıktı

Kendisini akademisyen olarak tanıtan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu’nun akademisyen olmadığı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Konsey’e 115 üniversite bağlı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Bakanlar Kurulu kararıyla 4 Ağustos 2010 tarihinde kurulan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı’nın kendisini akademisyen olarak tanıtmasına rağmen akademisyen olmadığı ortaya çıktı.

Konsey’in başkanlığını kurulduğu günden beri Orhan Hikmet Azizoğlu yapıyor. Konsey’in internet sitesinde Azizoğlu’nun akademisyen olduğu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası ve Beratı sahibi olduğu ifade ediliyor. Ancak hem Konsey’in hem Azizoğlu’nun internet sitesinde kendisini akademisyen olarak tanıtmasına rağmen Azizoğlu’nun eğitim geçmişi yer almıyor.

MEZUNİYETİNİ AÇIKLAMADI

Edinilen bilgilere göre Azizoğlu’nun tamamladığı bir doktora programı yok ve akademisyen de değil. BirGün’ün ulaştığı Azizoğlu, “Birçok üniversitenin bağlı olduğu Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin başkanı olmanıza rağmen akademisyen olmadığınız ancak buna rağmen kendinizi akademisyen olarak tanıttığınız doğru mu?” şeklindeki soruya, “Akademisyen değilim, üniversite hocası değilim” diye cevap verdi.

Azizoğlu, “Üniversite mezunu olmadığınız da iddia ediliyor. Ne mezunusunuz?” sorusuna da “Bu soruya yanıt vermeyeceğim. Gerek görmüyorum” şeklinde cevap verdi. Ayrıca Azizoğlu, “Konsey’in faaliyetleri neler? Harcamalarını kim karşılıyor?” sorularını da şu şekilde cevapladı:

“Konsey Türkiye Cumhuriyeti’ni daha çok yurtdışında temsil ediyor. Kuruluş felsefesi Atatürk ilkeleri, millet, bayrak ve vatan ilkeleri. Yurtdışı harcamalarımızı ilgili üniversiteler karşılıyor. Diğer giderlerin tamamını da kendim karşılıyorum.”

115 ÜNİVERSİTE BAĞLI

Öte yandan Konsey’e 14’ü Türkiye’den olmak üzere toplam 115 üniversitenin üye olduğu ifade ediliyor. Konsey’e Türkiye’den Ağrı İbrahim Çeçen, Van Yüzüncü Yıl, Gebze Teknik, Cumhuriyet, Fırat, İstanbul Kültür, Hakkari, Akdeniz, KTO Karatay, Bitlis Eren, Gedik, Muş Alparslan, Tunceli ve Bingöl Üniversitesi üye. Yurtdışından da Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Kongo, Pakistan, Sudan ve Uganda başta olmak üzere 28 ülkeden birçok üniversitenin üye olduğu belirtiliyor.

ŞİRKETİYLE AYNI BİNADA

Azizoğlu, kendi internet sitesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya ve Pakistan gibi bazı yurtdışı gezilerine de katıldığını belirtiyor. Ayrıca Azizoğlu Orhaz Şirketler Grubu’nun da sahibi. Hem Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin hem de Orhaz Şirketler Grubu’nun adresinin ise Ankara’nın Çankaya ilçesindeki aynı binada olması dikkatleri çeken bir başka ayrıntı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Bakanlar Kurulu kararıyla 4 Ağustos 2010 tarihinde kurulmuştu. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile tüm bakanların imzasının yer aldığı kararda, Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin merkezinin Ankara’da olacağı ve uluslararası faaliyette bulunacağı açıklanmıştı. Ayrıca Konsey’in, o dönem Ahmet Davutoğlu’nun yönetiminde olan Dışişleri Bakanlığı’nın görüşüne dayanılarak kurulmasına karar verildiği de ifade edilmişti.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

7 YORUMLAR

  1. Haberi ilk okuduğumda, “Dr., prof. vb. bir titel kullanmamışsa, başkan olmasında bir sorun olmayabilir” diyerek “biraz araştırayım” istedim…
    Ulusal Tez Kataloğundan isim taraması yaptım. (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/)
    En azından Türkiye’deki üniversitelerde yapılmış mester ya da doktora tezi yok. Bu garip değil; yapmamış olabilir.
    “Garip” gördüğüm taraf, “Kurucu Başkanın Özgeçmişi” sayfasındaki hatalar. (http://www.iuc-edu.com.tr/kurucu-baskan.html)
    İnsan hiç olmazsa bir liseli gence kontrol ettirip, büyük/küçük harf, nokta, virgül düzelttirir. İddia ediyorum, sayfada en az 50 hata var.
    Hadi “Konferans” kelimesinin ilk harfinin bazen büyük bazen küçük yazılmasındaki hataları düzeltmek kolay da Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu,
    “Moldova, Bişkek Tıp Üniversitesinde 740 öğrencinin diploma töreninde 3000 katılımcıya verilen “Avrupa Yükseköğretimi ve Türkiye” Konferansı” yani “bir üniversitenin diploma töreninde konferans vermeyi” nasıl başardı acaba! Daha zor soru, aynı işi Moldova Tıp Üniversitesi’nde ve Bişkek Tıp Üniversitesi’nde yapmayı becermediyse, Moldova da Bişkek Tıp Üniversitesi mi var acaba?
    Bu satırları okuyanlar arasında eksi sözlük yazarı varsa “üniversite diploma töreninde konferans vermek” diye bir enty girebilir mi?
    Sayın Azizoğlu, “çalıştaylarda konferans vermeyi” de başarmış biri?
    Sayın başkan, “konferansın” ne olduğunu da mı bilmiyor?
    Ne hale getirdiniz güzel ülkemi!

    15 Temmuz tezgahından sonra geçen yaklaşık 8 yıllık sürede (2023 Nisan ayı itibariyle) 16 üniversitesinin kapatılıp, 9211 akademisyenin atılmasına sessiz kalan ülkemin insanları, buna müstahak olacak hatalarımızdan dönmeyi düşünmüyor muyuz?

  2. E şimdi adama demezler mi: 2010’da sözünüz dinlenir durumdayken, en azından bir medya gücünüz varken neden bu adamı dile getirmediniz? diye. Bugün Birgün’ün ulaşabildiği o bilgilerin çok fazlasına ulaşırdınız o gün.

  3. Lisans diploması olmadan cumhurbaşkanı olunuyorsa, doktora derecesi olmadan da akademisyen olunur. Aslında teknik olarak mümkün. Öğretim görevlisi, okutman gibi kadrolar için doktora diploması şart değil.

  4. Her tarafı buram buram arpalik kokuyor. Üyelerin eğlendikleri bir kulüp havasında. İngilizce kısmındaki bölümlere basınca Türkçe’ye geçiyor.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin