Ipsos’un her sene hazırladığı ve biten yılı değerlendirip yeni yılın iklimi konusunda bilgi vermeyi amaçlayan ‘Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu’ açıklandı.
Raporun 2018 sonuçlarına göre, ekonomik kriz endişesi terör korkusunu geçti. “En büyük sorun ekonomi” diyenlerin oranı yüzde 59’a çıktı. Terörden edişe edenlerin oranı ise yüzde 13’e düştü.
Ekonomi, ilk yarısı seçim atmosferinde geçen 2018’in bahar aylarından itibaren vatandaşların gözünde ülkenin en önemli sorunu haline geldi.
YÜZDE 59’A GÖRE EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ
Yaz aylarında döviz kurlarında yaşanan ani yükselişlerle birlikte Türkiye’nin en önemli sorununu ekonomi olarak görenlerin oranı yüzde 59’a yükseldi. Yıl sonu itibarı ile de toplumun yarısı hala bu görüşü korumaya devam ediyor.
TERÖR KORKUSU YÜZDE 13’E GERİLEDİ
Sene başında ‘en önemli sorun terördür’ diyenler toplumun yüzde 51’ini oluştururken Aralık ayında bu oran yüzde 13’e kadar geriledi.
“Gelecek yıl genel olarak Türkiye ekonomisinin durumu sizce nasıl olur?” sorusuna “daha kötü olur” diyenlerin oranı 2017 sonunda yüzde 20 iken bu yıl yüzde 35’e yükseldi. “Aile ekonomisi daha kötü olur” diyenlerin oranı da yüzde 29’dan yüzde 31’e çıktı.
FAZLA MESAİ VE EK İŞ İHTİYACI İKİ KATINA ÇIKTI
Tüketicilerin üçte biri satın alma güçlerinin hissedilir şekilde azaldığını ifade ederken, yüzde 20’si ek iş yapmaya çalışacağını açıkladı. Fazla mesai ve ek iş yapma ihtiyacı geçmişe göre iki katına çıktı.
Araştırma tüketicilerin yüzde 37’sinin harcamalarını daha fazla kontrol edeceğini ortaya koydu. Harcamaların yüzde 24,7’sini ise kira ve konut giderleri oluşturuyor.