HABER YORUM | HASAN CÜCÜK
“Dünyanın en pahalı futbolcusu kim?” sorusunun cevabını vermek pek zor değil. Futbola ilgi duyan hemen herkes, 2017’de Barcelona’dan Paris Saint-Germain’e (PSG) 222 milyon Euro karşılığında transfer olan Brezilyalı Neymar’ın dünyanın en pahalı futbolcusu olduğunu bilir.
Peki ya dünyanın en pahalı kadın futbolcusu kim? Bu sorunun cevabını vereceklerin sayısı oldukça az. Bir de ödenen ücreti duysanız, şaşkınlığınız daha da artacaktır.
DANİMARKALI DÜNYA YILDIZI
2003 yılında Rus milyarder Roman Abramovich’in para desteğini arkasına aldıktan sonra şahlanan Chelsea, geçtiğimiz günlerde dünyanın en pahalı transferine imza attı. Hemen Google’layıp kim olduğuna bakmayın! Transfer edilen oyuncu muhtemelen bildiğiniz bir isim değil. İyi de, adı sanı duyulmamış birini rekor ücretle niye transfer etsin Chelsea? Anlatayım.
Chelsea, Danimarkalı Pernille Harder’i, Almanya’nın Wolfsburg takımından transfer ederken, kasasından tam 330 bin (yazıyla üç yüz otuz bin) Euro çıktı. Bu rakam kadın futbolu transfer tarihinde bir kilometre taşı oldu. 330 bin Euro bir kadın futbolcu için ödenen en yüksek bonservis olarak kayıtlara geçti. Sıradan erkek oyuncular için bile milyon Euro’luk bonservis ücreti ödendiği günümüzde, en pahalı kadın futbolcu yarım milyon Euro bile etmiyordu.
WOLFSBURG’DA TARİH YAZDI
Pernille Harder, Wolfsburg formasını 3,5 yıldır giyiyordu. 27 yaşındaki futbolcu, 15 Kasım 1992’de küçük bir kasabada dünyaya geldi. Daha küçük yaşlardan itibaren futbola ilgi duydu. Futbol tutkusundan dolayı Harder küçükken sık sık “Neden erkek olarak dünyaya gelmedim?” diye hayıflandığını söyleyecekti. Erkek oyunu olan futbolu oynamak için saçlarını tıpkı bir erkek çocuğu gibi kısa kestirdiğini söyleyen Harder, kızlar için de bir futbol takımı olduğunu duyunca mutluluktan havalara uçmuş. Saçlarını yeniden uzatmış.
Kariyeri 5 yaşındayken kasaba takımı Tulstrup-Faurholt IK’de top koşturmasıyla başlamış. Henüz kadın futbolcuların uluslararası arenada futbol oynama rüyalarına sahip olmadığı yıllardan bahsediyoruz. 2012’de Danimarka’nın Skovbakken takımından İsveç’in Linköpings takımına transfer olarak yurt dışı macerasına atılır. 4 yıl burada kaldıktan sonra Almanya’nın Wolfsburg takımına geçiş yapar. 3,5 yıldır burada oynayan Harder, hücuma yönelik orta saha oyuncusu mevkiinde harikalar çıkarıyor.
Wolfsburg kariyerine 4 şampiyonluk, 4 de Almanya kupası sığdırması bundan. İki kez de gol kralı oldu. Toplamda 113 maçta, 103 golü var. 2020’de ülkede yılın kadın futbolcusu seçildi, hatta bu ödülü alan ilk yabancı oyuncu. Wolfsburg bu süreçte iki kez Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde final oynadı ancak ikisinde de Fransız ekibi Lyon’a kaybetti. Harder’ın milli takım kariyeri de hayli başarılı. Danimarka Kadın Futbol Takımı’nın formasını 118 maçta terletmiş, 61 de gole imza atmış.
İNGİLTERE KADINLAR LİGİ
Harder’ın takımıyla sözleşmesi önümüzdeki yıl sona erecekti fakat sürpriz bir kararla Chelsea’den gelen teklifi kabul etti. İngiltere Kadınlar Süper Ligi (FA Women’s Super League) 2010’da kurulmuştu. 12 profesyonel takımın mücadele ettiği ligde Chelsea’nin tam 3 şampiyonluğu var. Geçen sezonun lideri de onlar. Bu arada Arsenal de 3 şampiyonluk elde etmiş. Liverpool 2, Manchester City de 1 kez ligi lider bitirdi.
Erkek ligleri çok daha fazla seyirci çektiği ve hem medya hem de sponsorluk anlaşmaları yoluyla astronomik gelirler elde edildiği için, erkek futbolculara çok daha fazla para harcanıyor. Chelsea mesela bu sezon erkek takımı için kasanın kapısını sonuna kadar açtı. Kai Havertz için Bayer Leverkusen’e 80 milyon Euro, Timo Werner için RB Leipzig’e 53 milyon Euro, Ben Chilwell için Leicester City’ye 50 milyon Euro ve Hakim Ziyech için ise Ajax’a 40 milyon Euro bonservis bedeli ödedi.
HARDER’IN TEPKİSİ
Pernille Harder’a, 330 bin Euro’luk bonservis bedeliyle “en değerli kadın futbolcu” olması sorulduğunda ise, “3-4 yıl önce bana bu rakama transfer olacağımı söyleseler, asla inanmazdım,” diyor. Aradaki uçurum, mevcut şartlarda şimdilik pek de göze batmıyor.
Harder’dan önceki rekorun sahibi ise Malavili Tabitha Chawinga’ydı. İsveç’in Kvarnsveden takımında top koşturan Chawinga, Çin’in Jiangsu Sunning takımına transfer olduğunda ödenen bonservis ücreti 130 bin Euro olmuştu.
Kadın futbolcular şimdilerde yavaş yavaş gündeme gelmeye, kadın ligleri de dikkat çekmeye başladı. Belki birkaç yıl sonra Harder’a ödenen bedele bakıp güleceğiz.