Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 448, yoksulluk sınırı 7 bin 973 lira

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) araştırmasına göre, eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 2 lira 55 kuruş olarak hesaplandı. Türkiye’de en yoksul ile en zengin yüzde 10’luk kesim arasında 13 kat gelir farkı bulunduğuna işaret edilen raporda nüfusun üçte birine yakın kesiminin yoksul olduğu açıklandı.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması eylül ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, yaş sebze-meyve fiyatlarına bağlı olarak mutfak harcamasında görülen gerileme eylül ayında da devam etti.

Eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 447 lira 72 kuruş olarak belirlendi. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 973 lira 02 kuruş oldu.

EKMEĞE YÜZDE 20 ZAM

Asgari ücretin 2 bin 324 TL’de sabit kaldığına dikkat çekilen raporda mutfak masraflarının Ağustos’a göre yüzde 2,68, geçen yıl Eylül ayına göre ise yüzde 18,56 oranında arttığı belirtildi. Özellikle yoksul kesimin yoğun bir şekilde tükettiği ekmeğin fiyatına Eylül ayında yüzde 20 oranında zam geldiği kaydedildi.

Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı, yılın ilk 8 ayı itibarıyla önceki yıl sonuna göre 285 lira, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 928 lira artış gösterdi. Son bir yıl itibarıyla bakıldığında, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 385 lira, toplam hane halkı harcaması için 1248 lira oldu. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 2 lira 55 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,68 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 13,18 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 18,56 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,45 olarak hesaplandı.

FİYAT DEĞERLENDİRMESİ

Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda nispi fiyat istikrarı sürüyor. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, et ve sakatat ile tavuk fiyatı değişmedi. Balık fiyatları ise yüksek fiyattan mevsime giriş yaptı. Yumurta fiyatı da zamlandı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya ve benzeri) fiyatlarında geçen aya göre bir değişiklik olmadı.

EN ZENGİN İLE EN FAKİR ARASINDA 13 KAT GELİR FARKI VAR

Raporda, Türkiye’de en yoksul ile en zengin yüzde 10’luk kesim arasında 13 kat gelir farkı bulunduğuna işaret edilerek nüfusun üçte birine yakın kesiminin yoksul olduğu, koronavirüs salgınının etkisiyle meydana gelen iş ve gelir kaybı nedeniyle aradaki gelir farkının ve yoksulluğun daha da artmasının beklendiği kaydedildi.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin