Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Afrika İletişim Müdürü Artanç Savaş Türk kullanıcıların dünyada en fazla otobüste Netflix izleyen halk olduğunu söylerken üyelik ücretlerinde şimdilik bir zam öngörmediklerini duyurdu.
Özellikle Organize İşler Sazan Sarmalı’nın vizyondayken Netflix’te de yayınlanmasıyla birlikte bir anda Netflix Türkiye’nin gündemine oturdu. Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Afrika İletişim Müdürü Artanç Savaş, Netflix’in Türkiye projeleriyle ilgili Sözcü’ye konuştu. Açıklamaların bir kısmı şöyle;
Türk izleyicisinin davranışlarına ilişkin istatistikler paylaşabilir misiniz?
Türkiye’deki içerik izleme trendleri diğer ülkelerle büyük benzerlik gösteriyor. Çünkü iyi hikayeler doğru şekilde anlatıldıklarında, coğrafi sınırların ötesine geçerek dünyanın her yanındaki izleyicilere ulaşabiliyor. Türkiye’den çıkan Hakan: Muhafız, İspanyol yapımı La Casa de Papel, Alman dizisi Dark, Hindistan dizisi Sacred Games veya ABD’den çıkan Stranger Things’in elde ettiği global başarı bunun bir göstergesi.
‘OTOBÜSTE İZLEMEDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ’
Diğer yandan Türkiye’deki üyelerimizin izleme alışkanlıklarına dair ilginç verilere sahibiz. Örneğin üyelerimizin yüzde 77’si yalnızca evde değil toplu taşımada veya seyahat halindeyken de Netflix izlediğini söylüyor. En çok Netflix izlediğimiz toplu taşıma aracı otobüs, hatta bu alanda dünyada birinciyiz. Seyahat öncesi Netflix yapımlarını mobil cihazlarına indirerek uçaktayken en sevdikleri yapımları izleyen üyelerimizin sayısı da hızla artıyor. Hatta üyelerimizin yüzde 7’si tuvaletteyken bile sevdikleri Netflix yapımlarını izlemekten vazgeçmiyor!
‘GELENEKSEL TV AKIŞINDAN FARKLI BİR YAYIN VAR’
Dünya genelinde yaptığımız başka bir araştırmadaysa, diledikleri zaman diledikleri yapımı izleme imkanı yakalayan üyelerimizin geleneksel televizyon kanallarının yayın akışından çok daha farklı içerikleri tercih ettiğini gözlemledik. Örneğin üyelerimiz uyanır uyanmaz sabah haberleri yerine komedi izlemeyi tercih ediyor. Öğlen kuşağındaki programların yerini ise drama dizileri alıyor. Akşam saatlerinde en çok korku/gerilim yapımları izlenirken, gece yatmadan önce ise yine komedi programları tercih ediliyor. Global ölçekteki bu trendlerin yansımalarını Türkiye’de de görüyoruz.
Geçtiğimiz aylarda Netflix’in ABD’deki ücretlerine bir zam yaptı. Türkiye’de ucuz bir fiyat politikası var gibi duruyor şu anda. Üyelik ücretlerine zam yapılacak mı?
Üyelerimize daha iyi bir eğlence deneyimi sunabilmek adına dönem dönem bu tip düzenlemeler yapabiliyoruz. Örneğin geçtiğimiz aylarda ABD’nin de aralarında bulunduğu birkaç ülkede fiyatlarımızı yeniden düzenledik. Ancak global bir artış kararı söz konusu değil ve şu an için Türkiye’deki üyelik ücretlerini değiştirmeyi düşünmüyoruz. Netflix’in toplumun tüm kesimleri için erişilebilir olması bizim için çok önemli.
Netflix’in Türkiye’deki abone sayısına ilişkin yaklaşık bir rakam alabilir miyiz? Belli bir yılda bir hedef var mı?
2018 yılını 190 ülkede 139 milyon üyeyle kapattık. Ülkeler özelindeki üye rakamlarını açıklamasak da Türkiye’de gördüğümüz ilgiden son derece memnunuz. Netflix’le tanışan üyelerimizin diledikleri yapımı, diledikleri zamanda, diledikleri yer ve cihazda reklamsız bir şekilde izlemekten keyif aldığını görüyoruz. Hedefimiz, onların hayatına daha fazla mutluluk katabilmek için hem içerik hem de teknoloji alanında yatırım yapmaya devam etmek.
(Savaş bu soruya bir abone sayısı rakamı vermese de Türkiye’de yaklaşık 70 bin Netflix aboneliği olduğu tahmin ediliyor. Bir aboneliğin ise ortalama 4 kişi tarafından kullanıldığı hesaplandığında Netflix’in kullanıcı sayısı 280 bin civarı olarak hesaplanıyor)