‘Teşvik’ oyunu 4 yıl sürdü

HABER-ANALİZ | İLKER DOĞAN

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel okul teşviklerinin kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Teşvik sistemi yaklaşık 4 yıl önce uygulamaya konulmuştu. Dershanelerin kapatılması tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı 2013 yılının son aylarında, iktidar söz konusu sistemi ‘dev’ bir proje olarak sundu kamuoyuna. ‘Dev’ projenin ömrü, sadece 4 yıl sürdü.

İktidar temsilcilerinin ilk dönemlerdeki söylemlerinin aksine, dershanelerin kapatılması kararında amaç hiç bir zaman ‘daha kaliteli bir eğitim’ olmadı. Hedefin daha kaliteli ve eşit eğitim olduğuna dair dönemin en üst makamlarının söylemleri de kandırmacadan ibaretti. Kapatma kararının ‘daha kaliteli eğitim’ amacıyla alınmadığını da bizzat Erdoğan, 2 Aralık 2014’teki konuşmasında itiraf etti:  “Oralardan ihanet şebekelerine adam devşiriyorlardı, para devşiriyorlardı.”

İktidarın dershaneleri kapatma kararının altında yatan iki temel neden vardı. Birincisi dershaneler Hizmet Hareketi’nin ‘insan kaynağı’ olarak görülüyordu. İkinci neden ise bu kurumların Cemaat’in para kaynağı olarak kabul edilmesi. Kaldı ki, bu iktidar sağlıkta da reform yapmış ama özel hastaneleri kapatmamıştı!

DEV PROJE: ÖZEL OKULA TEŞVİK

Dershane tartışmalarının başladığı dönemde ‘özel okula teşvik’ projesi ortaya atıldı. İktidar, kamuoyunun tepkisini azaltarak, dershaneleri kapatma kararındaki haklılığını biraz da insanların algısını başka yönlere çekmek için ‘dev proje’ olarak sundu bunu. ‘Eğitime dev teşvik’ manşetleri atıldı. Buna göre devlet, dershaneden özel okula dönüşen kurumlara öğrenci başına teşvik verecekti. Madem devletin bu iş için ayırabileceği bütçesi vardı, neden hali hazırdaki özel okullara teşvik vermiyordu sorusuna hiç bir zaman cevap verilmedi.

UYGULAMA 2014’DE BAŞLADI

Ve uygulama 2014-2015 eğitim öğretim sezonunda başladı. Tabi Camia’ya ait neredeyse hiç bir kurumda öğrencilere teşvik verilmedi! 2014’de 180 bin öğrenciye teşvik verildi. 2015’de teşvik almak için 600 bin öğrenci müracaat etti ancak sadece 230 bin öğrenci almaya hak kazandı. Yarısı bile değil. Bir sonraki eğitim öğretim döneminde ise rakam MEB’in açıklamasına göre 300 bini geçmişti. Geçtiğimiz yıl da benzer sayıda öğrenciye teşvik verildi.

VE BEKLENEN SON: KALDIRILIYOR

Verilen teşvik miktarı da yıllara göre değişiyordu. Örneğin 2015 yılında 3 bin 750 lira olan lise öğrencisi için verilen teşvik miktarı, bu yıl için 4 bin 610 lira olarak açıklandı. Ancak, sırf dershaneleri kapatarak Hizmet Hareketi’ni bitirmek için ‘dev proje’ olarak sunulan teşvik uygulaması, sürekli skandallarla gündeme geldi. Özel okul teşvikinde, bordrosunu gizleme imkanı olmayan memur ve işçi çocukları teşvikten yararlanamazken, gelirini gizleme imkanı olan tacirler, işadamları teşvike hak kazandı. Ve nihayet beklenen son geldi. Eğitim sistemini 12 yılda 8 defa değiştiren AKP iktidarı, daha 4 yıl önce ‘dev’ proje olarak sunduğu uygulamayı kaldırma kararı aldı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, özel okul teşviklerinin kademeli olarak kaldırılacağını söyledi.

‘SKANDALLAR’ KILIF, ALGI OPERASYONU TAMAMLANDI

Yandaş bir gazetenin Ankara Temsilcisi, teşvikin kalkmasında yaşanan ‘haksızlıkların, skandalların’ etkiliği olduğunu yazdı. Ancak durum o kadar basit değil. Teşvik uygulaması bir inat uğruna getirildi. Önü arkası hesaplanmadı. ‘Yeterki dershaneler kapansın, Camia’nın insan ve para kaynağı kurutulsun, gerekirse birkaç yıl milletin gözünü boyamak için teşvik veririz’ düşüncesiyle ‘dev proje’ olarak sunuldu kamuoyuna. Algı operasyonu tamamlandı. Zaten kasada teşviki karşılayacak para da kalmadı! Uygulama sırasında yaşanan skandallar da işin içinden sıyrılmanın kılıfı oldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin