Uluslararası Kurtarma Komitesi: Gazze’de 51 bin çocuk ebeveynsiz veya refakatsiz kaldı

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının bölgedeki çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini detaylandıran yeni bir rapor paylaştı. Yardım kuruluşu, Gazze’de 51 bine yakın çocuğun ebeveynelerinden ayrı düştüğünü veya refakatsiz kaldığını söyledi.

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin raporunda yer alan önemli bulgulardan bazıları şöyle: 

Yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsiz olduğu ya da ebeveynlerinden ayrı düştüğü tahmin ediliyor. IRC bu sayının üç kat daha fazla, yani 51 bin civarında olduğunu düşünüyor.

İsrail’in sık sık verdiği tahliye kararları, gözaltılar ve saldırılar son birkaç ay içinde Gazze ‘de daha fazla ailenin birbirinden ayrılmasına neden oldu. Bazı çocukların hastanelerde yalnız yaşadıkları tespit edildi.

Refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklar, çocuk işçiliği, sömürü, ihmal, açlık ve uzun vadeli ruh sağlığı etkileri gibi yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.

Ayrıca Gazze’deki IRC ekipleri, 5 yaş altı çocuklarda şiddetli ve akut yetersiz beslenme oranlarının arttığını belirtiyor. Çocuklar, aynı zamanda İsrail’in okul binalarını bombalaması nedeniyle bir yıllık eğitimlerini kaçırmış durumdalar.

IRC’nin işgal altındaki Filistin toprakları ülke direktörü Bart Witteveen şunları söyledi:

“Çocuklar bu savaşın en ağır yükünü taşıyor ve görünürde acil ve kalıcı bir ateşkes olmadan, uzun vadeli etkilerin daha da artacağı açıktır. Şiddet ve yerinden edilmeden kaynaklanan uzun süreli toksik stres, çocuklar için uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Psikososyal faaliyetler veya çocuklar için güvenli alanlar yoluyla destek sağlanmadığı takdirde, beyin gelişimi de dahil olmak üzere uzun vadeli gelişimsel etkilerin ortaya çıkma riski büyüktür. Uluslararası toplum, çocukları korumak için sadece yakın vadede değil, aynı zamanda ruh sağlığı, sağlık hizmetleri veya eğitimle ilgili uzun vadeli sağlık ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak derhal harekete geçmelidir.

Gazze’deki çocuklar daha fazla bekleyemez, insani yardıma yönelik uzun süreli kısıtlamalar ve devam eden çatışmalar, bir nesil çocuğun artık ömür boyu sürecek sağlık ve gelişim sorunları yaşayacağı anlamına gelmektedir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin