Türkiye’nin kaderinin oylanacağı Anayasa değişikliği için yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gidiyor. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282’sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenlerden oluşuyor. Seçmenler, 461’i cezaevlerinde kurulan olmak üzere toplam 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak.
Referandumu için oy verme işlemi ilk olarak 32 ilde sabah 07.00’da başladı. Seçmenler Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te oy vermeye başlarken bu süre 16.00’ya kadar devam edecek. Diğer illerde ise 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Bu illerde oy verme saat 17:00’ye kadar devam edecek.
Katlamayın, çizmeyin
Mühürü ‘evet’ ya da ‘hayır’ şeklinde kullanacağınız oyun üzerine basın. Pusulanın üzerinde hem ‘evet’ hem de ‘hayır’ kısmına mühür basılması durumunda oy geçersiz sayılır. Pusulanın ortasına çizgiye basılacak olan ‘Tercih’ mühürü de kullanılan ‘oy’u geçersiz kılar. Pusulalarının yırtılmaması, işaretlenmemesi ve karalanmamasına da özen gösterin. Çizilen ve yırtılan oylar da geçersiz sayılır. Oy pusulasını katlamadan da zarfa koyabilirsiniz.
Oy sayımı herkese açık
Sandık alanına kimin girip kimin girmeyeceğine sandık kurulu karar verir. Oy sayım ve tasnif işlemleri açıktır. Her seçmen bunu oy vermenin bitiminden sonra izleyebilir. Sadece çok kalabalık olursa, seçmenlerin belirli alanının dışında izlemesine karar verilir. Bu sınır da sandık kurulunca belirlenir. Müşahitler de zaten sandık başında durabilirler.”
Seçim yasakları saat kaçta sona erecek?
Seçim günü yasakları dahilinde, oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.