Sağlık Bakanlığı’nın yeni doğan bebeklerinden topuk kanı aldırmayan aile hakkındaki şikayeti ‘kayyım’la sonuçlandı. Adana 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı ve 2.5 aylık M.T.’ye kayyım atandı. Baba Murat Çakmak, kardeşi F.Ç.’yi vasi olarak mahkemeye bildirdi.
4 yaşında olan diğer çocuğundan da topuk kanı aldırmadığını belirten Murat Çakmak, Türk Tabipler Birliği ortalığı karıştırdığını ileri sürdü. ”Mahkemeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar ve bizim gibi aileleri mağdur ediyorlar. Türk Tabipler Birliği kapatılsın. Topuktan kan alınması için topuğu deldiğiniz zaman enfeksiyon kapabilir ve bizler bundan endişe duyuyoruz. Aynı testleri tükürük ve idrar ile yapabilirler, öyle yapsınlar.” dedi.
Çakmak mahkeme kararına ise şöyle tepki gösterdi: “Benim evladım belediye mi ki kayyım atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz. Benim baktığım, hastaneye götürdüğüm, ilgilendiğim evladımın hakkını mahkemede amcası savunacak. Biran önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Ben tıbba asla karşı bir insan değilim. Benim 4 yaşındaki kızım doktor olmak istiyor ve ben onu destekliyorum.”
NEDEN TOPUK KANI? UZMANI NE DİYOR?
Çocuk Sağlığı ve Haslalıkları Uzmanı Dr. Abdurrahman Yıldırım, ‘topuk kanı’ ile yapılan sağlık taramalarını şöyle özetliyor ve ”BENİM ÇOCUĞUM NORMAL GÖRÜNÜYOR’ diyerek bu hayati önemde olan yenidoğan tarama testlerini yaptırmayı lütfen ihmal etmeyin” uayrısında bulunuyor.
Bu tarama testlerinde, 6 doğumsal hastalık taranmakta ve erken teşhis edilebilmektedir.
Konjenital Hipotiroidi; Tiroid bezinin doğumsal az ya da hiç çalışmamasına bağlı çocuklarda büyüme-gelişme geriliği ve zeka geriliğine neden olmaktadır. Önlenebilir zeka geriliklerinin en önemli sebeplerinden biridir.
Fenilketonüri; Bu hastalığı olan çocuklarda erken teşhis ve tedavi olmadığında ciddi zeka geriliği, beyin gelişim geriliğine bağlı küçük kafa yapısı, epilepsi (soğuk havale), büyüme-gelişme geriliği ve davranış sorunlarına neden olmaktadır.
Biyotinidaz Eksikliği; gelişme geriliği, saç dökülmesi, deri döküntüleri, epilepsi nöbetleri, kas güçsüzlüğü, işitme kaybı, görme kaybı ve çeşitli nörolojik belirtiler görülür.
Kistik Fibrozis; solunum sistemi ve sindirim sistemi başta olmak üzere birden çok vücut sistemini, salgı bezlerini etkileyebilen ve sık sık enfeksiyon hastalıklarına yol açan önemli bir hastalıktır.
KAH (Konjenital Adrenal Hiperplazi); çocuklarda ağır tuz kaybı, elektrolit bozuklukları, kan şekerinde düşüklük gibi bulgularla ölüme neden olabilmektedir. Ayrıca bu çocuklarda zeka geriliği, boy kısalığı ve kız bebeklerde daha belirgin olarak cinsiyet gelişim bozukluklarına neden olmaktadır.
SMA (Spinal Musküler Atrofi); genetik olarak geçen, ilerleyici ve ölümcül bir kas hastalığıdır. Hastalığın henüz bebekte belirti ve bulgu vermeden teşhis ve tedavi edilmesi hayati önemdedir.
Bu yenidoğan tarama test sonuçlarını nasıl öğrenirsiniz?
Bu topuk kan testleri yapıldığında herhangi bir hastalık riskinde artış saptanırsa Aile Hekimliğinden aranacaksınız. Bu durumda hemen endişe etmeyin, daha detaylı inceleme ve tetkik için sizleri ileri bir merkeze yönlendireceklerdir.