HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
Kanaltürk’ü 2008 yılında 30 milyon dolar bedelle işadamı Akın İpek’e satan Tuncay Özkan’ın, yeğeni Burak Mızrak aracılığıyla ‘alacak davası’ açtığı öğrenildi. Gasp edilen Koza İpek’in eski yönetim kurulu başkanı işadamı Akın İpek, söz konusu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.
“Tuncay Özkan yalancıdır, bir sahtekardır, hayatı paradır.” diyen Akın İpek, “Adım geçtiğinde, mahkemelerde aleyhime karar çıktığını gören (Tuncay Özkan’ın yeğeni) Burak mızrak, bunu bir fırsat olarak görmüş… Yıllar sonra, ‘Kanaltürk’e ‘fitocular’ haksız vergi cezası kesmişti, kumpasla elimden aldılar’ diye alacak davası açmış.” ifadelerini kullandı.
Kanaltürk’ün hangi şartlarda ve nasıl satın alındığına dair bilgeleri rakam rakam paylaşan Akın İpek, ardından şunları yazdı: “Bu şahıs; mali durumunu istismar etmediğim, adil bedelle helalleşerek satın aldığım için defalarca teşekkür etti… Hatta TV ye çıkıp defalarca, grubumuza olan minnetini kamuoyuna ilan etti. Buna rağmen, bu gün tam tersini söyleyip para istiyor. Ne omurga varmış arkadaş…”
DAVANIN ASIL SAHİBİ TUNCAY ÖZKAN
Hali hazırda CHP Milletvekili olan Tuncay Özkan, daha önce de farklı tarihlerde Kanaltürk’ün değerinin altında bir fiyata elinden alındığını ileri sürmüştü. Akın İpek’e son ‘alacak davasını’ açan kişi Burak Mızrak. Ancak Özkan’ın öz yeğeni olan Burak Mızrak sadece kağıt üzerinde bir isim. Özkan, daha önce yaptığı açıklamalarda kendisi adına yeğeninin yetkili olduğunu söylemişti.
30 MİLYON DOLAR BEDELLE SATIN ALINDI
Tuncay Özkan’ın iddiasına Kanaltürk, vergi cezalarıyla kendisine kumpas kurularak, değerinin altında bir bedelle satın alınmış! Özkan, daha önce de Kanaltürk’ü satması için kendisine baskı yapıldığını ileri sürmüştü.
Peki gerçekten öyle mi?
Kanaltürk, 2008 yılında 30 milyon dolar bedelle Koza İpek Grubu tarafından satın alınmıştı. Akın İpek, televizyonu değerinde bir fiyatla satın aldığını açıkladı. Tuncay Özkan bu alışverişten o kadar memnun kalmıştı ki, satışa aracılık edenlere 3 Milyon USD komisyon bile ödemişti. Kaldı ki Kanaltürk, Koza İpek satın almadan çok önce satılığa çıkmıştı. Satış için hazırlanan prezantasyon tarihi de bunu doğruluyordu.
BORÇLAR ARASINDA ‘HAKSIZ VERGİ CEZASI’ YOK!
Kanaltürk’ün gerçek satılma sebebi vergi cezaları da değildi. Resmi kayıtlarla sabit; Tuncay Özkan, çalışanlarının SSK primlerini bile ödememişti. Şirketin söz konusu dönemdeki borcu 15,2 milyon TL’ydi… Söz konusu borçlar satış sözleşmesinde kalem kalem yer alıyordu. Borç kalemleri arasında Tuncay Özkan’ın iddia ettiği gibi ‘haksız vergi cezaları’ da yoktu. Şirketin borçlarının tamamı satın alındıktan sonra Koza İpek tarafından ödendi.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TUNCAY ÖZKAN: KOZA GRUBUNA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Tuncay Özkan’ın Kanaltürk’ü Koza Grubu’na sattıktan sonraki açıklamaları da orta yerde duruyor. Defalarca teşekkür etmişti Özkan: “Koza Grubu’na teşekkür ediyorum. Eğer onlar almasaydı, yarın bu malların tamamı haraç mezat satılacaktı. Koza Grubu’na teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. Efendim, ‘neden bu gruba satılmış’ Koza’ya teşekkür ediyorum aldıkları için. Gösterdikleri iyilik için teşekkür ediyorum. 25 milyon dolara satıldı. 20 küsur milyon dolar da borç var. Sanki başka arkadaşlar gelmişler de vermemişiz. Koza Grubu almayabilirdi, gelirdi hacizden alırdı ya!”
MASAK RAPORU DA TUNCAY ÖZKAN’I YALANLIYOR
Kanaltürk’ün ne zaman, hangi şartlarda ve kaç milyon dolara alındığı açık. Ne zaman satışa çıktığı, Koza İpek’in nasıl ve hangi şartlarda talip olduğu da satış sözleşmesinde yer alıyor. Haksız vergi cezası, dolayısıyla kumpas olmadığı da resmi belgelerle sabit. Konu MASAK tarafından da incelendi. MASAK raporu da Özkan’ın iddialarını yalanlıyor.
Hepsinden önemlisi Tuncay Özkan’ın satış sonrası yaptığı teşekkür konuşması arşivlerde duruyor. Bütün bunlara rağmen Tuncay Özkan (yeğeni aracılığıyla), 14 yıl sonra Akın İpek’e ‘alacak’ davası açıyor.
Açıyor; zira adının geçtiği davalarda hakim ve savcıların Akın İpek’in lehine bir karar veremeyeceğini biliyor.
Bu nedenle bu tiplerin üzerini toprağın örtmesi gerek. Fırsat bulunca acımıyorlar.