HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Santraforu Gomis’i sezon başında satan Galatasaray, ilk devre adeta forvetsiz oynamıştı. Gomis’in yokluğunda gözlerin çevrildiği isim olan Eren Derdiyok beklentilerin altında kaldı. Santrafor arayışlarına ara transferde hız veren Sarı-kırmızılı ekip, aradığı golcüyü Kasımpaşa’da buldu. Senegalli forvet Mbaye Diagne’yi renklerine bağlayan Galatasaray’ın kasasından tam 10 milyon Euro çıktı. Bu rakam Süper Lig kulüpleri arasında gerçekleşen en pahalı transfer oldu.
Anadolu kulüplerinde yıldızını parlatan oyunculara ilk olarak kancayı İstanbul’un üç büyükleri atmasıyla bilindi. Bu transferlerden en çok Anadolu kulüpleri kazançlı çıktı. Zira, İstanbıul’ün 3 büyükleri arasındaki rekabet sadece yeşil sahalarla sınırlı kalmıyor, oyuncu transferinde de rekabet en üst düzeyde yaşanıyordu. Genelde kadroya katılan oyuncu maliyetinin çok üzerinde oluyordu. Bu transferde en çok parayı harcayan kulüp ise Fenerbahçe oluyordu.
Sezonun ilk devresinde attığı 20 golle dikkatleri üzerine çeken Kasımpaşa’nın Senegalli forveti Mbaye Diagne artık Galatasaray için ter dökecek. 4,5 yıllık imza atan Diagne için ödenen 10 milyon Euro bir rekor olarak kayıtlara geçti. Sadece bir yıl önce bedelsiz olarak Diagne’yi kadrosuna katan Kasımpaşa rekor kar eden kulüp oldu. Diagne attığı gollerle Kasımpaşa’nın ligin üstlerine tutunmasını sağlamakla kalmadı, ekonomik krizin kulüpleri mecalsiz bıraktığı bu dönemde kulübünün kasasını doldurdu.
1995’te Bursaspor’la sözleşme imzalayan Elvir Baljic kısa sürede hızı, tekniği ve gol vuruşlarındaki ustalığıyla dikkat çekiyordu. İstanbul’un üç büyüklerinin transfer listesine üst sıradan giren Boşnak yıldızda mutlu sona Fenerbahçe ulaşıyordu. Bursaspor’a 9,5 milyon Euro ödeyen Fenerbahçe, Haziran 1998’de Baliç’i renklerine bağlıyordu. Baliç oynadığı futbolla ödenen paranın hakkını vermekle kalmıyor, sadece bir yıl sonra Real Madrid’in yolunu tutarken Fenerbahçe’nin kasasına 15,6 milyon Euro giriyordu.
Süper Lig takımlarından en fazla pahalı transferi gerçekleştiren kulüp olan Fenerbahçe’nin yüzünün sadece Baliç’le güldüğünü söylemek gerekir. Diğer transferler ödenen paranın çok altında bir performans ortaya koydu. Bu isimlerin başında Emmanuel Emenike geliyor. Karabükspor’da gösterdiği perfırmansla temmuz 2011’de Fenerbahçe’ye transfer olan Nijeryalı futbolcu için ödenen miktar 9 milyon Euro oluyordu. Fenerbahçe daha sezon başlamadan Emenike’yi bu kez 10 milyon Euro’ya Spartak Moskova’ya satıyordu. Ağustos 2013’te yeniden Emenike’yi kadrosuna katan Fenerbahçe bu kez 13 milyon Euro ödüyordu. 9 milyon Euro’ya kadrosuna kattığı oyuncuyu, kısa süre sonra satarken bir milyon kar ediyordu ama 2 yıl sonra transfer ederken 3 milyon Euro daha fazla ödüyordu. Emenike’nin Fenerbahçe dönemi ise hüsran ötesi geçiyordu.
Fenerbahçe’nin ülke içinden kadrosuna kattığı pahalı oyuncular listesinde Mehmet Topouz, Alper Potuk ve Ozan Tufan bulunuyor. Bu isimlerden Mehmet Topuz için Kayserispor’a 9 milyon Euro, Aler için Eskişehirspor’a 7,2 milyon Euro ve Ozan Tufan için Bursaspor’a 7 milyon Euro ödedi. Kısmen Mehmet Topuz ilk yıllarında ortaya koyduğu futbolla vasatı aştı ancak Alper ve Ozan vasatın çok altında kaldı. Her üç transferde Emmenike ile birlikte Fenerbahçe’nin çuvala para ödeyip, karşılığında hüsran yaşadığı isimler oldu.
Mbaye Diagne ile rekor kıran Galatasaray’ın diğer pahalı transferleri Nordin Amrabat, Badou Ndiaye ve Burak Yılmaz oldu. Temmuz 2012’de Kayserispor’dan transfer edilen Amrabat için ödenen ücret 8,6 milyon oluyordu. Karşılığında ise koca bir fiyasko yaşanıyordu. Galatasaray kadrosunda ter bulamayan Amrabat, Malaga’da kirakık geçen 2 yılının ardından Temmuz 2015’te bu kulübe 3,5 milyon Euro’ya satıldı.
Ağustos 2017’de Osmanlıspor’dan kadroya katılan Ndiaye için ödenen miktar 7,5 milyon Euro oluyordu. Galatasaray formasıyla gösterdiği yarım devrelik performans Ndiaye’ye Premier Lig yolunu açarken, Stoke City 16 milyon Euro ödeyip ocak 2018’de kadrosuna katıyordu. Sezon başında yolu yeniden Galatasaray’la kesişen Ndiaye bu kez kiralık olarak geldi. Trabzonspor formasıyla krallık yaşayan Burak Yılmaz, 2012’de Galatasaray’a 7 milyon Euro’ya transfer oldu. Gollerini sarı-kırmızılı forma altında da sıralayan Burak Yılmaz, 2016’da 8 milyon Euro’ya Çin liginin yolunu tuttu. Genel olarak Galatasaray’ın ülke içinden yaptığı pahalı transferde yüzü güldü.
Süper Lig takımları arasında yapılan en pahalı 10 transferde Beşiktaş’ın sadece bir oyuncusu bulunuyor. Bu isim Gaziantepspor’dan alınan Rodrigo Tabata. Dönemin Beşiktaş teknik direktörü Mustafa Denizli’nin 10,5 numara olarak tanımladığı Tabata için Ağustos 2009’da 8 milyon Euro ödeyen Beşiktaş, 10 numara fiyasko bir transfere imza attığını kısa sürede anlayacaktı. Tabata’dan kurtulması ise kolay olmayacaktı. Al Rayyan’a kiralanan Tabata, 2011’de 3,5 milyon Euro karşlığında satılıyordu.