‘Torba yasayla’ yeniden Meclis’e sunuldu; DDK’ya süper yetki geliyor

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), yetkilerini artıran yasa önerisini tepkiler üzerine geri çeken iktidar, teklifi yeniden getiriyor. Düzenleme yasalaşırsa DDK, kurum ve kuruluşların iştiraklerinde soruşturma başlatabilecek, görevliler hakkında “görevden uzaklaştırma önerisi ve uygulaması” yapabilecek. Teklifle en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya çıkarılıyor. İşverenlere sağlanan asgari ücret desteği 1000 liraya yükseltiliyor. Bu destek ise işçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) daha önce Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile ilgili bazı düzenlemeleri yasa yerine kararname ile yapıldığı için iptal etti. Bunun içerisinde DDK’ye kamu personeli hakkında “görevden uzaklaştırılmasını önerme yetkisi” de vardı. İktidar aralık ayında Meclis’e sunduğu “torba teklifte” iptal edilen bu düzenlemelere de yer vermişti. Ancak daha sonra Meclis’teki görüşmeleri sırasında bu düzenlemeleri geri çekmişti. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre iktidar şimdi aynı düzenlemeleri yeniden “torba teklif” ile Meclis’e sundu.

Teklife göre Cumhurbaşkanlığı’na bağlı DDK, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek.

Teklif ile DDK’ye “görevden uzaklaştırmayı önerme” yetkisi de veriliyor. Buna göre kurul üyesi veya denetçi, “denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan, suç delillerini karartacağı anlaşılan, kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen”, her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında “görevden uzaklaştırma” tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek. Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında da bu tedbiri uygulayabilecek.

CHP, daha önce “diğer kamu görevlileri” ifadesinin çok geniş bir tanımlama olduğuna işaret ederek bu yolla seçilmiş belediye başkanlarının bile DDK tarafından görevden alınabileceği eleştirisinde bulunmuştu. Yine teklife göre denetlemeler sırasında görevden uzaklaştırma gerekçesinin ortadan kalkması, denetlemeler sonunda suç işlendiğinin belirlenememesi veya disiplin yönünden memurluktan çıkarma dışında bir ceza önerilmesi halinde, görevden uzaklaştırılan kişi, atamaya yetkili amir tarafından derhal görevine başlatılacak.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin