YÜKSEL DURGUT | UNNA, TR724
Ukrayna savaşının patlak vermesiyle Almanya savaşın mağdurlarına en büyük insani yardımı başlattı. Alman yetkililer, başkent Berlin’in ana tren garına son bir hafta içinde günlük ortalama 10 bin kişinin geldiğini belirtti.
Almanya’ya gelen Ukrayna vatandaşları için resmi belge ve oturum aranmaksızın çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için okullarda özel sınıflar kuruldu. Aileler otellere yerleştirildi. İlk birkaç gün içinde Berlin Tren Garına ellerinde dövizlerle gelen binlerce insan evlerine misafir alabilmek için yarıştığı görüntüler medyaya yansıdı.
Bu dayanışma örneği ülkenin hemen hemen bütün şehirlerinde ve kasabalarında farklı etkinliklerle kendisini gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı ilk günden beri her gün Almanya’da binlerce insanın katıldığı Rusya aleyhine gösteriler gerçekleştiriliyor. Ülke genelinde yardımların yanı sıra okullarda lise yaşındaki öğrencilere krizin neden çıktığı yönünde bilgilendirmeler de yapılıyor. Bunun yanı sıra kiliselerde farklı dinlerden temsilcilerinin katıldığı Ukrayna ile dayanışma adı altında ‘Barış Duaları’ düzenleniyor.
Dinler arası diyalog çerçevesinde farklı dinlerin temsilcilerinin katıldığı ‘Barış Duası’ programı NRW eyaletindeki Unna şehrinde de gerçekleştirildi. Katolik, Protestan, Musevi ve Müslüman temsilcilerinin ortak bir şekilde gerçekleştirdiği dua programına Paul Mandelkow, Petra Buschmann-Simons, Bahriye Gürsoy ve Dr.Jula Well’ın yanı sıra farklı dinlere mensup kişiler katıldı.
Unna Protestan Kilisesi Papazı Petra Buschmann-Simons, farklı inanç topluluklarından ve dini cemaatlardan insanlar ile toplanmalarının amacını, dünyanın tepetaklak hale gelmesine ve savaşların sürmesine bağladı.
“Bu konuda sessiz kalamayız. Müslümanlar ve Hristiyanlar bu duayı barış için hazırladılar” diyen papaz Simons, Unna’daki Yahudi cemaati şu anda Şabat ayını kutluyor ve orada barış için dua ettiğini ve dünyada yaşanan korku mevsimi için birlikte dua etmek istediklerini söyledi.
Katolik kilisesi Papazı Paul Mandelkow da, son günlerde savaştan etkilenen herkesi birlikte andıklarını dile getirerek, “Korkularını ve umutsuzluklarını anlayamayız ama onlara yakın olmak istiyoruz. Bugün ilahilerimizi özellikle Ukrayna ve Rusya’daki halklar, Belarus ve Polonya sınırlarında haftalardır yardım bekleyenler, Yemen ve Afganistan’daki insanlar ve dünyanın barışın olmadığı diğer yerler için geçerlidir” dedi.
Kültürlerarası Diyalog vakfı adına konuşma yapan Bahriye Gürsoy da, birlikte dünyadaki adaletsizliğin ve savaşın yasını tuttuklarını ve barış için Allah’ın kendilerine yol göstermesi için dua ettiklerini belirtti. Gürsoy, birlikte Allah’dan bizlere adaletsizliğe karşı çıkmamıza yardım etmesi için dua ettiklerini ilave ederek şunları söyledi: “Allah’ım, bize barış için insanların zihinlerine ve kalplerine bir yol göster ki, savaş imkansız ve barış mümkün olsun. Torunlarımızı insan haklarını sevmeleri için eğitmemize ve kalplerinden her türlü nefreti, hoşgörüsüzlüğü ve etnik önyargıyı yok etmeleri için güçlendirmemize izin ver” şeklinde dua etti.