Türkiye’nin yükünü çekiyorlar… Kamyoncular da isyanda

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Gırtlağına kadar borç batağında olan kamyoncuların öfkesi büyüyor… Borcu olmayan kamyoncu neredeyse yok! Bir çok kamyon hacizli. Evinin kirasını ödeyemediği için ailesiyle, çocuğuyla birlikte kamyonunda yaşayan şoförler bile var! Mazota gelen zamlar, otoban ve uçuk köprü ücretlerinin yanı sıra neredeyse her seferde yedikleri trafik cezaları Türkiye’nin yükünü çeken kamyoncuları canlarından bezdirmiş durumda.

Son dönemde özellikle sosyal medyada kamyoncuların isyanlarına ilişkin videolar kısa sürede viral oluyor. Zira yeni Türkiye’de seslerini duyurabildikleri tek alan sosyal medya. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan videoda bir kamyoncu Konya’dan çıktığında cebinde 700 lira olduğunu, Sultanbeyli’ye geldiğinde ise 200 TL’sinin kaldığını isyan ederek anlatıyordu: “Komisyon ver, garaj parası ver, yok efendim bilmem ne ver! Bu ne ya! Sen bizim sabrımızı mı sınan, aklımızla dalga mı geçen sayın Cumhurbaşkanı! Esnaf Odaları başkanları…. Siz bu kamyoncuların da başkanısınız. Bu kamyoncuların da hakkını aramak zorundasınız! Allah’tan korkun ya! Çorlu’da garaja girdim, 30 lira para ödedim. Durduğum 2 saat. Havadaki uçan kuş kamyoncunun sırtından geçiniyor ya!”

DAHA DA AK PARTİ’YE OY VERMEM, BİTİRDİ BİZİ!

Bir başka kamyoncu ise yukarıdaki meslektaşının sözlerini teyit ediyor videosunda: “Nefret ettirdiniz AK Parti’den ya! Ben AK Parti’ye yıllardır destek veriyorum nefret ettim vallahi ya… Yılbaşından beri çalışmıyorum, iş yok. Ne yiyeceğim ben? Kiramı nasıl ödeyeceğim. Artık AK Parti’ye de MHP’ye de oy vermem. Bitirdin ya! Dijital ehliyet, otobanlarda köprü parası, kantar parası çıkarttın, psikoteknik çıkarttın, SRC çıkarttın. Boyuna verin bakalım! Para mı kazanıyoruz da verelim!”

PEKİ KAMYONCULARIN SORUNU NE?

Kamyoncular deyim yerindeyse tam anlamıyla borç batağında. Anlattıklarına göre kazanamıyorlar. Zira artan mazot fiyatlarının yanı sıra sürekli kesilen cezalar da canlarından bezdirmiş durumda. Bir kamyoncu, 24 milyar trafik cezası olduğunu anlatıyor kameralara: “Trafik polisleri bizi gördü mü ‘sağa çek’ diyor. Gülüyor! Ceza yazacağı için mutlu oluyorlar! 24 bin lira cezam var, ödeyemiyorum. Cezası olmayan yok! Kamyonum hacizli. Gece 2’de arabanın içine atlıyorlar ceza yazayım diye.”

KENDİMİ Mİ YAKAYIM?

28 yaşındaki bir başka kamyoncu anlatıyor: “Lastik olmuş 3 bin lira, bir tabak yemek 10 liraydı 25 lira olmuş, bir çay 1 liraydı 2 lira olmuş. Ne kazancı? 28 yaşındayım 58 yaşında görünüyorum sıkıntıdan stresten. Kendimi mi yakayım? Malatyalıyım. Biz Malatya’dan buraya kayısı getiriyoruz. Buraya geliş gidiş bin litre mazot yakıyoruz. Yağı var, suyu var, lastiği, balatası var. 6-7 bin lira para yapıyor. Annem evde yemek yapıyor da arabada yiyoruz. Dışarda yemek yemeyelim ki çocuğumuza ekmek götürelim diye. Ayağımızda ayakkabı yok. 10 gündür yıkanmamışım, bit düşmüş kafama yazık günah. İnsan canına acır.”

ÇOCUĞUMLA BİRLİKTE KAMYONUMDA YATIYORUM

Antalyalı bir başka kamyoncu ise evinin kirasını ödeyemediği için eşinin evi terk ettiğini, çocuğuyla birlikte garajda, kamyonunda yaşadığını anlatıyor: “Çocuğumla tek başıma arabada yaşıyorum ben! Yük sarmaya gideceğim, ‘bu arabayla mı geldin’ diyecek adam. Lastiklerimin haline bakın, balon yapmış. Yenisi 3 bin lira, alamıyorum. Mazot 6.73 lira. Bu araba 100 km’de 25-30 litre mazot yakıyor. Bu iş bitti! Arabayı satamıyorsun. Hepimizin Maliye’ye borcu var. Satsak bile borçları kapatamıyoruz.”

DİJİTAL TAKOGRAF 3 BİN LİRA!

Bakanlığın, yeni yılda zorunlu hale getirdiği ancak tepkiler üzerine 6 ay ertelediği dijital takografın fiyatı 3 bin lira! Bir başka kamyoncu şunları söylüyor: “İki bandrol 5 bin lira! Trafik sigortası 5-6 bin lira! Kasko 7-8 bin lira! K belgesi 15 bin lira! Otobandan İstanbul’a git-gel 700 lira! Kazara Osmangazi köprüsünü kullanırsan 300 lira! İki tabak yemek 40 lira olmuş. Bir bardak çay 2 lira! Yediğimiz trafik cezalarının haddi hesabı yok. Mazot 7 liraya dayandı! Biz nasıl para kazanacağız?!”


Dijital takograf uygulaması ertelendi

Kamyoncuların 1 Ocak’tan itibaren zorunlu hale getirilen ‘dijital takograf’ uygulamasını protesto etmek amacıyla ülke genelinde başlattığı eylemler sonuç verdi. Tepkiler üzerine Ulaştırma Bakanlığı, kamyonculara 6 ay ek süre tanıdı.

Dijital takograf, karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazı. Dijital takografla sürücülerin sürüş saatlerinde esneme olmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Buna göre sürücü 4,5 saat yol gittikten sonra 30 dakika mola vermek zorunda. Ardından yeniden yola çıktıktan sonra yine 4,5 saatlik süresi var. Günlük 9 saati doldurduğu anda 12 saat mola vermeli. 15 dakika ihlal hakkı var. 9 saat 15 dakikayı geçen sürücüler 2 bin 22 lira ceza ödemek zorunda. Kamyoncular, Türkiye’de 9 saatte ancak 350-400 km yol alınabildiğini, dolayısıyla 9 saat sınırının yeterli olmadığını anlatıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin