Ana Sayfa Ekonomi TMSF Başkanı işine gelen kısımları söylüyor

TMSF Başkanı işine gelen kısımları söylüyor

ANALİZ | SEMİH ARDIÇ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF’nin kayyım atandığı 1.019 şirketi ne kadar iyi idare ettiklerine inanmamızı istiyor. Karşısına geçip bu şirketlere hangi hukukî ve ticarî saikle el konulduğuna dair suâl edecek gazeteci kalmayınca ‘meydan nasıl olsa boş’ diyerek bol kepçeden konuşmuş.

1.019 şirketin aktif büyüklükleri yüzde 5,5, öz kaynakları yüzde 3,5, ciroları da yüzde 30 artmış. Eskiye nazaran daha iyi vaziyettelermiş, asıl sahiplerinin elinde iken kapatılan bazı fabrikalar yeniden ayağa kaldırılmış.

Bütün bunları söylerken arada, “Satış ya da tasfiye için mahkeme kararlarını bekliyoruz.” ifadesi de geçiyor. Şirketler ve sahipleri hakkında tek mahkeme kararının olmadığının itirafı. Hal böyle iken TMSF’nin şu ana dek yaptığı ihaleli ya da ihalesiz satışların kanunen yok hükmündedir. Şifahî sözlere itimat edip başkalarının malına mülkünü üç kuruşa alan muhterislerin vay haline!

TMSF, GENEL KURUL’DAN NİYE KAÇIYOR?

Dolayısıyla Keyfî kararlarla yapılan bütün el koyma işlemlerine imza atanlar gaspın hesabını er ya da geç verecek. Dolayısıyla TMSF ve atadığı kayyımlar şirketlerde işgalcidir. Türk Ticaret Kanunu (TTK) muvacehesinde Genel Kurul ve ortakların rızası, imzası olmadan yaptıkları her icraat kendilerine tazminat cezaları olarak rücu edecektir.

TTK hükmü açık: Anonim şirketlerde genel kurul her sene yapılacak. Yönetim kurullarının genel kurula hesap vermesi şartının yerine getirilmemesi TMSF’nin çiğnediği onlarca mevzuattan sadece biridir. Ortada ne yönetim kurulu bıraktılar ne de genel kurul.

O RAKAMLAR MAKYAJLI

TMSF Başkanı planlı ve organize gaspı şirin göstermek namına makyajlı rakamlar açıklıyor. Evvela şu hususun altını çizeyim: Afedersiniz de hangi patron sizden yardım talep etti?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) saflarında İstanbul Beyoğlu’nda belediye meclis üyeliği yapmış Muhiddin Gülal gayet iyi biliyor ki Koza İpek, Boydak, Naksan, Kaynak Holding ve Zaman Gazetesi gibi sektörlerinde parmakla gösterilen holding ve şirketlerin ne öz kaynak ne ciro ne de kârlılık gibi bir meselesi vardı. Her biri imalat, istihdam deposu gibi tıkır tıkır işliyordu.

BORCU ORTAKLARA ÖDETİYORLAR!

TMSF Başkanı Gülal işleyen bir sistemi sahiplerine rağmen cebren devraldıklarını unutmuş. Kendisine nasıl rapor veriliyor, bilemem. Kulağıma gelen malumat hiç de Gülal’ın tarif ettiği gibi değil.

TMSF’nin kayyımları şirketlerin alacaklarını tahsil ediyor, amma velakin borçları ortakların sırtını yıkıyor. Şirket faal, geliri var. Vadesi gelmiş borcu ise hapisteki ortak ödeyecek. Öz kaynak tabiî artar. İnsanların elinden şirketini almışsınız. Ekseriyetini hapse atmışsınız. Aradan 16 ay geçtiği halde haklarında terör örgütünü finanse ettiklerine dair tek delil bulunamamış. Şirketler iade edilmiyor. Üstelik borçları da beş kuruş geliri kalmamış şirket sahiplerine ödetiyorlar. İcra tebligatlarını görünce taaccüp eden şirket ortakları ya da onların vekilleri TMSF’ye koşuyor. Gelin görün ki muhatapları, “Mecburen ödeyeceksiniz. İşinize gelirse.” cevabını veriyor.

