AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi talimatını verdiği ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun buna tepki gösterdiği iddia edildi. Bugüne kadar bu iddianın tam tersi dillendiriliyor ve Erdoğan’ın askerin müdahalesine karşı çıktığı ileri sürülüyordu.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “askerin görev başına geçmesi” talimatı verdiği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ise “Askeri niye karıştırıyorsunuz, AFAD’ın sorumlusu benim” dediği öne sürüldü.
T24 yazarı Tolga Şardan, bugünkü yazısında, depremin ilk saatlerinde AKP’de yaşananlara ilişkin kulis bilgisini aktardı.
Şardan yazısında, “Erdoğan, ilk önce Fuat Oktay ile görüşerek ‘AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi’ talimatını verdi. Ardından MSB Akar ve İçişleri Bakanı Soylu ile Ankara’daki AFAD merkezinde bir araya gelen Oktay, her iki bakana Erdoğan’ın talimatını iletti.” ifadelerini kullandı.
“Akar, talimat üzerine askerin sahada koordine edilmesini sağlayan hazırlıklarda bulundu. O sabah yapılan hazırlıklara 20 Şubat’taki açıklamasında yer verdi. Ancak İçişleri Bakanı Soylu, askerin sahaya çıkmasına tepki gösterdi. Kulislere yansıyan iddialara göre, ‘Askeri niye karıştırıyorsunuz, AFAD’ın sorumlusu benim’ mesajını Oktay’a aktardı. Bu arada Akar ile Soylu arasındaki ilişkilerin geçmişte yaşanan bazı olaylar sebebiyle ‘limoni / gergin’ olduğunu ekleyeyim.” iddiasında bulundu.
Yarın geç olacak!
Askerin gecikmesinden kimin sorumlu olduğu sonraki konu.
Netleştirilmesi ve kayıt altına alınması gerek asıl konu: “askerin, nerede, kaç saat geciktiği”…
Eğer bunu netleştirmezseniz, birkaç gün sonra, birileri “4 gün geçiktiler” diyecek, birileri “4 saat”.
İki ileri, bir geri…
Sonra unutulup gidecek.
Nerede, kaç saat geciktiği/gecikildiği/geciktirildiği konusu netleştikten sonra, ,kinci aşamada yapılması gereken de yine Soylu mu-soysuz mu tartışması değil.
Depremzedelerin “asker sizin yanınıza yardıma ne zaman geldi?” ve askerin “neden müdahale etmediniz?” sorularının kayıt altına alınması. Burada “sahtekarlık” başlayacak. Yarın parayı alınca ya da korkudan “daha deprem olmadan asker yanımızda belirmişti. Hangisi önce geldi bilemedik” diyenler çıkacaktır.
Birincisini net olarak tespit ettikten sonra, ikincisinin sahtekarlarını ayıklamak daha kolay…
İktidarın, eşi madende vefat eden hanımı, “dava açsan bir şey elde edemezsin” diye korkutup “çocukların var, sana ve onlara sahip çıkalım; ev verelim” va’diyle sessizleştirdiği gibi, “askerin yardımda geciktiğini unutturması da yakın olabilir.
Bilimsel metodlarla kayıt altına alınmalı…