Futbolun giderek endüstriye dönüştüğü günümüzde kulüpler artık şirket mantığıyla hareket ediyor. Transferlerde oyuncunun sportif başarısının yanında kulübe sağlayacağı ekonomik katkı da hesap ediliyor. Bunun en önemli göstergesini Real Madrid’in David Beckham transferinde yaşadık. Real Madrid, İngiliz oyuncu için 4 yılda 44 milyon Euro öderken, kazandığı para tam 10 katı yani 440 milyon Euro’ydu. Futbolun böyle ekonomi merkezli dönemlerde – ki bu yıllar çok geride kalmış değil – sadece sportif başarı için alınan oyuncular olurdu. 1905 yılında 1000 Sterlin’i geçen ilk oyuncu Alf Common’dan, bu yıl 105 milyon Euro’ya Pogba’ya transferleri özetleyelim…
Milyonlara 70’lerde geçildi
‘Futbolun anavatanı’ olarak kabul edilen İngiltere uzun yıllar en pahalı transferlerin gerçekleştiği yer oldu. 1000 Sterlin barajını geçen ilk isim 1905’de Sunderland’dan Middlesbrough’a geçen Alf Common oldu. 1932 yılında ise tarihte ilk ve tek kez en pahalı transfere bir Güney Amerika ülkesi olan Arjantin’de imza atıldı. River Plate, Tigre BA takımından transfer ettiği Bernabe Ferreyra için tam 23 bin sterlin ödedi ve tarihe geçti.
1940’lı yıllardan itibaren ise en pahalı transferelere İtalyan kulüpleri imza atmaya başladı. Transfer piyasasını elinde tutan İtalyan kulüplerinden milyonluk imzayı ilk kez Guiseppe Savoldi attı. 1975 yılında Bologna’dan Napoli’ye transfer olan Savoldi’nin bonservis ücreti tam 3 milyon Euro’ydu. Avrupa genelinde milyonluk transfere ilk imza atan isim ise bundan iki yıl önce Ajax’tan Barcelona’ya 2 milyon Euro’ya giden ‘Sarı Fırtına’ Johan Cruyff’du.
Sürekli el değiştiren rekorlar
1980’li yıllarda transferi en pahalı ismi tabiî ki Diego Maradona olacaktı. 1982’de Boca Juniors’tan Barcelona’ya 8 milyon Euro’ya giden Maradona, Barça’dan 1984’de Napoli’ye 13 milyon Euro’ya giderek iki kez üst üste dünyanın en pahalı ismi oldu.
Milenyumdan önce Vieri
1990’lı yılların başında ise Milan ve Juventus pahalı transferlere imza atmaya başladı. Milan, 1987’de Ruud Gullit’e 6,75 milyon Euro, 1992’de Papin’e 12 milyon Euro ve Gianluca Lentini’ye 15,6 milyon Euro ödedi. Juventus ise 1990’da Roberto Baggio için 9,6 milyon Euro ve 1992’de Gianluca Vialli için 16,5 milyon Euro bütçe ayırdı. Transfer piyasasındaki İtalyan hâkimiyetini kıran ise 1996’da Blackburn’dan Newcastle’a 21 milyon Euro’ya giden İngiliz oyuncu Allan Shearer oldu. Bu transferden bir yıl sonra Barcelona, Ronaldo’yu 28 milyon Euro’ya İnter’e sattı.
Tarihler 1998’i gösterdiğinde en pahalı transfere La Liga’nın sıradan takımı Real Betis’in imza atması herkesi şaşkına çevirmişti. Dev kulüpleri para harcamada geride bırakan Real Betis, Brezilyalı Denilson için tam 31,5 milyon Euro ödedi. Bir yıl sonra ise İnter, Christian Vieri için 45 milyon Euro ödeyerek dünyanın en pahalı transferlerine imza attı.
Los Galacticos sahnede
2000’li yılların başında sahneye ‘Los Galacticos’ (Süper Yıldızlar) takımını kuran Real Madrid başkanı Florentino Perez çıktı. 2000’de önce ezeli rakibi Barcelona’dan Luis Figo’yu 60 milyon Euro transfer ederek dünyanın en pahalı transferini gerçekleştirdi. 2001’de bu kez Zidane için Juventus’a 73,5 milyon Euro ödeyerek, kendi rekorunu kırdı.
2009’da Milan’dan transfer ettiği Kaka için 65 milyon ödeyen Perez, M. United’den aldığı Cristiano Ronaldo için 94 milyon Euro ödeyerek pahalı transferde Real Madrid’in tek rakibinin yine kendisi olduğunu gösterdi.
Zidane tam 8 yıl dünyanın en pahalı oyuncusu olurken, Cristiano Ronaldo bu ünvanı 4 yıl koruyabildi. Transfer rekoru kırmayı alışkanlık hale getiren Real Madrid, Tottenham’dan transfer ettiği Gareth Bale için 101 milyon Euro ödedi. Alex Ferguson döneminde astronomik transferler yapmayan Manchester United, bu sezon koltuğa Jose Mourinho’nun oturmasıyla kesenin ağzını açtı. Mourinho, Juventus’tan transfer ettiği Fransız futbolcu Paul Pogba için 105 milyon Euro ödeyerek futbol tarihinin gördüğü en pahalı transfere imza atmış oldu. Tabi şimdilik…