SATIŞLARI İPTAL ETMEK NE DEMEK!

Evine, arabasına kadar el koymuşsunuz. Kendisi hapiste, eşi fakirlik vesikası almış.

El insaf! Bu insanlar borçları ne ile ve nasıl ödeyecek?

TMSF’nin maharetleri bunlarla mahdut değil. Fon, şirketin geçmiş dönemde ticarî faaliyetleri çerçevesinde yaptığı satışları iptal edip varlıkları geri almak gibi akla ziyan bir yola girdi. Mesela A inşaat şirketinin B şahsına sattığı daireyi ‘muvazaalı’ diye geri almaya kalkacak kadar ticaret cahili olduklarını ispat ettiler. Böyle bir mantıkla Türkiye’de bütün alışverişler, şüpheli muamelesinden nasibini alır.

Borcu ödeme, ortağın üzerine yık. Şirketin bütün kaynaklarını dilediğin gibi kullan. Ne Genel Kurul’un huzuruna çıkıp hesap ver ne de ortakların mallarını iade et! Böyle şirket idare etmeye ne var!

KİT’LERİ KURTARIN O ZAMAN

Kayyım yani devlet bir şirketi patronundan daha iyi idare edebilir mi? Kamu İktisadî Teşekkülleri (KİT) bürokratların elinde zarar rekorları kırmadı mı?

Hal-i hazırda Türkiye Taş Kömürü’nden Devlet Demiryolları’na KİT’ler her sene milyarlarca lira zarar etmiyor mu? Varlık Fonu’nu bir senede yokluk fonuna döndüren kim? Madem o kadar marifetli işletmeciler var, o kabiliyetlerini KİT’leri düzlüğe çıkarmak için kullansalar ya!

Anlaşılan 1990’ların başında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) iflas eden Komünizm, TMSF eliyle Türkiye’de en parlak günlerini yaşıyor. TMSF Başkanı’nın sözlerinden oraya varılır ancak…

KAYYIMLAR İMZA ATMAKTAN KORKUYOR

Hakikat bambaşka… 50 bin kişiyi istihdam eden, aktif büyüklüğü 50 milyar lirayı bulan ve 19,7 milyar lira öz kaynağa sahip 1.019 şirketi, TMSF’nin idare edemeyeceğini söylemek için işletme dehası olmaya lüzum yok.

Ticaret anlık karar almayı icap ettirecek kadar çetin şartlarda yürütülüyor. Hele hele dolar kurunun, faiz ve enflasyonun kontrolden çıktığı günümüz Türkiyesinde ilave riskler ortaya çıkmıştır. Bırakın gelişmelere göre hızlı kararlar almayı, kayyımlar başına iş geleceği endişesiyle cari işlemlere bile imza atamıyor. Kayyımların, yani emanetçilerin üstesinden gelemeyeceği kadar büyük dalgalar kıyılarımıza yaklaşıyor.

ŞİRKETLERİN İÇİ BOŞALTILIYOR

Bilvesile Muhiddin Gülal’a bir hatırlatmada bulunacağım: Kayyımların kendi yakınları ve arkadaşlarına kurdurdukları şirketler üzerinden ceplerini nasıl doldurduklarını biliyor musunuz? TMSF uhdesindeki şirketlerin içi resmiyeti başkasının üzerine görünse de kayyımların bilgi ve onayı ile hareket eden şirketler marifetiyle TMSF uhdesindeki şirketlerin içi boşaltılıyor.

TMSF Başkanı, “Bakın şirketlerinizi sizden daha iyi idare ediyoruz.” nevinden içi boş sözlerle Hacı Boydak ve Akın İpek gibi duayen patronlara nispet edeceğine, emanetlere halel gelmemesi için gözünü açsın.

Şirketlerin nakit varlıklarını kullandıkları gibi borçlarını da ödesin.

Ticarî teamüllerle telif edilemeyen ve basiretli tacirlikle uzaktan yakından alakası olmayan çarpık düzene de biran evvel son versin.

Allah namerde muhtaç etmesin diye bir dua vardır.

Ben ona şunu ilave edeyim: Allah hiç bir patronu TMSF’ye muhtaç etmesin…

HENÜZ YORUM YOK